logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak usmażyć rybę – panierka do ryby, ryba w cieście

Jak usmażyć rybę – panierka do ryby, ryba w cieście

jak usmażyć rybę?
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna, która nieprawidłowo dobrana może niwelować korzyści wynikające z konsumpcji tego produktu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ryba
  • Panierka do ryby
  • Ryba w cieście
  • Jak usmażyć rybę?

Ryba

Niewątpliwie mięso ryb ma bardzo duże zalety żywieniowe. Dostarcza nie tylko znacznej ilości wysokowartościowego białka, ale również  długołańcuchowych n-3 polienowych kwasów tłuszczowych (LC n-3 PUFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (głównie D, E i A) oraz składników mineralnych. Dodatkowo jest to produkt łatwostrawny, dlatego polecany jest do spożycia z dietą każdego człowieka niezależnie od wieku. W odróżnieniu od białka pochodzącego z rośliny, białko ryb dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, które wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Jego strawność wynosi 97% i podobna jest do przyswajalności białka mleka oraz wyższa od białka mięsa wołowego. Poziom zawartości białka zależy od gatunku ryb, środowiska bytowania, wieku, pory roku i czasu połowów. Do najbogatszych pod tym względem ryb należy halibut, pstrąg, sandacz czy łosoś. Tłuszcz ryb również charakteryzuje się wysoką przyswajalnością na poziomie 92%. Szczególnie cenna jest wysoka zawartość w tłuszczu rybim kwasów omega-3 (EPA- kwas eikozapantaenowy i DHA- kwas dokozaheksaenowy). Nie są one syntetyzowane w naszym organizmie, dlatego koniecznie muszą być dostarczone wraz z dietą. Kwasy omega 3 pełnią rolę:

  • obniżają ryzyko chorób układu krążenia,
  • obniżają ryzyko zakrzepów naczyniowych,
  • regulują poziom trójglicerydów we krwi,
  • podwyższają zawartość „dobrego” cholesterolu HDL we krwi,
  • regulują ciśnienie tętnicze,
  • obniżają ryzyko zwyrodnienia plamkowego prowadzącego do ślepoty,
  • zmniejszają ryzyko depresji,
  • wspomagają układ odpornościowy organizmu,
  • przeciwdziałają chorobom reumatoidalnym stawów,
  • łagodzą objawy astmy, tocznia rumieniowatego,
  • obniżają ryzyko chorób nerek,
  • przeciwdziałają nowotworom.

Warto podkreślić, że oprócz cennego białka i tłuszczu ryby dostarczają znacznych pokładów składników mineralnych, które są niezbędne dla funkcjonowania organizmu człowieka. Ryby są dobrym źródłem wapnia, potasu, sodu, selenu, fosforu, fluoru, jodu, manganu i żelaza.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą ryb zaleca się, aby były one spożywane 2–3 raz w tygodniu. Szczególnie należy uwzględnić w swoim jadłospisie ryby tłuste dostarczające kwasów omega-3, do których należą: łosoś, makrela, sardynki i śledzie [1].

Należy pamiętać, że już 1 porcja (100g) tłustej ryby/dzień zawiera ok. 900–1000 mg kwasów EPA i DHA, co realnie wpływania na zmniejszenie śmiertelności pacjentów z objawami chorób układu krążenia [2].

Kupując rybę należy również zwrócić uwagę na źródło jej pochodzenia. Obecnie na polskim rynku można nabyć ryby bałtyckie, żyjące w polskich stawach, jeziorach lub rzekach oraz zagraniczne ryby oceaniczne czy hodowlane. Należy zwracać uwagę na to na jakie ryby się decydujemy, ponieważ od miejsca ich pochodzenia zależy ich wartość odżywcza i zawartość metali toksycznych, pestycydów, środków weterynaryjnych. Zaleca się spożywanie ryb bałtyckich (dorsz, łosoś bałtycki śledź), których wartość odżywcza jest wysoka, natomiast poziom rtęci jest niższy od maksymalnego dopuszczalnego. Należy unikać jednak ryb pochodzących z obcych hodowli tj. łosoś norweski, które w swoim mięsie zawierają znaczną ilość antybiotyków i zanieczyszczeń. Szczególnie polecane do spożycia są polskie ryby hodowlane tj. karp czy pstrąg tęczowy. Zawartość substancji niepożądanych w ich mięsie jest niska [3].

Panierka do ryby

Wartość odżywcza ryb i przetworów rybnych zależy od obróbki termicznej, jakiej poddawany jest produkt oraz od składników, które dodaje się w trakcie przygotowywania ryby. Do najczęstszych sposobów przygotowywania ryb smażonych należny panierowanie. Polega ono na obtoczeniu ryby w kompozycji składników zawierających substancję wiążącą (jajko) i sypką (mąka pszenna, żytnia, kukurydziana, bułka tarta, płatki kukurydziane, sezam). Zastosowanie panierki służy przede wszystkim do nadania nowych walorów smakowych potrawie. Efektem panierowania jest pojawienie się żółtej, chrupkiej i aromatycznej skórki, pod którą znajduje się gotowe do spożycia mięso. Należy pamiętać, że stosowanie panierek zwiększa kaloryczność dań, ponieważ 100 g panierowanej ryby dostarcza 232 kcal, natomiast taka sama ilość tej ryby gotowanej jedynie 110 kcal, a pieczonej 124 kcal. Warto podkreślić, że panierka zwiększa wchłanianie tłuszczu podczas smażenia, dlatego może być przyczyną zaburzeń zdrowotnych. Zdecydowanie panierowanie ryb nie jest polecane osobom dbającym o swój stan zdrowia i będącym na diecie redukcyjnej [4].

Ryba w cieście

Kolejnym sposobem przygotowania ryby jest obtaczanie jej w cieście. Wykorzystuje się do tego ciasto naleśnikowe bez dodatku cukru lub francuskie. Kawałki ryby macza się w cieście składającym się z mąki pszennej, jaja i mleka, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Stosuje się również różne kombinacje ciast np. z dodatkiem piwa, sera czy ziół. Taki sposób przyrządzania ryby nie jest zalecany ze względu na straty ilościowe kwasów omega-3 w mięsie ryby, które nie są stabilne w wysokiej temperaturze oraz zwiększenie kaloryczności dania poprzez dodanie znacznej ilości węglowodanów. Dodatkowo podczas głębokiego smażenia dochodzi do strat witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Smażenie na głębokim tłuszczu popularne jest głównie w krajach azjatyckich.

Jak usmażyć rybę?

Najkorzystniejszą dla zachowania walorów odżywczych ryby jest jej gotowanie, grillowanie, duszenie lub piecznie, jednak mimo tych zaleceń często do obróbki termicznej stosowane jest smażenie, które nadaje rybie pożądanego przez wielu konsumentów smaku. W jaki sposób należy smażyć ryby, żeby zminimalizować negatywne konsekwencje zdrowotne po ich spożyciu? Przede wszystkim przed przystąpieniem do smażenia koniecznie należy wyczyścić i umyć pod bieżącą wodą rybę oraz dokładnie osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Następnie powinno się rozgrzać patelnię nieprzywierającą np. ceramiczną i dopiero, kiedy uzyska ona optymalną temperaturę wlać na nią minimalną ilość tłuszczu. Nie zaleca się uzupełniania w późniejszym etapie poziomu tłuszczu na patelni, ponieważ obniży to temperaturę smażenia. Im temperatura jest wyższa tym ryba wciągnie mniej niepożądanego tłuszczu w mięso, ponieważ już na samym początku procesu smażenia dojdzie do ścięcia białek mięsa, a co za tym idzie zamknięcia por, przez które tłuszcz mógłby dostawać się do produktu.

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia? Zaleca się przede wszystkim olej rzepakowy, który ma wysoki punkt dymienia i nie będzie ulegał przemianom chemiczno-fizycznym w trakcie obróbki. Nie należy używać wielokrotnie tego samego tłuszczu do przygotowania kolejnego dania. Czas smażenia ryby zależy od jej gatunku oraz wielkości. Najkrótszy jest dla ryb morskich. Zazwyczaj cały proces trwa około kilku minut. W trakcie smażenia należy jednokrotnie obrócić rybę, aby mięso równomiernie czerpało ciepło z patelni. Nie należy przykrywać patelni przykrywką, ponieważ ryba po obróbce nie będzie chrupka, a gumowata. W trakcie smażenia można oprószyć rybę ziołami tj. tymianek, majeranek, czosnek, które nadają jej smaku i aromatu. W trakcie smażenia wchłania się około 10–15% tłuszczu w struktury rybne [5].

Należy pamiętać, że podczas smażenia w temperaturze 150–200°C dochodzi do obniżenia wartości odżywczej zastosowanego tłuszczu. Ma miejsce obniżenie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pogorszenie strawności i przyswajalności tłuszczu oraz tworzenie się substancji niebezpiecznych dla zdrowia tj. monomerów cyklicznych i polimerów, które nie tylko obniżają wartość odżywczą produktu, ale również mogą stanowić zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Szacuje się, że straty witamin w procesie smażenia ryb sięgają kolejno 25% witamina B1, 10% B2, 10% PP, 25% B6, 20% witamina A, E, β-karoten i 30 % foliany [6].

Niezmiernie ważne w diecie każdego człowieka jest regularne spożywanie ryb, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wysoko przyswajalnego białka zwierzęcego. Mimo zalet wynikających ze spożycia tego produktu, ryby nieczęsto goszczą na naszych stołach, a jeśli już występują to zazwyczaj są one nieprawidłowo przygotowane, co wpływa na ich właściwości odżywcze.  

Literatura:

  1. Kosicka-Gębska M., „Uwarunkowania i kierunki poziomu spożycia ryb w Polsce”., Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom IV, zeszyt
  2. Psuty I., „95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych”, Tom III – Produkty i przetwórstwo rybne, Gdynia 2016
  3. http://www.fitnesscatering.com.pl/ryby-z-hodowli/ [dostęp 15.11.17]
  4. https://kalkulatorkalorii.net [dostęp 15.11.17]
  5. http://mama-dobra-rada.pl/rady-jak-usmazyc-rybe [dostęp 15.11.17]
  6. Czarniecka-Skubina E., „Tłuszcze spożywcze – mity i prawda”, Uniwersytet III wieku – Politechnika Warszawska
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Skuteczne odchudzanie

Ryby słodko- i słonowodne oraz…

Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze… Czytaj dalej...

Olej rzepakowy – rafinowany i…

Dyskusja na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania olejów roślinnych trwa w najlepsze. Coraz częściej zachwala się walory olejów egzotycznych z całkowitym pominięciem naszych rodzimych produktów. Czy takie postępowanie jest… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    przygotowywanie żywności Ryby i owoce morza
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy