logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą witaminy A, D, E i K. Mimo, że nie są one materiałem energetycznym czy budulcowym konieczne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy te mogą być magazynowane w wątrobie lub tkance tłuszczowej, a zapasy witaminy D wystarczają na okres 3. miesięcy. Z tego powodu poza witaminą D rzadko spotyka się niedobory tych witamin. Jednak należy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ze względu na tę właściwość, mogą ulec przedawkowaniu przy nieumiejętnej suplementacji, ponieważ nie są one swobodnie usuwane przez nerki.

Witamina A (retinol)

Została ona odkryta w 1931 roku, natomiast już 1947 roku rozpoczęto jej przemysłową produkcję. Witamina A występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jej prowitamina β-karoten znajduje się w czerwonych oraz żółtych owocach i warzywach. Β-karoten jest barwnikiem odpowiedzialnym za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor roślin. Przemiana karotenoidów w witaminę A ma miejsce w błonie śluzowej jelita i wątrobie. Forma witaminy A1 występuje głównie w rybach morskich, z kolei odmiana A2 w rybach słodkowodnych.

Witamina A należy do witamin trwałych, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej tj. gotowanie, pieczenie nie ulega zmianie. Jednak w bardzo wysokich temperaturach uzyskiwanych podczas smażenia dochodzi do jej znacznych strat. Dodatkowo witamina A szybko ulega rozkładowi w procesie jełczenia tłuszczu.

Witamina A spełnia wiele kluczowych funkcji w organizmie:

  • jest składnikiem rodopsyny – barwnika znajdującego się w siatkówce oka,
  • reguluje syntezę białek, tłuszczów i hormonów tarczycy,
  • zwiększa odporność na zakażenia,
  • utrzymuje prawidłową budowę błony śluzowej przewodu pokarmowego,
  • witamina A reguluje produkcję związków sterydowych,
  • β-karoten jest silnym przeciwutleniaczem.

Niedobory witaminy A znane są już od najdawniejszych czasów. Obserwowano głównie zaburzenia widzenia tj. kurza ślepota (pogorszenie wzroku po zmroku) lub kseroftalmia (zmiany w rogówce oka). Oprócz tego objaw suchych, łamliwych włosów, paznokci, zahamowanie wzrostu, zapalenia dziąseł, częste infekcje, brak apetytu, bezpłodność, przewlekłe zmęczenia. Bezpłodność w wyniku niedoboru witaminy A wiąże się z zaburzeniem wytwarzania związków sterydowych, a co za tym idzie obniżonym stężeniem hormonów płciowych.

Podwyższony poziom witaminy A w organizmie objawia się wypadaniem włosów, powiększeniem wątroby, śledziony, krwawieniem z dziąseł, zażółceniem skóry i wymiotami. Należy podkreślić, że bardzo niebezpieczny jest nadmiar witaminy A w ciąży, który może powodować przedwczesny poród, komplikacje okołoporodowe oraz wady wrodzone. Udowodniono również rakotwórcze działanie nadmiernych dawek witaminy A. Warto pamiętać, że nie stwierdza się toksycznego działania β-karotenu.

Dobrym źródłem witaminy A z pożywienia jest tran, wątroba, pełnotłuste mleko, sery żółte, śmietany, żółtka jaj. Obecnie margaryny dostępne na rynku są wzbogacane o tę witaminę. Z kolei karotenoidy występują jedynie w produktach roślinnych tj. marchew, dynia, groszek, koperek, fasolka szparagowa.

Zapotrzebowanie na witaminę A dla osoby dorosłej wynosi około 800 µg.

Witamina D (kalciferol)

Witaminą D określa się 3 związki wykazujące działanie przeciwkrzywicze. Należą do nich cholekalcyferol (witamina D3), ergokalcyferol  (witamina D2) i 25-hydroksycholekalcyferol. Organizm ludzki syntetyzuje witaminę D3 z prowitaminy (7-dehydrocholesterolu) obecnego w skórze pod wpływem promieni słońca, a witaminę D2 z ergosterolu występującego w roślinach. Zapotrzebowanie na witaminę D pokrywane jest z tych dwóch źródeł. Część witaminy D magazynowa jest w tkance tłuszczowej, a reszta w wątrobie.

Uważa się, że roczne zapotrzebowanie na witaminę D pokryte zostaje poprzez 10-minutowe codzienne kąpiele słoneczne w miesiącach letnich!

Witamina D spełnia w organizmie kilka funkcji:

  • wspomaga resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach, uczestniczy w transporcie wapnia, wpływa na funkcjonowanie układu kostnego,
  • rola w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, hamuje wydalanie wapnia z organizmu,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • łagodzi stany zapalne,
  • reguluje wydzielanie insuliny, wpływa na poziom glukozy we krwi,
  • wpływa na funkcjonowanie kostek słuchowych – reguluje słuch.

Niedobór witaminy D w organizmie jest niezwykle niebezpieczny. U niemowląt może powodować krzywicę dziecięcą, a u osób starszych zaburzenia kostne tj. osteomalacja, zrzeszotnienie kości, krótkowzroczność, bezsenność, osteoporozę.

Przedawkowanie witaminy D prowadzi do zatrucia organizmu. Objawem tego są: wymioty, mdłości, bóle głowy, brzucha i zaburzenia wypróżniania. W efekcie przedawkowania obserwuje się odkładanie wapnia w narządach wewnętrznych zaburzających pracę serca.

Najlepszym sposobem na zapobieganie niedoborom witaminy D jest odpowiednie nasłonecznienie skóry oraz prawidłowe żywienie. Warto pamiętać, że aż 80% witaminy D organizm czerpie z syntezy skórnej, natomiast reszta dostarczona jest z dietą bogatą w produkty nabiałowe tj. jaja, sery, masło, mleko, tran.

W ostatnim czasie obserwuje się coraz częściej występujące niedobory witaminy D. Wynikają one prawdopodobnie z małej ekspozycji słonecznej skóry, powszechnego używania filtrów oraz zanieczyszczenia powietrza. Z tego powodu zaleca się suplementację witaminy D w miesiącach zimowych od września do kwietnia, aby zapobiec obniżeniu poziomu tej witaminy w organizmie.

Zapotrzebowanie dzienne na witaminę D wynosi dla niemowląt donoszonych po 4. tygodniu życia oraz dzieci do 2–3. roku życia – 500 j.m./dobę, dla dzieci po 4. tygodnia życia wcześniaków, bliźniąt 1000 j.m./dobę, z kolei dla dorosłych profilaktycznie 500–1000 j.m./d.

Witamina E (tokoferol)

W odróżnieniu od witaminy A i D występuje głównie w produktach roślinnych tj. kiełki pszenicy, ryżu, a nie tranie. Witamina E lepiej wchłania się podawana w mniejszych dawkach. Wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym w ilości około 30%, następnie transportowana do tkanek, gdzie jest magazynowana. Najwięcej witaminy E zawierają nadnercza, jądra, tkanka tłuszczowa oraz przysadka mózgowa.

Witamina E pełni rolę:

  • przeciwutleniacza – wraz z witaminą C i β-karotenem chroni organizm przed szkodliwymi utleniaczami,
  • zapobiega chorobom degeneracyjnym tj. miażdżyca, nowotwory, proces starzenia się organizmu,
  • hamuje hemolizę krwinek czerwonych,
  • wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby,
  • przeciwdziała bezpłodności.

Niedobory witaminy E powodują dystrofię mięśni szkieletowych, wolniejsze gojenie się ran, szybsze starzenie organizmu, niedokrwistość u dzieci i niemowląt, bezpłodność mężczyzn, u kobiet poronienia, zaburzenia w czasie ciąży, pogorszenie wzroku, zwiększają ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Nadmierna suplementacja witaminy E może prowadzić do jej toksycznego działania, które będzie objawiało się bólami mięśni, głowy oraz zmęczeniem.

Najlepszymi źródłami witaminy E z pożywienia są jaja, banany, kiełki pszenne, olej słonecznikowy, słonecznik, otręby pszenne.

Zalecane dzienne spożycie witaminy E dla kobiet wynosi 8 mg, a dla mężczyzn 10 mg [1].

Witamina K

Zalicza się do niej filochinon (witamina K1), menachinon (witamina K2) i menadion (syntetyczna witamina K3). Witamina K1 występuje głównie w roślinach, natomiast K2 produkowana jest przez drobnoustroje. Witamina K magazynowana jest w wątrobie, dlatego minie kilka tygodni zanim pojawią się pierwsze objawy jej niedoboru.

Działanie witaminy K:

  • jest koenzymem syntezy protrombiny, czyli białka osocza krwi odpowiedzialnego za procesy krzepnięcia,
  • uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych,
  • zapobiega krwotokom, zmniejsza obfite krwawienie miesiączkowe,
  • wpływa na przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • wykazuje właściwości przeciwbólowe.

Niedobór witaminy K w organizmie przyczynia się do obniżenia poziomu protrombiny w organizmie, co powoduje wydłużony czas krzepnięcia krwi objawiający się krwawieniem z nosa, układu moczowego czy pokarmowego. Należy pamiętać, że niedobory te są rzadkie ze względu na rozpowszechnienie witaminy K w produktach spożywczych oraz na syntetyzowanie jej przez bakterie jelitowe. Najbardziej narażone na niedobory witaminy K są osoby starsze i cierpiące na zaburzenia wchłaniania. Witamina K1 występuje w gruboziarnistych produktach zbożowych, zielonych liściach roślin (natka pietruszki, szpinak, sałata, kalafior, brukselka) czy zielonej herbacie. Witamina K2 syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe.

Nadmierne dawki witaminy K mogą objawiać się uczuciem gorąca lub nadmiernymi potami.  

Zapotrzebowanie na witaminę K jest trudne do oszacowania ze względu na indywidualną produkcję tego związku przez bakterie jelitowe. [2]

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią istotny czynnik wpływający na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mimo, że magazynowane są w organizmie człowieka, należy pamiętać o tym, aby dbać o ich odpowiedni poziom. Z tego powodu po pierwsze należy szczególną uwagę poświęcać komponowaniu swojego jadłospisu, który powinien być urozmaicony, kolorowy oraz bogaty w tłuszcze roślinne, po drugie eksponować swoją skórę na działanie promieni słonecznych oraz dbać o prawidłowy stan flory jelitowej. Takie postępowanie pozwoli na utrzymanie odpowiedniego nasycenia tkanek witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014
  2. Pressman A., Buff S., „Witaminy i minerały. Przewodnik dla każdego”, Klub dla Ciebie, 2006
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

20.01.2018

Autor artykułu:

Justyna Paroń
Justyna Paroń

Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, dietetyk kliniczny, doradca żywieniowy. Pasjonatka zdrowego stylu życia. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Pod swoją opieką ma wielu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi  oraz chorobami z autoagresji. Stawia na kompleksową opiekę, która obejmuje zarówno edukacje żywieniową, zmianę stylu życia oraz wsparcie psychologiczne w trakcie zmian oraz po kuracji. Doświadczenie zawodowe zdobyła w trakcie licznych praktyk zawodowych w szpitalach i placówkach medycznych. Obecnie przyjmuje pacjentów w gabinecie dietetycznym w Łodzi.  Laureatka nagrody Rektora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi dla najlepszych absolwentów kierunku dietetyka w 2016 roku. Na bieżąco dokształca się poprzez udział w szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Prowadzi swojego bloga - <a href="https://zamalocukru.pl/">zamalocukru.pl</a> oraz profil na Facebooku i Instagramie. Udostępnia tam artykuły oparte o źródła naukowe oraz nowinki dietetyczne, które mają na celu wzrost świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia. W pracy kieruje się zasadą „Niech Twoje pożywianiem będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina a rola, źródła, działanie

Witamina A – działanie, niedobór…

Aktualizacja: 10 marca, 2025Witamina A to witamina antyoksydacyjna, posiada szereg... Czytaj dalej...
warzywa

Pieczarki – jedno z najbogatszych…

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Jak poradzić sobie z cienkimi włosami
Jak poradzić sobie z cienkimi włosami? Poradnik
pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook