Dieta omega – efekty, 12 grup produktów, jadłospis, opinia dietetyka
Aktualizacja: 8 lipca, 2020
Dieta odchudzająca pod nazwą ”Omega” stworzona przez brytyjską specjalistkę żywienia Judith Wills uznawana jest za rewolucyjną metodę zrzucenia zbędnych kilogramów bez liczenia kalorii. Kuracja odchudzająca opracowana przez autorkę ma na celu poprawę samopoczucia, wyglądu sylwetki, a przede wszystkim ogólnie pojętego stanu zdrowia.
Dieta Omega
Dieta Omega, czyli metoda odchudzająca z wykorzystaniem zdrowych tłuszczów polega na wprowadzeniu do codziennego menu 12 grup produktów spożywczych zasobnych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Autorka gwarantuje utratę masy ciała bez głodzenia się oraz liczenia kalorii. Uważa, iż redukcja tkanki tłuszczowej jest efektem ubocznym zmiany nawyków żywieniowych. Omawiany model odżywiania charakteryzuje się szerokim wyborem produktów dzięki czemu można uniknąć monotonii oraz niedoborów żywieniowych. Dieta omega prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz przyczynia się do uzyskania szczupłej sylwetki. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż jadłospis bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, redukuje ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych u ludzi w średnim wieku oraz pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych, a także zmniejsza ryzyko zawałów serca.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3-6-9
Dieta współczesnego człowieka dostarcza zdecydowanie za dużo kwasów tłuszczowych omega-6
a za mało omega-3. Nadmiar omega-6 w diecie może zwiększyć ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, chorób o podłożu zapalnym, a także neurodegeneracyjnych. Chcąc zachować dobrą kondycję zdrowotną organizmu należy zadbać o odpowiednią proporcję kwasów wielonienasyconych w swoim codziennym menu. Szacuje się, iż optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1 : 1 do 1: 5.
Poczytaj więcej na temat kwasów omego -3, -6, -9!
Kwasy omega 3
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 obniżają poziom cholesterolu (LDL) oraz podnoszą poziom cholesterolu’ (HDL), a przede wszystkim obniżają poziom triglicerydów we krwi. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca, a także zawału. Hamują agregację płytek krwi oraz rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych. Odgrywają niezwykle ważną rolę w przebiegu różnych stanów zapalnych.
Źródła kwasów omega-3: tłuste morskie ryby, olej lniany wysokolinolenowy, algi, owoce morza, olej rzepakowy.
Kwasy omega-6
Omega-6 tak jak kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji (LDL) przy czym mogą obniżyć poziom cholesterolu (HDL). Kwasy omega 6 sprzyjają utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, zapobiegają neuropatiom cukrzycowym oraz kontrolują ciśnienie krwi, pracę serca, nerek a także układu trawiennego.
Źródła kwasów omega 6: olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, margaryny, pestki dyni, nasiona słonecznika.
Kwasy omega-9
Omega-9 to grupa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z jednym wiązaniem podwójnym w cząsteczce. Kwasy te należą do grupy NNKT jedynie warunkowo, ponieważ mogą być wytwarzane przez organizm w odpowiednich warunkach. Kwasy omega-9 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji (LDL) bez jednoczesnej redukcji tego (HDL), a także przyczyniają się do obniżenia trójglicerydów we krwi przez co mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie układu sercowo naczyniowego.
Źródła kwasów omega 9: oliwa z oliwek, migdały, awokado, orzechy ziemne, siemię lniane.
Dieta omega – 12 grup produktów
Składniki odżywcze w diecie Omega zostały podzielone na 12 grup. Główna zasada opisywanej strategii żywieniowej to dostarczenie organizmowi adekwatnej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Autorka Judith Willis zaleca jeść 5 posiłków dziennie.
- Grupa 1: Produkty białkowe ( ryby, chude mięso; drób, dziczyzna, wieprzowina)
- Grupa 2: Oleje (oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy)
- Grupa 3: Orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce )
- Grupa 4: Nasiona (pestki dyni, siemienia lnianego i słonecznika)
- Grupa 5: Owoce zasobne w witaminę C (cytrusy, kiwi, truskawki, maliny)
- Grupa 6: Inne owoce
- Grupa 7: Zielone warzywa (szpinak, brokuły, sałata, ogórek, cukinia, rukola, jarmuż, groszek)
- Grupa 8: Czerwone i żółte warzywa (papryka, pomidory, marchew, kukurydza)
- Grupa 9: Rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca)
- Grupa 10: Produkty węglowodanowe (kasze, ryż, makaron razowy, pieczywo pełnoziarniste)
- Grupa 11: Źródło wapnia (produkty mleczne)
- Grupa 12: Woda (min. 6 szklanek dziennie)
Dieta omega – przykładowy jadłospis
Śniadanie:
- pół kostki chudego twarogu
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- porcja świeżych warzyw np pomidor, papryka, szpinak, ogórek
- garstka siemienia lnianego
Przekąska:
- garstka orzechów np. włoskich
- jeden średni jogurt naturalny
- miseczka świeżych owoców np. (kiwi, truskawki, maliny)
Obiad:
- 130 g chudej ryby
- szklanka makaronu razowego
- 10 łyżek ugotowanego groszku
Podwieczorek:
- 130 g chudego drobiu
- porcja świeżych warzyw
- łyżka oleju lnianego
Kolacja:
- 150 g tłustej ryb np. łosoś
- pół szklanki ryżu brązowego
- 150 g warzyw gotowanych na parze np. brokuły
- łyżka oliwy z oliwek
Dieta – opinia dietetyka
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób serca i układu krążenia, poza tym odpowiednia podaż tych tłuszczów może pomóc w redukcji masy ciała oraz przyczynić się do poprawy nastroju, a także jakości snu. Autorka twierdzi, iż opracowana przez nią dieta pozwala stracić 3,5 kilograma w 2 tygodnie, akurat do tego typu informacji należy się odnosić z pewną dozą sceptycyzmu. W rzeczywistości istnieje niezliczona ilość odmiennych metod żywieniowych ukierunkowanych na odchudzanie. Na temat każdej z nich można znaleźć pozytywne jak i negatywne opinie. Nie ulega wątpliwości, iż dieta dopasowana indywidualnie jest najskuteczniejsza w celu poprawy ogólnie pojętego zdrowia, a także kompozycji sylwetki. Podczas tworzenia jadłospisu należy brać pod uwagę szereg czynników m.in.
- parametry antropometryczne (wiek, wzrost, płeć, obwody, masa ciała),
- stan zdrowia,
- aktywność fizyczna,
- nietolerancje pokarmowe,
- stosowane leki,
- czasowa dyspozycja na przyrządzanie posiłków,
- gusta smakowe,
- cel,
- poziom tkanki tłuszczowej.
Dieta omega może przynieść wiele korzyści dla osób chcących poprawić swoją ogólną kondycję zdrowotną organizmu oraz estetykę sylwetki choć nie dla każdego taki uniwersalny sposób żywienia może się sprawdzić. Każdy organizm jest inny zatem bez wątpienia dieta powinna być spersonalizowana – spełniająca potrzeby fizjologiczne danego ustroju.
Literatura:
- Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek. Bromat. Chem. Toksykol., 2013, s. 232.
- Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue. Ruzickova J1, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J. [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736913
- Omega 3 fortified dairy for heart health – study. Stephen Daniells. [dostęp on-line] http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-fortified-dairy-effective-for-heart-health-Study
- Omega 3 rich meals have blood vessel benefits. Study. Stephen Daniells [dostęp on-line] http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-rich-meals-have-blood-vessel-benefits-Study
- Intake of fish and n3 fatty acids and risk of coronary heart disease among Japanese: the Japan Public Health Center-Based (JPHC) Study Cohort I. Iso H1, Kobayashi M, Ishihara J, Sasaki S, Okada K, Kita Y, Kokubo Y, Tsugane S; JPHC Study Group. [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401768
- Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Szymanski KM1, Wheeler DC, Mucci LA. [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844069
- A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. Riediger ND1, Othman RA, Suh M, Moghadasian MH. [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328262