bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Etykiety spożywcze – jak je czytać, aby nie zostać oszukanym?

Etykiety spożywcze – jak je czytać, aby nie zostać oszukanym?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Często kupując np. „chleb żytni”, w składzie znajdziemy większość mąki pszennej, podczas gdy żytnia, z której według nas powinien być, okazuje się jedynie dodatkiem. Ten sam zabieg możemy zaobserwować przy „wędlinie drobiowej”. Czy nikogo nie zastanawia skąd bierze się w niej większa zawartość wieprzowiny? Konsumenci powinni mieć wybór, pod warunkiem, że jest świadomy, a producenci żywności stosują wszelkie chwyty, by zarobić.

Konsument musi dokonywać przemyślanych zakupów, a w tym z pomocą idą właśnie etykiety na produktach spożywczych. Jest to istotna wiadomość dla alergików, by dany produkt nie zwiększył stężenia alergenu w organizmie. Szkoda tylko, że niewiele osób wie czego szukać i jak czytać etykiety. Zapraszam na mały przewodnik.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Etykiety spożywcze
  • Jak czytać etykiety spożywcze?

Etykiety spożywcze

Etykiety powstały z myślą o konsumencie, ponieważ ich nadrzędnym celem jest informowanie i ostrzeganie potencjalnego klienta. Kupujący powinni umiejętnie je wykorzystywać dokonując odpowiedniego wyboru zważając na swoje zdrowie, upodobania smakowe oraz sposób przyrządzania. Producenci zamieszczają na produkcie dużo informacji dotyczących ich składu, przydatności do spożycia czy wartości odżywczych. Dzięki nim możemy porównać produkty różnych producentów.

Prawo Unii Europejskiej obliguje producentów by umieszczali niektóre informacje na etykietach. Ważne jest by nazwa nie wprowadzała konsumenta w błąd. Na etykiecie powinien znajdować się opis produktu bądź jego forma (np. produkt mrożony, wędzony, UHT itp.), nazwa producenta oraz jego adres, składowe produktu, instrukcja jego przygotowania, a jeśli jest to ważne, także zalecenia dotyczące przechowywania.

Jak czytać etykiety spożywcze?

Rośnie moda na zdrowy styl życia, dlatego producenci idąc za trendem starają się wymyślać różne chwyty marketingowe za pomocą sloganów dotyczących wyjątkowo zdrowych produktów, bogatych w witaminy oraz niskokaloryczności. Jak czytać etykiety, by nie wpaść tylko w marketingową pułapkę?

Zazwyczaj pierwszą rzeczą na którą zwracamy uwagę to skład kupowanego produktu. Musimy wiedzieć, że producenci mają obowiązek podawania produktów w kolejności ich występowania w produkcie, od największych do minimalnych. Warto zwrócić uwagę na to przy kupnie np. mieszanek przypraw, ponieważ w dużej części spotkamy na początku sól.

Przy pieczywie bywa podobnie. Ciemny chleb nie zawsze okazuje się tym zdrowym, dlatego warto sprawdzić czy nie zawiera wysoko przetworzonej mąki pszennej na pierwszym miejscu w składzie. W przypadku, kiedy na produkcie widnieje napis, że zawiera kwasy omega-3, lepiej upewnić się czy nie występują one na końcu listy, co oznaczałoby ich śladowe ilości.

W składzie znajdziemy także informacje czy produkt zawiera alergeny, na które możemy być uczuleni. Wykaz składników alergennych znajdziemy w Załączniku nr. 1 do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.

Nadrzędnym celem etykiety spożywczej jest informowanie i ostrzeganie potencjalnego klienta.

Nadrzędnym celem etykiety spożywczej jest informowanie i ostrzeganie potencjalnego klienta.

Na etykiecie istnieje również wzmianka o dodatkowych cukrach (glukoza, fruktoza, syrop glukozowy, dekstroza, sacharoza, maltoza czy tłuszcze typu trans). Ostatnią pozycją, która nie powinna nam umknąć to sztuczne dodatki czy konserwanty.

Następną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest porcja i jej kaloryczność. Niestety producenci potrafią oszukiwać i w tej kwestii, ponieważ nie zawsze 100 g czy 100 ml odpowiada rzeczywistej mierze, a podana wartość energetyczna liczona jest dla obniżonej wagi. Takie chwyty dotyczą przede wszystkim słodyczy oraz kalorycznych przekąsek. Znajdziemy tu także % dziennego zapotrzebowania, który liczony jest dla standardowej wartości 2000 kcal. Jednak dziennie zapotrzebowanie dla każdego jest inne niż standardowo przyjęte i liczone jest dla całodziennego jadłospisu, a nie pojedynczego posiłku.

Zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów powie nam wiele o danym produkcie. Wysoka zawartość białka nie jest generalnie szkodliwa dla zdrowia czy naszej sylwetki. Baczniej przyglądajmy się zawartości węglowodanów i tłuszczu. Biorąc pod lupę węglowodany należy zwrócić uwagę na ich rodzaj i czy nie pochodzą z cukru czy produktów wysoko przetworzonych. Zawartość cukru znajdziemy w tabeli, natomiast jeśli chodzi o przetworzone produkty, należy szukać ich w składzie, przyjmują one postać zbyt dużej zawartości mąki pszennej czy kukurydzianej, pszenicy, kukurydzy, syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy, fruktozy, sacharozy bądź maltozy. Jeśli chodzi natomiast o tłuszcze, mimo iż jest to najbardziej kaloryczny składnik, nie należy z niego rezygnować. Wystrzegajmy się dużej zawartości tłuszczu nasyconego, tłuszczy typu trans, a także cholesterolu.

Na etykiecie znajdziemy także wiadomości dotyczące błonnika. Zazwyczaj dostarczamy go za mało, a jeśli szukamy dobrego źródła kupujmy produkty, w których jest około 2 g błonnika na porcję. Znajdziemy także takie, które szczególnie są bogate w błonnik i zawierają nawet 6 g w porcji.

Warto zwrócić również uwagę na zawartość witamin i minerałów, a w szczególności na stężenie sodu. Powoduje on podniesienie ciśnienia tętniczego i zatrzymanie wody w organizmie. Unikajmy produktów zawierających więcej niż 150 – 200 mg sodu na porcję. Biorąc pod uwagę dziennie zapotrzebowanie na witaminy i minerały, warto zainteresować się kupnem produktów, w których większość z nich mieści się w przedziale 5- 20% na porcję.

Ze względu na fakt, iż etykiety są dla nas pierwszą informacją w kontakcie z produktem, warto wiedzieć, co oznaczają pewne slogany reklamowe umieszczane przez producentów w celu zwiększenia naszego zainteresowania nim.

Produkt bezcukrowy zawiera mniej niż 0,5g cukru w porcji, natomiast często dodawane są bezkaloryczne, ale niebezpieczne dla naszego zdrowia zamienniki w postaci aspartamu czy aseculfamu potasu. Produkty niskotłuszczowe zawierają mniej niż 3 g tłuszczu w porcji, a beztłuszczowe mniej niż 0,5 g tłuszczu w porcji. Różnica jest także między produktami niskokalorycznymi, a tymi o obniżonej kaloryczności. W pierwszym przypadku, produkty zawierają nie więcej niż 40 kcal w porcji, a w drugimznajdziemy o połowę mniej kalorii niż w standardowych produktach. Na półkach znajdziemy także produkty light, które mają w swoim składzie o połowę mniej tłuszczu, ale warto zwrócić uwagę na fakt, że często tego rodzaju produkty zawierają znacznie więcej cukrów niż ich „pełnotłuszczowe” odpowiedniki.

Teraz wiemy, że kupując produkt spożywczy na nasz stół warto skorzystać z informacji ogólnodostępnych na etykietach. Każda osoba ma dostęp do tego jak czytać etykiety i jak korzystać z takiej wiedzy, mimo to wielu z nas nieświadomie dokonuje niezdrowych zakupów. Nie bądźmy marionetkami w rękach producentów. Kupujmy to za co chcemy zapłacić.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Florczak ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
konserwanty

Konserwanty w żywności – jak…

Kryją się w niemal każdym produkcie i podstępnie niszczą nasze zdrowie. Czy możemy je całkowicie wyeliminować? Czytaj dalej...
przyprawy

Gdzie w jedzeniu kryje się…

Producenci ukrywają ją już niemal wszędzie. Coraz trudniej kupić żywność bez jej dodatku. Podkreśla smak i konserwuje, czyli wszystko to, co sprawia, że jest przyprawą idealną. Szkoda tylko, że nie… Czytaj dalej...

Sztuczki producentów – czyli na…

Producenci żywności coraz częściej stosują różne techniki marketingowe, aby zachęcić nas do zakupienia ich artykułu. Na co powinniśmy zatem uważać, aby nie dać się złapać w pułapkę? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    konserwanty
    wędliny skład zawarte konserwanty czy są zdrowe?
    mięso

    Wędliny – produkcja, skład, przepisy

    sorbinian potasu źródła wpływ na zdrowie
    5
    konserwanty

    Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

    10
    konserwanty

    Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

    5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

    Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?

    Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.