Dieta Dukana, czyli jak zniszczyć sobie zdrowie
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Swoją popularność zawdzięcza „rewolucyjnemu” systemowi, dzięki któremu można w mgnieniu oka zgubić kilogramy i to bez liczenia kalorii! Wystarczy tylko wyeliminować, a następnie ograniczyć do minimum podaż węglowodanów i tłuszczów w diecie. Za to białka możemy jeść do woli i to w ilości zdecydowanie przekraczającej wartości zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia.
Dieta Dukana nie jest nowością – zarówno badania jak i doświadczenia osób, które ją stosowały, pokazują, że ten sposób odżywiania może nieść za sobą ryzyko licznych skutków ubocznych. Mimo to dieta ta, ma wciąż licznych zwolenników, ale czy dla zgubienia kilku kilogramów w szybkim czasie warto poświęcać swoje zdrowie?
Skutki diety Dunkana
- Niedobory składników odżywczych. Zbyt niskie spożycie węglowodanów i tłuszczów prowadzi do poważnych niedoborów składników mineralnych (głównie wapnia, potasu i magnezu) oraz witamin (w szczególności tych rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K). Tak liczne niedobory mogą prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu i jego odporności, bóli mięśni, a także do zużycia zapasów glikogenu, które są niezbędne dla prawidłowego fukncjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto dieta Dukana powoduje niedobory witaminy B oraz polifenoli, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym.
- Zmęczenie, zaburzenia koncentracji. Jedynym źródłem węglowodanów na diecie Dukania są warzywa, ale i tak ich ilość nie pokrywa minimalnego, dziennego zapotrzebowania na nie. Powoduje to poważne braki glukozy, które są źródłem energii dla mózgu. Tak duże ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje zmęczenie, nerwowość, ospałość oraz zaburzenia koncentracji.
- Osteoporoza. Choroba ta jest raczej kojarzona z niedoborem białka, niż jego nadmiarem. Nic bardziej mylnego! Zbyt duże ilości białka w organizmie obciążają nerki i wzmagają filtracje kłębuszkową, co jest bezpośrednią przyczyną zwiększenia wydalania wapnia, czyli osłabienia kości. Stosowanie tej diety może także hamować funkcje komórek, które biorą udział w procesach tworzenia się tkanki kostnej.
- Problemy z nerkami. Dieta Dukana może mieć niekorzystny wpływ na pracę nerek. Często jest przyczyną kamienicy nerkowej i ich niewydolności. Dieta, która obfituje w białka powoduje wytwarzanie zbyt dużej ilość amoniaku i mocznika, co znacznie obciąża nie tylko nerki, ale również wątrobę. Przyjmując tak duże ilości tego składnika i niedostarczając organizmowi odpowiedniej ilości płynów, możemy oprócz kilku kilogramów mniej w gratisie „zyskać” choroby nerek.
- Zaparcia. Jak przyznają nawet zwolennicy metody Dukana, częstym dyskomfortem, który występuje podczas diety są zaparcia. Nic dziwnego, dieta, która jest uboga w błonnik nie tylko wywołuje problemy z opróżnianiem jelit, ale także jest przyczyną bólów brzucha, spowolnienia przemiany materii, a także niesmaku w ustach.
To tylko niektóre skutki, jakie mogą wiązać się ze stosowaniem diety francuskiego lekarza. Nie możemy też zapomnieć o ryzyku psychologicznym, jakie za sobą niesie. Nie uczy ona bowiem zasad zdrowego odżywiania, ani spożywania racjonalnych porcji jedzenia – możemy jeść białko w nielimitowanych ilościach, a więc dostajemy zielone światło na zwyczajne objadanie się. Efekt jojo, jaki często po niej następuje demotywuje do dalszej pracy nad wymarzoną sylwetką, a monotonia w spożywanych posiłkach oraz obniżony nastrój wywołany zbyt małą ilością glikogenu, może nawet przyczynić się do depresji.
Oczywiście, są osoby, którym udało się schudnąć i utrzymać wagę. Niestety jest to bardzo niski odsetek osób, które podjęły się diety. Czy nie lepiej, zdrowiej i bezpieczniej zastosować się do podstawowych zasad zdrowego odżywiania? Efekty może przyjdą później, ale na pewno nie odbędzie się to z uszczerbkiem dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.