Jaja kluczem do szczupłej sylwetki i efektu jo-jo
Raz wspomina się o negatywnym wpływie nadmiaru jajek w diecie, a drugi raz broni się opinii, że jajka są najzdrowsze i można jej jeść bez ograniczeń. Twórcy diety jajecznej za to odnaleźli w nich klucz do pięknej sylwetki!
Jak to w końcu z tym jajkiem jest
Pewne jest to, że jajek nie trzeba się bać. Białko jajka pokrywa w 97% zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W żółtku za to znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i tłuszczów. Nie sposób pominąć jajka w zdrowej i zbilansowanej diecie. Oczywiście weganie znajdą na to swoje sposoby, ale jeśli nie musisz nie unikaj jajek.
Twórcy diety Mayo postanowili wykorzystać to bogactwo zawarte w małokalorycznym jajku i skomponować dietę redukcyjną opierającą się na posiłkach z jajek. Obiecują przy tym fenomenalne wyniki: 6 kg w ciągu dwóch tygodni! Niestety jak wszystkie diety cud i ta jest zbyt piękna, aby była możliwa.
Spoglądając na jadłospis diety kliniki Mayo można z łatwością zauważyć, że opiera się na jajkach, w sumie poza nimi zbyt dużo już nie ma. Pomimo, że jajko jest skondensowanym źródłem wielu cennych składników odżywczych, nie jest ono w stanie zastąpić wszystkich. I tak w diecie Mayo m.in. brak węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Ponadto drastyczne obniżenie kalorii zamiast pięknej sylwetki zagwarantuje nam efekt jo-jo. I tyle pozostanie nam z tej jajecznej diety.