Czy sól gorzka pomaga w odchudzaniu? Działanie gorzkiej soli
Aktualizacja: 8 marca, 2024
Sól gorzka, czyli sól Epsom, od wielu lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Na ten związek składają się dwa minerały – siarka i magnez. Charakteryzuje się on działaniem odtruwającym, odkwaszającym i przeciwzapalnym. Ponadto wykazuje aktywność antyłojotokową oraz regenerującą. Sól gorzka wykorzystywana jest zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Czy stosowanie soli Epsom prowadzi do utraty zbędnych kilogramów?
Gorzka sól
Sól gorzka to nieorganiczny związek chemiczny – siarczan magnezu (MgSO4). Jej nazwa wzięła się od popularnego miasta Epsom w Anglii, gdzie związek ten był początkowo odparowywany ze źródeł wody mineralnej. Wyglądem przypomina tradycyjną białą sól gruboziarnistą. Jest bezwonna i biała. Natomiast w przeciwieństwie do soli kuchennej nie jest słona lecz gorzka. Można stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawartość siarki oraz magnezu korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. Magnez wykazuje właściwości regenerujące, relaksujące, wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Korzystnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Sól ta przydatna jest również w przypadku bólu mięśni i stawów. Natomiast zawartość siarki odpowiedzialna jest za działanie przeciwtrądzikowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Sól Epsom doskonale wpływa na włosy. Działa przeciwłojotokowo, dlatego zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy. Przejawia także działanie przeciwłupieżowe. Jest to środek, który złuszcza i zmiękcza skórę, z tego względu jest pomocny w walce z pękającymi piętami. Doustne stosowanie soli gorzkiej wykazuje silne działanie przeczyszczające, dlatego jest naturalnym lekiem, który świetnie sprawdzi się w przypadku zaparć. Okłady z niej przyspieszają gojenie się ran, obrzęków, stłuczeń oraz siniaków.
Aby skorzystać z jej oczyszczających właściwości, należy przeprowadzić detoksykującą kąpiel, dodając do wanny z gorącą wodą pół szklanki soli Epsom oraz wybrany olejek eteryczny.
Gorzka sól na odchudzanie
Sól Epsom składa się z dwóch niezbędnych pierwiastków – magnezu i siarki. Magnez konieczny jest do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Coraz częściej nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów oraz węglowodanów. Obecnie uważa się, że pierwiastek ten wspomaga proces odchudzania. Stanowi pewnego rodzaju aktywator dla insuliny i wpływa na jej wydzielanie przez tzw. komórki beta wysp trzustkowych, a jak wiadomo, insulina jest nie tylko czynnikiem rozwojowym masy mięśniowej, ale może także indukować odkładanie tkanki tłuszczowej. Badania pokazały, że niedobór magnezu negatywnie wpływa na pracę receptorów insuliny, co prowadzi najczęściej do wzrostu poziomu tkanki tłuszczowej. Z tego względu odpowiednia podaż tego składnika jest istotna m.in. w procesie odchudzania. Sól gorzka jest doskonałym źródłem magnezu, dlatego warto wzbogacić w nią codzienną dietę. Należy jednak pamiętać, że utrata masy ciała powinna opierać się na zdrowych nawykach żywieniowych, a sól gorzka powinna stanowić jedynie dodatek do naszych potraw.
Gorzka sól – cena, gdzie kupić
Sól Epsom można kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Kupując, szczególnie w sklepach o dużym i różnorodnym asortymencie, należy się upewnić czy dana sól jest przeznaczona do stosowania wewnętrznego dla ludzi. Niektóre siarczany magnezu mają inne zastosowanie.
Zazwyczaj sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 25–100 g. Jej cena wynosi średnio 11–15 zł (za 100 g).
Gorzka sól – zastosowanie
Można się spotkać z różnym zastosowaniem gorzkiej soli. Jednak najczęściej stosuje się ją jako środek przeczyszczający. Jej działanie jest osmotyczne. Powoduje gromadzenie się wody w świetle jelita grubego oraz rozpulchnienie mas kałowych. Wzrasta wówczas ciśnienie w jelitach oraz parcie na stolec. Ponadto pobudzając ruchy robaczkowe ułatwia wypróżnianie. Nie podrażnia śluzówki jelit jak antrazwiązki zawarte w senesie czy rzewieniu. Sól Epsom powoduje również rozkurcz przewodów żółciowych, ułatwiając wydalanie żółci – działa żółciotwórczo. Poprawia w ten sposób trawienie.
Sól gorzka to siarczan magnezu, więc jest też źródłem magnezu i siarki. Nie powinno się jednak stosować soli w celu uzupełnienia niedoborów tych pierwiastków. Lepiej dostarczyć je razem z żywnością (magnez – produkty zbożowe, orzechy, kakao, nasiona roślin strączkowych; siarka – mięso, jaja, mleko).
Po jakim czasie działa gorzka sól?
W celu uzyskania działania przeczyszczającego, sól stosuje się jako roztwór wodny – 1 łyżka (10–15 g) na szklankę wody. Efektu można się spodziewać po ok. 30 minutach do 2 godzin.
Należy pamiętać, że sól może wywołać zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a przy długotrwałym stosowaniu zaburzenia wodno-elektrolitowe. Preparatu nie powinny stosować osoby z niedrożnością jelit.
Sól gorzka dobrze sprawdzi się jako preparat przeczyszczający. Jednak kiedy problem z wypróżnianiem utrzymuje się długo, warto pójść do lekarza, żeby poznać przyczynę i ją wyeliminować. Czasami wystarczy zmienić kilka nawyków żywieniowych, aby na stałe pozbyć się problemu z zaparciami.
Literatura:
Szymczyk, „Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu”, Farmacja współczesna, 2016, 9, 217–223.
Ja właśnie też wpadam w depresję przez monotonne jedzenie. Zaczną nam się śnić goniące nas kurczaki w końcu :/ Bardzo zależy mi, żeby schudnąć i też już wyeliminowałam wszystko co może temu szkodzić, a sól to na 1 miejscu. Jak na razie efektów brak, chociaż chciałabym na siłownię chodzić, ale sama to się wstydzę, może też z kimś byłoby łatwiej? A może trzeba jakieś coś sobie dołączyć do tego kurczaka, żeby waga spadała, bo szlag człowieka trafi zanim się doczeka tych 4-5 kg mniej.
Chcesz schudnąć to się kąp w soli 0,5Kg na wannę 2-3 razy w tygodniu.
Jedz jak człowiek a nie jak świnia
Chamstwo.
Bardzo ciekawy artykuł. Nie słyszałem jeszcze o czarnej soli. Żyłem w przekonaniu, że właśnie sól szkodzi w odchudzaniu, bo zatrzymuje wodę w organiźmie. Teraz chyba kupię czarną sól, bo czasem fajnie jest na diecie coś lepiej doprawić. Ech, jedzenie monotonne, bo mało mam czasu na gotowanie i tylko ten kurczak i kurczak gotowany lub pieczony, a bez soli to tak średnio smakuje.
Pod pojęciem „soli” rozumiesz sól kuchenną, stołową, morską, himalajską etc. czyli chlorek sodu. I owszem w większości jest ona szkodliwa, zwłaszcza w nadmiarze i powinno się ją ograniczać. Sole to po prostu rodzaj związków chemicznych mających różne składy i właściwości. Sól gorzka nie jest chlorkiem sodu tylko siarczanem magnezu. Nie może mieć więc działania. I sól gorzka nie ma walorów smakowych. Jeśli dodasz do kurczaka to zwyczajnie Ci współczuję.