Herbata 10 razy lepsza od zielonej
Aktualizacja: 15 lipca, 2020
Matcha to japoński napój, którego nazwa znaczy “herbata w proszku”. Wytwarzana jest z liści zielonej herbaty uprawianej w specjalnych warunkach. Jedna jej filiżanka jest jak wypicie 10 zwykłej zielonej herbaty.
Matcha niezwykły japoński napój
Głównie chodzi o niezwykle cenne dla organizmu przeciwutleniacze. Ich rola polega m.in. na niwelowaniu działania wolnych rodników, które przyczyniają się do wielu chorób. Dodatkowo oczyszczają nasz organizm, a także opóźniają procesy starzenia.
Zielona herbata jest znanym źródłem przeciwutleniaczy. Posiada ich znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. Teraz wyobraźcie sobie, że w matchy znajduje się ich 137 razy więcej niż w zielonej herbacie. Dodatkowo zawiera EGCG (galusan epigallokatechiny) – przeciwutleniacze odporne na działanie wysokich temperatur co jest ważne podczas parzenia tego napoju.
Matchę można nie tylko pić, ale także dodawać do koktajli, a także potraw. Matcha od wieków odgrywa ważną rolę w tradycyjnym ceremoniale picia herbaty przez Japończyków. Choć jest mało dostępna w Europie, bowiem szczególne warunki, w których rośnie nie pozwalają na produkcję jej dużej ilości, warto ją wypróbować. W końcu jedna jej filiżanka to jak 10 zwykłej zielonej herbaty.