logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą witaminy A, D, E i K. Mimo, że nie są one materiałem energetycznym czy budulcowym konieczne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy te mogą być magazynowane w wątrobie lub tkance tłuszczowej, a zapasy witaminy D wystarczają na okres 3. miesięcy. Z tego powodu poza witaminą D rzadko spotyka się niedobory tych witamin. Jednak należy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ze względu na tę właściwość, mogą ulec przedawkowaniu przy nieumiejętnej suplementacji, ponieważ nie są one swobodnie usuwane przez nerki.

Witamina A (retinol)

Została ona odkryta w 1931 roku, natomiast już 1947 roku rozpoczęto jej przemysłową produkcję. Witamina A występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jej prowitamina β-karoten znajduje się w czerwonych oraz żółtych owocach i warzywach. Β-karoten jest barwnikiem odpowiedzialnym za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor roślin. Przemiana karotenoidów w witaminę A ma miejsce w błonie śluzowej jelita i wątrobie. Forma witaminy A1 występuje głównie w rybach morskich, z kolei odmiana A2 w rybach słodkowodnych.

Witamina A należy do witamin trwałych, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej tj. gotowanie, pieczenie nie ulega zmianie. Jednak w bardzo wysokich temperaturach uzyskiwanych podczas smażenia dochodzi do jej znacznych strat. Dodatkowo witamina A szybko ulega rozkładowi w procesie jełczenia tłuszczu.

Witamina A spełnia wiele kluczowych funkcji w organizmie:

  • jest składnikiem rodopsyny – barwnika znajdującego się w siatkówce oka,
  • reguluje syntezę białek, tłuszczów i hormonów tarczycy,
  • zwiększa odporność na zakażenia,
  • utrzymuje prawidłową budowę błony śluzowej przewodu pokarmowego,
  • witamina A reguluje produkcję związków sterydowych,
  • β-karoten jest silnym przeciwutleniaczem.

Niedobory witaminy A znane są już od najdawniejszych czasów. Obserwowano głównie zaburzenia widzenia tj. kurza ślepota (pogorszenie wzroku po zmroku) lub kseroftalmia (zmiany w rogówce oka). Oprócz tego objaw suchych, łamliwych włosów, paznokci, zahamowanie wzrostu, zapalenia dziąseł, częste infekcje, brak apetytu, bezpłodność, przewlekłe zmęczenia. Bezpłodność w wyniku niedoboru witaminy A wiąże się z zaburzeniem wytwarzania związków sterydowych, a co za tym idzie obniżonym stężeniem hormonów płciowych.

Podwyższony poziom witaminy A w organizmie objawia się wypadaniem włosów, powiększeniem wątroby, śledziony, krwawieniem z dziąseł, zażółceniem skóry i wymiotami. Należy podkreślić, że bardzo niebezpieczny jest nadmiar witaminy A w ciąży, który może powodować przedwczesny poród, komplikacje okołoporodowe oraz wady wrodzone. Udowodniono również rakotwórcze działanie nadmiernych dawek witaminy A. Warto pamiętać, że nie stwierdza się toksycznego działania β-karotenu.

Dobrym źródłem witaminy A z pożywienia jest tran, wątroba, pełnotłuste mleko, sery żółte, śmietany, żółtka jaj. Obecnie margaryny dostępne na rynku są wzbogacane o tę witaminę. Z kolei karotenoidy występują jedynie w produktach roślinnych tj. marchew, dynia, groszek, koperek, fasolka szparagowa.

Zapotrzebowanie na witaminę A dla osoby dorosłej wynosi około 800 µg.

Witamina D (kalciferol)

Witaminą D określa się 3 związki wykazujące działanie przeciwkrzywicze. Należą do nich cholekalcyferol (witamina D3), ergokalcyferol  (witamina D2) i 25-hydroksycholekalcyferol. Organizm ludzki syntetyzuje witaminę D3 z prowitaminy (7-dehydrocholesterolu) obecnego w skórze pod wpływem promieni słońca, a witaminę D2 z ergosterolu występującego w roślinach. Zapotrzebowanie na witaminę D pokrywane jest z tych dwóch źródeł. Część witaminy D magazynowa jest w tkance tłuszczowej, a reszta w wątrobie.

Uważa się, że roczne zapotrzebowanie na witaminę D pokryte zostaje poprzez 10-minutowe codzienne kąpiele słoneczne w miesiącach letnich!

Witamina D spełnia w organizmie kilka funkcji:

  • wspomaga resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach, uczestniczy w transporcie wapnia, wpływa na funkcjonowanie układu kostnego,
  • rola w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, hamuje wydalanie wapnia z organizmu,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • łagodzi stany zapalne,
  • reguluje wydzielanie insuliny, wpływa na poziom glukozy we krwi,
  • wpływa na funkcjonowanie kostek słuchowych – reguluje słuch.

Niedobór witaminy D w organizmie jest niezwykle niebezpieczny. U niemowląt może powodować krzywicę dziecięcą, a u osób starszych zaburzenia kostne tj. osteomalacja, zrzeszotnienie kości, krótkowzroczność, bezsenność, osteoporozę.

Przedawkowanie witaminy D prowadzi do zatrucia organizmu. Objawem tego są: wymioty, mdłości, bóle głowy, brzucha i zaburzenia wypróżniania. W efekcie przedawkowania obserwuje się odkładanie wapnia w narządach wewnętrznych zaburzających pracę serca.

Najlepszym sposobem na zapobieganie niedoborom witaminy D jest odpowiednie nasłonecznienie skóry oraz prawidłowe żywienie. Warto pamiętać, że aż 80% witaminy D organizm czerpie z syntezy skórnej, natomiast reszta dostarczona jest z dietą bogatą w produkty nabiałowe tj. jaja, sery, masło, mleko, tran.

W ostatnim czasie obserwuje się coraz częściej występujące niedobory witaminy D. Wynikają one prawdopodobnie z małej ekspozycji słonecznej skóry, powszechnego używania filtrów oraz zanieczyszczenia powietrza. Z tego powodu zaleca się suplementację witaminy D w miesiącach zimowych od września do kwietnia, aby zapobiec obniżeniu poziomu tej witaminy w organizmie.

Zapotrzebowanie dzienne na witaminę D wynosi dla niemowląt donoszonych po 4. tygodniu życia oraz dzieci do 2–3. roku życia – 500 j.m./dobę, dla dzieci po 4. tygodnia życia wcześniaków, bliźniąt 1000 j.m./dobę, z kolei dla dorosłych profilaktycznie 500–1000 j.m./d.

Witamina E (tokoferol)

W odróżnieniu od witaminy A i D występuje głównie w produktach roślinnych tj. kiełki pszenicy, ryżu, a nie tranie. Witamina E lepiej wchłania się podawana w mniejszych dawkach. Wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym w ilości około 30%, następnie transportowana do tkanek, gdzie jest magazynowana. Najwięcej witaminy E zawierają nadnercza, jądra, tkanka tłuszczowa oraz przysadka mózgowa.

Witamina E pełni rolę:

  • przeciwutleniacza – wraz z witaminą C i β-karotenem chroni organizm przed szkodliwymi utleniaczami,
  • zapobiega chorobom degeneracyjnym tj. miażdżyca, nowotwory, proces starzenia się organizmu,
  • hamuje hemolizę krwinek czerwonych,
  • wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby,
  • przeciwdziała bezpłodności.

Niedobory witaminy E powodują dystrofię mięśni szkieletowych, wolniejsze gojenie się ran, szybsze starzenie organizmu, niedokrwistość u dzieci i niemowląt, bezpłodność mężczyzn, u kobiet poronienia, zaburzenia w czasie ciąży, pogorszenie wzroku, zwiększają ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Nadmierna suplementacja witaminy E może prowadzić do jej toksycznego działania, które będzie objawiało się bólami mięśni, głowy oraz zmęczeniem.

Najlepszymi źródłami witaminy E z pożywienia są jaja, banany, kiełki pszenne, olej słonecznikowy, słonecznik, otręby pszenne.

Zalecane dzienne spożycie witaminy E dla kobiet wynosi 8 mg, a dla mężczyzn 10 mg [1].

Witamina K

Zalicza się do niej filochinon (witamina K1), menachinon (witamina K2) i menadion (syntetyczna witamina K3). Witamina K1 występuje głównie w roślinach, natomiast K2 produkowana jest przez drobnoustroje. Witamina K magazynowana jest w wątrobie, dlatego minie kilka tygodni zanim pojawią się pierwsze objawy jej niedoboru.

Działanie witaminy K:

  • jest koenzymem syntezy protrombiny, czyli białka osocza krwi odpowiedzialnego za procesy krzepnięcia,
  • uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych,
  • zapobiega krwotokom, zmniejsza obfite krwawienie miesiączkowe,
  • wpływa na przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • wykazuje właściwości przeciwbólowe.

Niedobór witaminy K w organizmie przyczynia się do obniżenia poziomu protrombiny w organizmie, co powoduje wydłużony czas krzepnięcia krwi objawiający się krwawieniem z nosa, układu moczowego czy pokarmowego. Należy pamiętać, że niedobory te są rzadkie ze względu na rozpowszechnienie witaminy K w produktach spożywczych oraz na syntetyzowanie jej przez bakterie jelitowe. Najbardziej narażone na niedobory witaminy K są osoby starsze i cierpiące na zaburzenia wchłaniania. Witamina K1 występuje w gruboziarnistych produktach zbożowych, zielonych liściach roślin (natka pietruszki, szpinak, sałata, kalafior, brukselka) czy zielonej herbacie. Witamina K2 syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe.

Nadmierne dawki witaminy K mogą objawiać się uczuciem gorąca lub nadmiernymi potami.  

Zapotrzebowanie na witaminę K jest trudne do oszacowania ze względu na indywidualną produkcję tego związku przez bakterie jelitowe. [2]

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią istotny czynnik wpływający na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mimo, że magazynowane są w organizmie człowieka, należy pamiętać o tym, aby dbać o ich odpowiedni poziom. Z tego powodu po pierwsze należy szczególną uwagę poświęcać komponowaniu swojego jadłospisu, który powinien być urozmaicony, kolorowy oraz bogaty w tłuszcze roślinne, po drugie eksponować swoją skórę na działanie promieni słonecznych oraz dbać o prawidłowy stan flory jelitowej. Takie postępowanie pozwoli na utrzymanie odpowiedniego nasycenia tkanek witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014
  2. Pressman A., Buff S., „Witaminy i minerały. Przewodnik dla każdego”, Klub dla Ciebie, 2006
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina a rola, źródła, działanie

Witamina A – działanie, niedobór…

Aktualizacja: 10 marca, 2025Witamina A to witamina antyoksydacyjna, posiada szereg... Czytaj dalej...
warzywa

Pieczarki – jedno z najbogatszych…

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!