bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czy sól jest zdrowa?

Czy sól jest zdrowa?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 17 maja, 2022

Sól kuchenna stosowana w gospodarstwach domowych i zakładach przetwórstwa spożywczego nie jest niczym innym, jak chlorkiem sodu, pierwiastkiem niezbędnym do życia, jednakże jego nadmiar może powodować skutki uboczne.

W organizmie sól wpływa na gospodarkę wodno – elektrolitową – im więcej chlorku sodu tym więcej wody ulega zatrzymaniu. Sól wraz z potasem odpowiada za prawidłowe uwodnienie komórek. Nadmiar soli skutkuje gromadzeniem wody w przestrzeniach międzykomórkowych, co powoduje powstawanie obrzęków i nadciśnienia tętniczego. Jest więc niezbędna do życia a zarazem niebezpieczna dla zdrowia. Zdecydowana jej ilość występuje w żywności wysoko przetworzonej, zupach w proszku, konserwach, marynatach,  a także wędlinach i wędzonkach.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości soli
  • Sól a nadciśnienie
  • Sól a dieta

Właściwości soli

Sól kuchenna – chlorek sodu, to krystaliczny związek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i kwasowo – zasadową organizmu. Rozpoznawany jest przez kubki smakowe zlokalizowane na powierzchni języka, jako smak słony. Sól powszechnie stosowana jako przyprawa ma za zadanie wydobyć i nadać intensywności smaku potrawy, a także używana jest podczas kiszenia, marynowania. To konserwant zapobiegający psuciu się żywności.

Sól a nadciśnienie

Sól jest niezbędna do życia, ale jej powszechne używanie w zbyt dużych ilościach prowadzi do powstania nadciśnienia tętniczego, a w konsekwencji do zawału, udaru mózgu. Istnieje wiele sprzecznych wyników badań naukowych na temat wpływu soli na rozwój nadciśnienia tętniczego. Spośród przeprowadzonych analiz wyciągnięto wnioski, iż ograniczenie soli u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi nie obniża liczby zgonów będących skutkiem chorób układu krążenia. Ograniczenie chlorku sodu okazuje się być korzystne u osób starszych z rozwiniętym nadciśnieniem.

Sól w zbyt dużych ilościach prowadzi do nadciśnienia.

Sól w zbyt dużych ilościach prowadzi do powstania nadciśnienia tętniczego.

Sól a dieta

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie sodu w ilości nie większej niż 5 gramów. Niepokojący jest fakt, iż żywność dostępna na rynku, żywność wysoko przetworzona, fast food, gotowe mieszanki przypraw, kostki rosołowe, zawierają znaczną ilość soli. Wskazane jest więc samodzielne przygotowywanie posiłków bez używania wyżej wymienionych produktów. Trzykrotnie wyższe od zalecanego spożycie soli jest przede wszystkim spowodowane dosalaniem potraw, spożywaniem żywności gotowej, zup w proszku, konserw, a także wędlin i wędzonek. Zarówno nadmiar jak i niedobór stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia, dlatego wskazany jest umiar i nieprzekraczanie wymienionej dawki sodu.

Chlorek sodu występuje praktycznie w każdym posiłku, nadaje charakterystyczny słony smak. Zwrócić należy uwagę na jego zawartość, a więc nie dosalać, nie stosować gotowych mieszanek przypraw: maggi, wegety czy kucharka, ograniczyć spożycie żywności fast food, zupek w proszku, serów podpuszczkowych, szczególnie jeżeli u danej osoby występuje ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Barbara Kalita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
przyprawy

Sól morska a sól kuchenna…

Powszechnie wiadomo, że sól jest szkodliwa i słyszymy o tym zapewne na każdym kroku. Faktycznie, nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak czy powinniśmy ją całkowicie wyeliminować? Czytaj dalej...
przyprawy

Gdzie w jedzeniu kryje się…

Producenci ukrywają ją już niemal wszędzie. Coraz trudniej kupić żywność bez jej dodatku. Podkreśla smak i konserwuje, czyli wszystko to, co sprawia, że jest przyprawą idealną. Szkoda tylko, że nie… Czytaj dalej...

Sól przyczyną nadmiaru wody w…

Uczucie ociężałości i opuchnięcia, jak sobie z nim radzić? Czy to sól jest powodem zatrzymywania się wody w organiźmie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.