Kasza manna dla dzieci i niemowląt. Kasza manna na śniadanie, na deser
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Kasza manna otrzymywana jest w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Idealna dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, jest częstym składnikiem diet lekkostrawnych. Jej delikatny i słodkawy smak przyciąga za sobą wiele zwolenników. Przeznaczona zarówno dla dorosłych, jak i niemowlaków. Bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały m.in. takie jak cynk, żelazo, potas, jod.
Kasza manna dla niemowlaka
Rozszerzanie diety niemowlęcia polega na stopniowym wprowadzaniu do diety pokarmów stałych. Niemowlęta już od 6. miesiąca życia mogą otrzymywać pokarmy z zawartością glutenu, np. kaszkę mannę. Na początek należy podawać jej niewielką ilość (1/2 łyżeczki/100ml mieszanki mlecznej lub przecieru z jarzyn), raz na kilka dni i sprawdzać reakcje organizmu. Jeśli u dziecka nie wystąpi biegunka, wysypka ani inne niepokojące objawy, które świadczyłyby o alergii, można śmiało wprowadzać kolejne pokarmy. W przypadku, gdy dziecko okaże się jednak alergikiem, konieczna jest konsultacja z lekarzem i dietetykiem, którzy pomogą ustalić zasady wprowadzenia poszczególnych produktów do diety dziecka.
W późniejszym okresie, kaszę mannę powinno się gotować na wodzie, gdyż mleko krowie wprowadzane jest do jadłospisu dopiero w drugim roku życia dziecka.
Składniki:
- Kasza manna
- Woda
Wykonanie:
- Kaszę mannę zalać wodą i zagotować.
- Gotować na małym ogniu przez 2–3 minuty, do zgęstnienia ciągle mieszając.
- Kaszkę podawać lekko ostudzoną z mlekiem modyfikowanym (rozmieszanym z wodą) lub przecierem jarzynowym.
Kasza manna na śniadanie
Kaszę mannę wykorzystuje się przeważnie na słodko, jednak można z niej zrobić również pożywne śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Składniki:
- Kasza manna 1 szkl.
- Mleko 1 szkl.
- Jajo 1 szt.
- Olej rzepakowy łyżeczka
- Twaróg chudy
- Jogurt naturalny
- Cukier wanilinowy
Wykonanie:
- Kaszę mannę zalać zimnym mlekiem. Wymieszać tak, aby nie było grudek. Odstawić na pół godziny.
- Dodać jajko i olej.
- Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć jak z każdej strony.
- Podawać z serem lub np. z syropem z agawy według uznania.
Składniki:
- Kasza manna 70g
- Banan 1 szt.
- Mleko 1,5 szkl.
- Ksylitol 10g
Wykonanie:
- Do gotującego się mleka (lub wody) wsypać kaszę manną i ksylitol.
- Gotować na małym ogniu, a gdy zgęstnieje dodać pokrojonego banana.
- Gotować do zadowalającej konsystencji.
Kasza manna na deser
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub chcesz unikać słodyczy, jednak wciąż myślisz o słodkim, kasza manna w wersji deseru będzie dla Ciebie idealna. Naturalne składniki, witaminy i minerały bez zbędnych konserwantów. Desery są proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- Mleko 1 szkl.
- Mleczko kokosowe 0,5 szkl.
- Kasza manna 70g
- Miód 4 łyżki
- Migdały 10 dag
- Wiórka kokosowe 0,5 szkl
- Aromat migdałowy (kilka kropel)
Wykonanie:
- Mleko naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać miód. Zagotować.
- Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
- Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i dodać kilka kropli aromatu, gotować przez kilka minut.
- Odłożyć do ostudzenia.
- Z chłodnej masy formować kulki, na środku zrobić wgłębienie i włożyć migdał. Zlepić, uformować okrągłe kuleczki.
- Do miseczki wsypać wiórki kokosowe i obtoczyć w nich kulki.
- Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Składniki:
- Kasza manna 70g
- Mleko 500ml
- Kakao 10g
- Banan 1 szt.
Orzechy ziemne kilka Wykonanie:
- Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i kakao. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
- Następnie kaszę zblendować z bananem na gładką masę.
- Przełożyć do miseczek, ozdobić skruszonymi orzechami i bananem.
Składniki:
- kasza manna 100g
- Jogurt naturalny 150g
- Jaja 2 szt.
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Banan
- Jabłko
Wykonanie:
- Kaszę manną połączyć z jogurtem, jajami, proszkiem, zblendowanym wcześniej bananem oraz pokrojonym w kostkę jabłkiem.
- Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni, z obu stron, na złoty kolor. Gdy tylko na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, należy przewrócić je na drugą stronę.
- Gotowe placuszki podawać np. z syropem z agawy.
Kasza manna to nie tylko puste kalorie, zawiera witaminy oraz minerały, dzięki którym potrawy z tym składnikiem mogą być odżywcze. W formie rafaello kasza manna sprawdzi się świetnie jako deser dla łasuchów, natomiast podana z sosem pomidorowym lub w formie naleśników będzie idealna na śniadanie.
Literatura:
- Ocena wybranych cech jakościowych ekstrudowanych zbożowych kaszek błyskawicznych A Wojtowicz – Żywność Nauka Technologia Jakość, 2007 – yadda.icm.edu.pl
- Wymagania jakościowe. Przechowywanie. W: Małgorzata Konarzewska: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej. Wyd. 2011. T. 2. REA s.j., s. 55. ISBN 978-83-7141-980-5.
- H. Weker, M. Baranska. Żywienie niemowląt i małych dzieci. IZZ. Warszawa, 2014