Aronia. Posiada wiele właściwości leczniczych i jest bogatym źródłem witamin
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Aronia ma najwięcej zastosowań w postaci świeżych owoców i ich przetworów, to właśnie wówczas zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Nie każdy lubi jej cierpki smak, ale trzeba pamiętać, że odwdzięczy się za to bogactwem składników odżywczych.
Łatwa w uprawie i efektownie wyglądająca aronia, jest jednym z nielicznych owoców, które odznaczają się tak wysoką zawartością przeciwutleniaczy.
Aronia – właściwości
Aronia, jak mało który owoc, pomaga w wielu dolegliwościach i posiada dużo właściwości leczniczych. Jest nieoceniona w usuwaniu złogów z naczyń krwionośnych, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Aronia to owoc o niezwykłych właściwościach antyoksydacyjnych, co zawdzięcza przede wszystkim antocyjanom. Poza tym korzystnie wpływa na układ immunologiczny, zwalczając infekcje, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza skutki napięcia nerwowego oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Aronia – witaminy
Aronia to prawdziwa skarbnica witaminy C, która korzystnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, wspomaga walkę z infekcjami, a także poprawia kondycję ścian naczyń krwionośnych. W bogatym składzie owocu znajdujemy witaminy z grupy B, witaminę PP, która uczestniczy w przemianach metabolicznych organizmu, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, hamuje toksyczne działanie wielu substancji (leków), korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, rozszerza naczynia krwionośne i przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Witamina E zawarta w owocu, broni organizm przed utleniaczami, a witamina A poprawia i wzmacnia wzrok.
Aronia to owoc mało używany i wykorzystywany w kuchni, a jednak cenny i wartościowy. Odznacza się bogactwem minerałów, witamin, przeciwutleniaczy oraz właściwości leczniczych. Warto wpisać go na listę spożywanych produktów w swoim jadłospisie.