Kapusta kiszona a kapusta kwaszona – różnice i właściwości
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Tradycyjna kapusta kiszona słynie ze swych wyjątkowych właściwości, które powstają w trakcie jej fermentacji. W efekcie wytwarzane są bakterie probiotyczne, usprawniające pracę naszych jelit oraz eliminujące zaparcia. Na półkach sklepowych znaleźć można wiele produktów do złudzenia przypominających prawdziwą kapustę kiszoną, jednak wiele z nich to zwykła kapusta w roztworze octu. Nie jest ona wartościowym produktem żywnościowym, ponieważ nie zachodzi w niej fermentacja. Jak uniknąć kupna kota w worku w postaci kapusty kwaszonej tak często oferowanej w sklepach?
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona podobnie jak inne kiszonki powstaje w procesie naturalnej fermentacji. W jej wyniku otrzymuje się kapustę o cennych właściwościach zdrowotnych, a to dzięki zawartości bakterii fermentacji mlekowej. W naszym układzie pokarmowym pełnią one funkcję mikroflory jelitowej, stanowiącej barierę ochronną dla patogenów, wzmacniają odporność organizmu oraz usuwają toksyczne substancje z jelit. Dodatkowo pomagają eliminować zaparcia oraz utrzymywać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Kapusta kiszona jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych dla osób nie mogących spożywać nabiału. Oprócz tego jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, E, K oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Jej wartość energetyczna jest stosunkowo niska, bo tylko 16 kcal/100 g.
Wartościowym produktem jest również sok z kiszonej kapusty. Działa oczyszczająco na cały organizm oraz wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowo pobudza soki trawienne oraz wzmaga apetyt.
Kapusta kwaszona
Prawdziwa kiszonka z kapusty ma kolor żółty, intensywnie kwaśny smak oraz specyficzny zapach. Im dłużej leżakuje tym jej kwaśny smak staje się głębszy. W sklepach często można znaleźć gorszy jej odpowiednik – kapustę kwaszoną. Kiedy przeczytamy jej skład znajdziemy w nim oprócz kapusty ocet, cukier oraz sól. Ma ona biały kolor, prawie jak świeża biała kapusta. Można w niej łatwo wyczuć zapach octu. Jej właściwości zdrowotne są niczym w porównaniu z tradycyjną kiszoną kapustą. Przede wszystkim nie znajdziemy w niej cennych bakterii probiotycznych, jak również wartościowej witaminy C. Duża zawartość octu w kapuście kwaszonej może podrażniać błonę śluzową żołądka.
Kapusta kiszona oraz sok z niej powstały to jedne z najcenniejszych produktów wytworzonych naturalnie. Tradycyjnie przygotowana powinna być spożywana minimum raz w tygodniu, aby uzupełnić florę jelitową oraz niedobór witaminy C a dodatkowo wzmocnić układ odpornościowy. Aby wybrać w sklepie tę odpowiednią należy zwracać uwagę na jej kolor (żółty) oraz intensywny kwaśny smak.
Literatura:
1. E. Krajczyńska, Zdrowie z beczki – warto docenić kapustę kiszoną, http://laboratoria.net/pdf/?get=L2FrdHVhbG5vc2NpL19pdGVtLDE5MDI2LHJpZCwscHJpbnQsMSxwZGYsMS5odG1s (dostęp w dniu 12.10.15).
2. T. Wojdyła, D. Wichrowska, Wpływ stosowanych dodatków oraz sposobów przechowywania na jakość kapusty kiszonej, Inż. Ap. Chem. 2014, 53 (6): 424-426.
Babka zawsze mówiła że kapusta dobra bo ma witamine c i na owsiki też pomaga. Ostatnio sobie o tym przypomniałam jak koleżance radziłam jak walczyć z tymi pasożytami.