bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta omega – efekty, 12 grup produktów, jadłospis, opinia dietetyka

Dieta omega – efekty, 12 grup produktów, jadłospis, opinia dietetyka

Dieta omega zasady, efekty, opinia dietetyka, jadłospis
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Dieta odchudzająca pod nazwą ”Omega” stworzona przez brytyjską specjalistkę żywienia Judith Wills uznawana jest za rewolucyjną metodę zrzucenia zbędnych kilogramów bez liczenia kalorii. Kuracja odchudzająca opracowana przez autorkę ma na celu poprawę samopoczucia, wyglądu sylwetki, a przede wszystkim ogólnie pojętego stanu zdrowia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta Omega
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3-6-9
  • Dieta omega – 12 grup produktów
  • Dieta omega – przykładowy jadłospis
  • Dieta – opinia dietetyka

Dieta Omega

Dieta Omega, czyli metoda odchudzająca z wykorzystaniem zdrowych tłuszczów polega na wprowadzeniu  do  codziennego menu  12 grup produktów spożywczych  zasobnych w  niezbędne  nienasycone  kwasy  tłuszczowe  (NNKT).  Autorka gwarantuje utratę masy ciała bez głodzenia się oraz liczenia kalorii. Uważa, iż redukcja tkanki tłuszczowej jest efektem ubocznym zmiany nawyków żywieniowych. Omawiany model odżywiania charakteryzuje się szerokim wyborem produktów dzięki czemu można uniknąć monotonii oraz niedoborów żywieniowych. Dieta omega prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz przyczynia się do uzyskania szczupłej sylwetki. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż jadłospis bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, redukuje ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych u ludzi w średnim wieku oraz pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych, a także zmniejsza ryzyko zawałów serca.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3-6-9

Dieta współczesnego człowieka dostarcza zdecydowanie za dużo kwasów tłuszczowych omega-6
a za mało omega-3. Nadmiar omega-6 w diecie może zwiększyć ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, chorób o podłożu zapalnym, a także neurodegeneracyjnych. Chcąc zachować dobrą kondycję zdrowotną organizmu należy zadbać o odpowiednią proporcję kwasów wielonienasyconych w swoim codziennym menu. Szacuje się, iż optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1 : 1 do 1: 5.

Poczytaj więcej na temat kwasów omego -3, -6, -9!

Kwasy omega 3

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 obniżają poziom cholesterolu (LDL) oraz podnoszą poziom cholesterolu’ (HDL), a przede wszystkim obniżają poziom triglicerydów we krwi. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca, a także zawału. Hamują agregację płytek krwi oraz rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych. Odgrywają  niezwykle ważną rolę w przebiegu różnych stanów zapalnych.

Źródła kwasów omega-3: tłuste morskie ryby, olej lniany wysokolinolenowy, algi, owoce morza, olej rzepakowy.

Kwasy omega-6

Omega-6 tak jak kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz  frakcji (LDL) przy czym mogą obniżyć poziom cholesterolu (HDL). Kwasy omega 6 sprzyjają utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, zapobiegają neuropatiom cukrzycowym oraz kontrolują ciśnienie krwi, pracę serca, nerek a także  układu trawiennego.

Źródła kwasów omega 6: olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, margaryny, pestki dyni, nasiona słonecznika.

Kwasy omega-9

Omega-9 to grupa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z jednym wiązaniem podwójnym w cząsteczce. Kwasy te należą do grupy NNKT jedynie warunkowo, ponieważ mogą być wytwarzane przez organizm w odpowiednich warunkach. Kwasy omega-9 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji (LDL) bez jednoczesnej redukcji tego (HDL), a także przyczyniają się do obniżenia trójglicerydów we krwi przez co mogą  pozytywnie wpłynąć    na zdrowie układu sercowo naczyniowego.

Źródła kwasów omega 9: oliwa z oliwek, migdały, awokado, orzechy ziemne, siemię lniane.

Dieta omega – 12 grup produktów

Składniki odżywcze w diecie Omega  zostały podzielone na 12 grup. Główna zasada opisywanej strategii żywieniowej to dostarczenie organizmowi adekwatnej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Autorka Judith Willis zaleca jeść 5 posiłków dziennie.

  • Grupa 1: Produkty białkowe ( ryby, chude mięso; drób, dziczyzna, wieprzowina)
  • Grupa 2: Oleje (oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy)
  • Grupa 3: Orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce )
  • Grupa 4: Nasiona (pestki dyni, siemienia lnianego i słonecznika)
  • Grupa 5: Owoce zasobne w witaminę C (cytrusy, kiwi, truskawki, maliny)
  • Grupa 6: Inne owoce
  • Grupa 7: Zielone warzywa (szpinak, brokuły, sałata, ogórek, cukinia, rukola, jarmuż, groszek)
  • Grupa 8: Czerwone i żółte warzywa (papryka, pomidory, marchew, kukurydza)
  • Grupa 9: Rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca)
  • Grupa 10: Produkty węglowodanowe (kasze, ryż, makaron razowy, pieczywo pełnoziarniste)
  • Grupa 11: Źródło wapnia (produkty mleczne)
  • Grupa 12: Woda (min. 6 szklanek dziennie)

Dieta omega – przykładowy jadłospis

Śniadanie:

  • pół  kostki chudego twarogu
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • porcja świeżych warzyw np pomidor, papryka, szpinak, ogórek
  • garstka siemienia lnianego

Przekąska:

  • garstka orzechów np. włoskich
  • jeden średni jogurt naturalny
  • miseczka świeżych owoców np. (kiwi, truskawki, maliny)

Obiad:

  • 130 g chudej ryby
  • szklanka makaronu razowego
  • 10 łyżek ugotowanego groszku

Podwieczorek:

  • 130 g chudego drobiu
  • porcja świeżych warzyw
  • łyżka oleju lnianego

Kolacja:

  • 150 g tłustej ryb np. łosoś
  • pół szklanki ryżu brązowego
  • 150 g warzyw gotowanych na parze np. brokuły
  • łyżka oliwy z oliwek

Dieta – opinia dietetyka

Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób serca i układu krążenia, poza tym odpowiednia podaż tych tłuszczów może pomóc w redukcji masy ciała oraz przyczynić się do poprawy nastroju, a także jakości snu. Autorka twierdzi, iż opracowana przez nią dieta pozwala stracić 3,5 kilograma w 2 tygodnie, akurat do tego typu informacji należy się odnosić z pewną dozą sceptycyzmu. W rzeczywistości istnieje niezliczona ilość odmiennych metod żywieniowych ukierunkowanych na odchudzanie. Na temat każdej z nich można znaleźć pozytywne jak i negatywne opinie. Nie ulega wątpliwości, iż dieta dopasowana indywidualnie jest najskuteczniejsza w celu poprawy ogólnie pojętego zdrowia, a także kompozycji sylwetki. Podczas tworzenia jadłospisu należy brać pod uwagę szereg czynników m.in.

  • parametry antropometryczne (wiek, wzrost, płeć, obwody, masa ciała),
  • stan zdrowia,
  • aktywność fizyczna,
  • nietolerancje pokarmowe,
  • stosowane leki,
  • czasowa dyspozycja na przyrządzanie posiłków,
  • gusta smakowe,
  • cel,
  • poziom tkanki tłuszczowej.

Dieta omega może przynieść wiele korzyści dla osób chcących poprawić swoją ogólną kondycję zdrowotną organizmu oraz estetykę sylwetki choć nie dla każdego taki uniwersalny sposób żywienia może się sprawdzić. Każdy organizm jest inny zatem bez wątpienia dieta powinna być spersonalizowana – spełniająca potrzeby fizjologiczne danego ustroju.

Literatura:

  1. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek. Bromat. Chem. Toksykol., 2013, s. 232.
  2. Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue. Ruzickova J1, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J. [dostęp on-line]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736913
  3. Omega 3 fortified dairy for heart health – study. Stephen Daniells. [dostęp on-line] http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-fortified-dairy-effective-for-heart-health-Study
  4. Omega 3 rich meals have blood vessel benefits. Study. Stephen Daniells [dostęp on-line] http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-rich-meals-have-blood-vessel-benefits-Study
  5. Intake of fish and n3 fatty acids and risk of coronary heart disease among Japanese: the Japan Public Health Center-Based (JPHC) Study Cohort I. Iso H1, Kobayashi M, Ishihara J, Sasaki S, Okada K, Kita Y, Kokubo Y, Tsugane S; JPHC Study Group. [dostęp on-line]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401768
  6. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Szymanski KM1, Wheeler DC, Mucci LA. [dostęp on-line]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844069
  7. A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. Riediger ND1, Othman RA, Suh M, Moghadasian MH. [dostęp on-line]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328262
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marcin Grzelak
Marcin Grzelak , Trener personalny i pasjonat zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Tłuszcze z rodziny omega-3 i…

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...

System Nowaka – odchudzanie z…

Trudno jest wybrać książkę, która w jasny i ciekawy sposób tłumaczy podstawowe aspekty fizjologii odchudzania i wskazuje, jak zastosować je w praktyce. Okazuje się jednak, że takie lektury istnieją, a… Czytaj dalej...

Najskuteczniejsze tabletki na odchudzanie –…

Czy istnieje „tabletka cud”, która spali tkankę tłuszczową, ograniczy wchłanianie składników odżywczych, obniży apatyt i przyspieszy przemianę materii? Czytaj dalej...

Diet coaching, czyli skuteczne odchudzanie…

Mówią, że recepta na skuteczne odchudzanie jest prosta – „jeść mniej i więcej się ruszać.” Niestety, rada ta jest tak łatwa, jak i nieścisła, bowiem niezmiernie rzadko proces redukcji masy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety odchudzające i na redukcję

    dieta wysokotłuszczowa
    dieta ketogeniczna ketoza efekty diety ketogenicznej
    2
    Dieta ketogeniczna

    Co to jest ketoza? Efekty diety ketogenicznej

    dieta wysokotłuszczowa jadłospis efekty
    dieta wysokotłuszczowa

    Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis, przepisy. Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

    dieta atkinsa jadłospis przepisy
    Dieta Atkinsa

    Dieta Atkinsa – wady i zalety jej stosowania

    dieta dr kwaśniewskiego jadłospis przepisy
    3

    Dieta dr. Kwaśniewskiego – jadłospis, przepisy, skutki uboczne

    Dieta Kekwicka – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

    Dieta 36 s – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.