bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak przechowywać jajka?

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak przechowywać jajka?

jajka jak sprawdzić czy są świeże jak przechowywać jajka
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Jajka spożywane są jako samodzielne danie – jajecznica, jako dodatek do sałatek, ciast i potraw mącznych. Przeciętny Polak spożywa ok. 11 jajek miesięcznie [1]. Zawierają one w sobie wiele cennych substancji. Ciągle są jednak tematem dyskusji : „Jaki wpływ mają na nasz stan zdrowia?”. Uważa się, że spożywanie do 7 jaj w tygodniu przez osoby zdrowie nie niesie żadnego zagrożenia dla naszego organizmu. W przypadku osób mających problemy z układem sercowo-naczyniowym rozsądne byłoby ograniczenie się do 2 jajek w tygodniu [2].

Najbardziej rozpowszechnione są jaja kurze, chociaż na rynku dostępne są również inne np. z perliczek czy przepiórek. Średnio jajo kurze waży 40–70 g i dostarcza ok. 69,5 kcal. Składa się w 73,6%  z wody, w 12,8% z białka, które jest dobrze strawne i przyswajalne przez organizm, w 11,8% z tłuszczu – głównie jednonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, w 1% z cukru i w 0,8% ze składników mineralnych. Jajko kurze jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach m.in. A i D, oraz witamin z grupy B m.in. B2. Dodatkowo zawiera żelazo, lecytynę i siarkę. Najwięcej białka, witamin i  składników mineralnych posiada żółtko. Zarówno wielkość, jak i skład zależy od rasy zwierzęcia, wieku i sposobu jego odżywiania [3].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
  • Jak przechowywać jajka?

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Jest kilka metod oceny świeżości jaj. Pierwszą jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia na opakowaniu. Jest to ważna informacja pod warunkiem, że były one przechowywane według zaleceń producenta. W przeciwnym razie nawet jajka z ważną datą przydatności niekoniecznie muszą być dobre.

Kolejnym sposobem jest umieszczenie jajka w wodzie. Jeżeli leży na dnie wzdłuż podłużnej osi to znaczy, że zostało zniesione przez kurę do 14 dni. Kiedy przyjmuje pozycję bardziej pionową – ma  14–30 dni, a gdy wypływa na powierzchnię – jest stare. Jest to spowodowane powiększeniem się przestrzeni pomiędzy dwoma błonami otaczającymi białko, zwanej komorą powietrzną. Stopniowo jest ona napełniana przez gazy, które przechodzą przez pory skorupki.  Im komora powietrza jest większa, tym bardziej jajko unosi się do góry.

Świeżość jajka można również sprawdzić poprzez wybicie zawartości na talerzyk. Świeże powinno mieć miły i swoisty zapach. Żółtko powinno być wypukłe, a błona je otaczające nie może być uszkodzona. Białko natomiast będzie miało galaretowatą strukturę [4].

Jak przechowywać jajka?

Jajka można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak wtedy szybciej namnażają się   bakterie. W temperaturze do +15ºC przechowują się 7–14 dni. Lepiej umieszczać je w niższych temperaturach 0–4ºC, gdyż wówczas Salmonella nie namnaża się. Możemy wtedy przechowywać je około miesiąca.

Przed użyciem należy umyć jajka pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń m.in. pozostałości odchodów.

Jajko kurze jest cennym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Zawiera korzystny dla nas skład aminokwasów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do potraw. Używając jajek w naszej kuchni powinniśmy pamiętać o właściwym ich przechowywaniu oraz spożywaniu tylko świeżych, dzięki temu unikniemy zatruć pokarmowych.

Literatura:

  1. https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5501/14/10/1/polska_w_liczbach_2017.pdf , data dostępu 23.03.2018 r.
  2. Szostak W., Cybulska B. i Kłosiewicz-Latoszek L. Cholesterol [w]: M. Jarosz (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej. IŻŻ. Warszawa 2017.
  3. Gawęcki J. i Woźniewicz M. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych. [w]: J. Gawęski (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2012.
  4. Wieczorek-Chełmińska Z. Dietetyczna książka kucharska. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich. Warszawa 1986.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
ile gotować jajko na twardo ile gotować jajko na miękko

Ile gotować: jajko na miękko…

Jajka są jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni. Zarówno żółtko, jak i białko dostarczają cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych. A co z faktem, iż gotując jajka można otrzymać… Czytaj dalej...
żółtko jaja wartości odżywcze

Żółtko jaja – wartości odżywcze…

Żółtko jaja – właściwości, czy można je spożywać w nieograniczonej ilości? Maseczka z żółtek na zniszczone włosy. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przechowywanie żywności
    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    kurki grzyby właściwości przepisy
    warzywa

    Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

    pleśń na owocach jak przechowywać owoce
    przechowywanie żywności

    Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.