bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Gdzie w jedzeniu kryje się sól? Normy spożycia soli

Gdzie w jedzeniu kryje się sól? Normy spożycia soli

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

„Niepewność jest jak sól. Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia, ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą…”

Wcale nie musimy żywić się wyłącznie solą, aby poznać przykre konsekwencje jej wpływu na nasze zdrowie. Zobaczmy zatem, ile gramów soli powinno znaleźć się w diecie dorosłego człowieka i czy możliwe jest jej ograniczenie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Normy spożycia soli
  • Jeśli sód jest wszędzie, to co powinniśmy jeść?
  • W jakich produktach znajduje się najwięcej sodu, a w których najmniej?

Normy spożycia soli

Według WHO, dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów (jedna mała łyżeczka), natomiast zdaniem amerykańskich specjalistów zaledwie 2,3 g na dobę. Należy pamiętać, że jest to wartość przyjęta dla osób dorosłych, zatem dzieci będą miały dużo mniejsze zapotrzebowanie. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że statystyczny Polak zjada 10-15 g soli każdego dnia. To az 2-3 razy więcej niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.

Sól nie jest jednak groźna sama w sobie. Ta popularna przyprawa, nazywana przez chemików chlorkiem sodu, jak sama nazwa wskazuje składa się z sodu i chloru. To właśnie sód jest szkodliwy dla naszego zdrowia i sprawia, że sól cieszy się tak złą reputacją. Do celów znakowania żywności określono tzw. równoważnik soli, który podaje, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli.

Powszechnie uważa się, że jeśli ograniczymy ilość soli, jaką dodajemy do potraw przygotowywanych samodzielnie, to w zupełności wystarczy. Tak jednak nie jest. Sól jest bowiem składnikiem chętnie dodawanym do żywności w procesie jej przetwarzania, jak również w postaci sodu znajduje się w substancjach dodatkowych, takich jak glutaminian sodu czy benzoesan sodu. Jak widać jesteśmy na nią skazani na każdym kroku.

Jeśli sód jest wszędzie, to co powinniśmy jeść?

Przede wszystkim powinniśmy wybierać produkty nieprzetworzone (naturalne), ponieważ zawierają one małe ilości sodu. Procesy przetwórcze, czyli droga od produktu naturalnego, do tego, który znajduje się na sklepowych pułkach, prowadzi do zwiększenia się ilości sodu w żywności nawet o kilkaset razy. Tak jest właśnie w przypadku ryb wędzonych czy ketchupu.

W jakich produktach znajduje się najwięcej sodu, a w których najmniej?

Zawartość sodu w produktach różni się w zależności od ich pochodzenia bądź użytych surowców. Poznajmy zatem grupy produktów, które zawierają go najwięcej lub wręcz przeciwnie- najmniej.

Ser żółty z dużą zawartością soli.

Ser żółty z dużą zawartością soli.

Na pierwszy ogień idą sery. Najmniejsze ilości soli zawierają te twarogowe bądź homogenizowane (od 0,09 g/100g do 0,12g/100g). Środkową pozycję zajmują serki ziarniste oraz serki typu Almette czy Tartare (ok. 1g/100g). Na niechlubnym ostatnim miejscu uplasowały się sery żółte oraz topione (od 1,5 g/100g do 4,7 g/100g).

Po serach czas na wędliny. Nie jest to reguła, ale im tańsza, bardziej przetworzona wędlina, tym prawdopodobnie będzie miała więcej soli. A jeszcze więcej będą jej miały produkty mięsne, typu pasta kanapkowa z kurczaka czy mielonka ze słoika. Zawartość soli w produktach wędliniarskich waha się od 1,2g/ 100g do aż 4g/100g.

Także wędzone ryby nie należą do produktów wolnych od soli. Jej zawartość może wynieść nawet 3g/100g produktu. Podobnie jest w przypadku przetworów rybnych- od około 0,6 g soli/100 g do około 2,7 g soli/100 g.

Kolejną kontrowersyjną grupą jest pieczywo. Tutaj zawartość soli jest bardzo zróżnicowana, tak jak sam asortyment produktów. Zawartość soli w pieczywie wynosi od 0,12g/100g do 1,8g/100g. Jednak największą jej ilość znajdziemy w pieczywie białym, typu bagietki czy bułki przenne (od 1,4 do 1,8%). Niską zawartość soli mają natomiast wyroby drożdżowe oraz chleby żytnie.

Wysoko przetworzone płatki śniadaniowe.

Wysoko przetworzone płatki śniadaniowe.

W grupie produktów śniadaniowych jest tak, jak w przypadku pozostałej żywności. Im bardziej przetworzona, tym większa ilość soli. Zatem niską zawartość soli będą miały płatki owsiane oraz otręby, natomiast wysoką płatki kukurydziane zwykłe jak i smakowe. Ilość soli w tej grupie produktów waha się od 0,05g/100g do około 3g/100g.

Produkty przekąskowe, takie jak chipsy ziemniaczane zawierają przeciętnie około 2% soli. Duże jej ilości zawierają również produkty typu fast-food oraz gotowe sosy i dania, a zwłaszcza koncentraty spożywcze.

Trudne jest dokładne sprawdzenie tego, ile soli zjedliśmy danego dnia, ale możemy kontrolować jej ilość w naszej diecie czytając uważnie etykiety na produktach i wybierając te, które mają jej w składzie najmniej. Pamiętajmy także o ograniczeniu soli dodawanej do potraw, które sami przygotowywujemy. Zastąpić ją mogą z łatwością różnego rodzajy przyprawy na bazie ziół.

 

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Co nauka mówi o jedzeniu…

Gdy już zaczniemy jeść chipsy, trudno nam się powstrzymać i kończymy dopiero wówczas, gdy na dnie paczki zostają same okruszki. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje? Czytaj dalej...

Czy sól jest zdrowa?

Czy powszechne stosowanie soli jest niezbędne w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym? Jak nadmiar lub jej niedobór wpływa na stan zdrowia? Czytaj dalej...
przyprawy

Sól morska a sól kuchenna…

Powszechnie wiadomo, że sól jest szkodliwa i słyszymy o tym zapewne na każdym kroku. Faktycznie, nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak czy powinniśmy ją całkowicie wyeliminować? Czytaj dalej...

Sól przyczyną nadmiaru wody w…

Uczucie ociężałości i opuchnięcia, jak sobie z nim radzić? Czy to sól jest powodem zatrzymywania się wody w organiźmie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.