bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Aronia. Posiada wiele właściwości leczniczych i jest bogatym źródłem witamin

Aronia. Posiada wiele właściwości leczniczych i jest bogatym źródłem witamin

🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Aronia ma najwięcej zastosowań w postaci świeżych owoców i ich przetworów, to właśnie wówczas zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Nie każdy lubi jej cierpki smak, ale trzeba pamiętać, że odwdzięczy się za to bogactwem składników odżywczych.

Łatwa w uprawie i efektownie wyglądająca aronia, jest jednym z nielicznych owoców, które odznaczają się tak wysoką zawartością przeciwutleniaczy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Aronia – właściwości
  • Aronia – witaminy

Aronia – właściwości

Aronia, jak mało który owoc, pomaga w wielu dolegliwościach i posiada dużo właściwości leczniczych. Jest nieoceniona w usuwaniu złogów z naczyń krwionośnych, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Aronia to owoc o niezwykłych właściwościach antyoksydacyjnych, co zawdzięcza przede wszystkim antocyjanom. Poza tym korzystnie wpływa na układ immunologiczny, zwalczając infekcje, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza skutki napięcia nerwowego oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Aronia – witaminy

Aronia to prawdziwa skarbnica witaminy C, która korzystnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, wspomaga walkę z infekcjami, a także poprawia kondycję ścian naczyń krwionośnych. W bogatym składzie owocu znajdujemy witaminy z grupy B, witaminę PP, która uczestniczy w przemianach metabolicznych organizmu, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, hamuje toksyczne działanie wielu substancji (leków), korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, rozszerza naczynia krwionośne i przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Witamina E zawarta w owocu, broni organizm przed utleniaczami, a witamina A poprawia i wzmacnia wzrok.

Aronia to owoc mało używany i wykorzystywany w kuchni, a jednak cenny i wartościowy. Odznacza się bogactwem minerałów, witamin, przeciwutleniaczy oraz właściwości leczniczych. Warto wpisać go na listę spożywanych produktów w swoim jadłospisie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Sok z aronii w ciąży, właściwości,
owoce jagodowe

Sok z aronii. Działanie, stosowanie…

Niezbyt popularny i lubiany przez nas owoc. Przyrządzony z aronii sok, skrywa w sobie wiele pożytecznych właściwości, o których nie każdy z nas wie. Czytaj dalej...

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.