bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie

Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Chlebem świętojańskim nazywane są strąki pewnego wiecznie zielonego drzewa zwanego szarańczynem strąkowym. Jest ono uprawiane w regionie śródziemnomorskim, ale występuje także dziko. Drzewo osiąga około 15 m wysokości, a jego owocami są mięsiste strąki o kolorze brązowym wypełnione nasionami o ok.  20 cm długości. Można spotkać się również z równorzędnymi nazwami tego drzewa, czyli: karob lub ceratonia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Chleb świętojański – skład
  • Chleb świętojański – właściwości
  • Chleb świętojański – zastosowanie

Chleb świętojański – skład

Owoce (strąki) tego oryginalnego drzewa są niezwykle pożywne. Dodatkowo gdy dojrzeją stają się bardzo słodkie, ponieważ w swym składzie zawierają głównie węglowodany, które stanowią około 50–60 % zawartości. Głównie są to cukry, ale także skrobia i celuloza. Pewna część składu stanowi woda (około 10 %). Zawartość białek plasuje się na  około 7–8 %, a tłuszczów jest w nim niewiele. Jak łatwo można wywnioskować strąki zawierają składniki odżywcze w bardzo dobrych proporcjach, gdyż dla organizmu z punktu widzenia pozyskiwania energii ważne są węglowodany, natomiast ważnym składnikiem budulcowym są białka.      

Chleb świętojański – właściwości

Szarańczyn strąkowy jest jednym z najbardziej plonodajnych roślin. Z jednego drzewa  w przeciągu roku można pozyskać około 200 kg strąków. Niekiedy przy właściwej uprawie i sprzyjających warunkach nawet więcej. Z racji kompozycji składników odżywczych, które go tworzą, jest idealną opcją na energetyczną przekąskę dla osób zabieganych.

Posiada również właściwości prozdrowotne:

  • jest przeciwulteniaczem – opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • poprawia trawienie,
  • posiada właściwości wykrztuśne, co może mieć szczególne znaczenie dla długoletnich palaczy,
  • łagodzi dolegliwości wywołane przez biegunkę,
  • pomaga przy refluksie żołądkowo-przełykowym,
  • osoby z możliwością występowania osteoporozy powinny się zainteresować tym produktem przez dużą zawartość fosforu i wapnia – substancji niezbędnych w walce z tą chorobą,
  • przez obecność kwas galusowego i garbników posiada właściwości przeciwbólowe, antyalergiczne,  antybakteryjne i antywirusowe.

Chleb świętojański – zastosowanie

Strąki spożywa się na surowo lub po przetworzeniu. Zmielony wysuszony miąższ używany jest do przygotowywania napojów, koktajli, ma także szerokie zastosowanie w cukiernictwie i piekarnictwie. Otrzymuje się z niego zdrową odmianę czekolady, lubianą szczególnie przez dzieci.

Ze strąków wyrabia się doskonałe wina i likiery. Nasiona miele się na mąkę i używa jako substancję zagęszczającą znaną pod nazwą guma karobowa, oznaczaną symbolem E410. Można ją znaleźć w lodach, sosach, zupach, serach czy pokarmach dla zwierząt. Dawniej nasiona były substytutem kawy.

Strąki szarańczynu stosowano również w lecznictwie. Podawano je w formie odwaru przy stanach zapalnych żołądka i jelit, a także w przewlekłych biegunkach.

Co ciekawe, roślina ta może być również ozdobą. W ogrodzie polecana jest przede wszystkim do oranżerii i szklarni.  Dobrze rośnie w wysokich pokojach z dużymi oknami od południa.

Chleb świętojański może wydawać się nam egzotycznym składnikiem diety, jednak spożywamy go częściej niż nam się wydaje wraz z produktami cukierniczymi czy piekarskimi. W składzie jest oznaczona symbolem E410, a jej dodatek świadczy o potrzebie zagęszczenia produktu przez producenta. Produkt ten nie zawiera kofeiny, przy czym posiada właściwości hamujące rozwój bakterii, co może zostać wykorzystane w produkcji i zabezpieczaniu żywności.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Karob zamiast kakao – zobaczmy…

Proszek przypominający kakao? Okazuje się, że to możliwe. Czytaj dalej...

Karob – właściwości, wartości odżywcze,…

Karob to drzewo o owocach w postaci strąków, które ukrywają cenne właściwości. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.