Celiakia zwiększa ryzyko występowania osteoporozy u kobiet

16 18 20

Do czynników ryzyka osteoporozy należy dodać celiakię. Jak się okazuje choroba ta ma znaczny wpływ na osłabienie kośćca oraz nadmierne wydalanie sodu i wapnia z organizmu.

Celiakia osłabia kości

Najbardziej narażone na osteoporozę są białe kobiety po menopauzie. Choroba ta powoduje mniejszą mineralizacje kości i co za tym idzie osłabienie kośćca. Osoby z osteoporozą są bardziej narażone na złamania, które w ich przypadku bardzo długo się goją.

Naukowcy zauważyli również związek osteoporozy z celiakią. W przeprowadzonych badaniach na grupie kobiet z celiakią zauważono, że występuje u nich większe wydalanie sodu  (>100mmol /dzień) i związane z tym większe wydalanie wapnia (4.9 mmol/dzień). Powoduje to osłabienie i obniżenie gęstości kości, co zwiększa ryzyko osteoporozy.

Osoby z celiakią powinny tym bardziej zadbać o obecność sodu i wapnia w swojej diecie. Przed osteoporozą może chronić nie tylko dieta, ale także regularny wysiłek fizyczny. Zadbajmy o te dwa komponenty i cieszmy się mocnymi kośćmi do późnej starości.

Literatura:

http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(14)00090-9/abstract

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu: