Instrukcja obsługi głodu – jak nad nim zapanować

16 18 20

Dietetycy i propagatorzy zdrowego trybu życia krzyczą „żeby schudnąć trzeba jeść”. W obliczu diet 1000 i 1200 kcal to świetna informacja – nareszcie nie będziesz chodzić głodny!

Zaczynasz więc jeść i jeść i sam nie wiesz, kiedy to jedzenie wymyka Ci się spod kontroli. Dopiero co byłeś głodny, a już czujesz się przejedzony. Niedawno zjadłeś syty obiad, ale już masz ochotę na tę pyszną szarlotkę. Właściwie to sam już nie wiesz, kiedy jesteś głodny, a kiedy nie.

Prawdopodobnie należysz do grupy ludzi, którzy tak jak ja w swoim życiu przeszli już wiele diet, ciągle jedzą w biegu, a między posiłkami często sięgają po „drobne” przekąski. Efektem tego są problemy z prawdziwym odczuwaniem głodu, a co za tym idzie przejadaniam się i kompulsywnym jedzeniem.

Głód głodowi nie równy

Istnieją dwa rodzaje głodu – głód fizjologiczny i głód psychiczny. Ten pierwszy wynika z naturalnych potrzeb organizmu, jego zaspokojenie niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania. Zwykle przychodzi powoli, a jego zaspokojenie możemy odsunąć w czasie. Po spożytym posiłku nie odczuwamy winy. Natomiast głód psychiczny przychodzi nagle i  nie cierpi zwłoki. Są to tak zwane zachcianki – mamy wtedy ochotę zazwyczaj na coś słodkiego lub niezdrowego. Jest to tak naprawdę głód emocjonalny, którego nie jesteśmy w stanie wypełnić jedzeniem. Ilości pokarmów, jakie wtedy przyjmujemy, często przekraczają granicę zdrowego rozsądku, a po ich spożyciu niejednokrotnie występuje poczucie winy.

Opanuj swój głód

Skoro już wiesz, że głód, który odczuwasz nie zawsze płynie z Twojego żołądka nasuwa się pytanie: jak rozróżniać głód fizjologiczny od psychicznego i jak radzić sobie z tym drugim?

  1. Jedz regularne posiłki. Od dzisiaj nie ma mowy o podjadaniu. Zjadaj 4–5 posiłków dziennie i zrezygnuj z wszelkich przekąsek i przetworzonej żywności, po której spożyciu w niedługim czasie znowu nasili się Twój apetyt. Zamiast tego zadbaj, aby w Twoim menu dominowały owoce i warzywa oraz nierafinowane węglowodany. Zbilansowana dieta to najzdrowsza dieta świata.
  2. Głód emocjonalny jest wynikiem nieuporządkowanych spraw w Twojej głowie. Przed włożeniem czegokolwiek do ust zastanów się nad swoimi motywami. Jeśli odczuwasz smutek, złość lub pustkę lepiej odstaw jedzenie. Unikaj więc emocji, które tuczą.
  3. Nie najadaj się do syta. Idealnym momentem, w którym powinieneś skończyć posiłek jest uczucie lekkiego niedosytu, gdy masz w żołądku miejsce jeszcze na kilka kęsów, ale gdybyś zjadł więcej to czułbyś się przejedzony. Nie miej wyrzutów sumienia w postaci : “To się zmarnuje, żywności nie można wyrzucać”. Sygnał do mózgu z informacją o stanie żołądka dociera dopiero po 15–20 minutach.  

Głód czy chcemy tego, czy nie to jedna z podstawowych potrzeb. Zaspokojenie go jest niezbędne do przeżycia i właściwego funkcjonowania organizmu. Nie oznacza to wcale, że szanse na zgubienie nadprogramowych kilogramów są bliskie zeru. Wręcz przeciwnie! Jeśli nauczysz się odróżniać głód emocjonalny od fizjologicznego i zastosujesz powyższe wskazówki może on być jednym z Twoich największych sprzymierzeńców w komponowaniu zdrowego i różnorodnego jadłospisu.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Instrukcja obsługi głodu – jak nad nim zapanować - 3.8/5. Oddano 50 głosy.
Autor artykułu:
, Autorka bloga "Dietetyczne niebo". W żywieniu podkreśla ogromną rolę psychiki, stąd jej głównym zainteresowaniem jest Psychodietetyka.