Celiakia zwiększa ryzyko występowania osteoporozy u kobiet
Do czynników ryzyka osteoporozy należy dodać celiakię. Jak się okazuje choroba ta ma znaczny wpływ na osłabienie kośćca oraz nadmierne wydalanie sodu i wapnia z organizmu.
Celiakia osłabia kości
Najbardziej narażone na osteoporozę są białe kobiety po menopauzie. Choroba ta powoduje mniejszą mineralizacje kości i co za tym idzie osłabienie kośćca. Osoby z osteoporozą są bardziej narażone na złamania, które w ich przypadku bardzo długo się goją.
Naukowcy zauważyli również związek osteoporozy z celiakią. W przeprowadzonych badaniach na grupie kobiet z celiakią zauważono, że występuje u nich większe wydalanie sodu (>100mmol /dzień) i związane z tym większe wydalanie wapnia (4.9 mmol/dzień). Powoduje to osłabienie i obniżenie gęstości kości, co zwiększa ryzyko osteoporozy.
Osoby z celiakią powinny tym bardziej zadbać o obecność sodu i wapnia w swojej diecie. Przed osteoporozą może chronić nie tylko dieta, ale także regularny wysiłek fizyczny. Zadbajmy o te dwa komponenty i cieszmy się mocnymi kośćmi do późnej starości.
Literatura:
http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(14)00090-9/abstract