7 niezawodnych przepisów na szybki i tani obiad
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Nie mamy czasu na długie gotowanie i chcielibyśmy zaoszczędzić parę groszy? Jak to zaplanować i jakie produkty wybrać? Oto kilka prostych i szybkich pomysłów na pyszny i tani obiad.
Pomysł na szybki i tani obiad
Przede wszystkim musimy zastanowić się jakie produkty wybrać. Jeśli chcemy zjeść mięso najlepiej jest wybrać wieprzowinę czy kurczaka, one zwykle mają najniższą cenę. Dobrze jest przygotować pulpety z mięsa mielonego. Nie zajmie nam to zbyt dużo czasu, a mięso chłonąc w trakcie gotowania wodę zwiększa swoją objętość. Dzięki temu będziemy mieć sporą porcję jedzenia za nie duże pieniądze.
Szybko możemy przygotować wszelkie makarony z sosem, risotta czy ziemniaki z mięsem.
Dobrym pomysłem jest także sporządzenie pożywnej zupy, niestety może ona zająć nam trochę więcej czasu. Aby przyspieszyć jej gotowanie warto bulion przygotować dzień wcześniej i na nim zrobić grochówkę czy zupę z soczewicy.
Jeśli zależy nam żeby nasz obiad był niedrogi najlepiej wybierać produkty sezonowe. Warto także zwracać uwagę na promocje w sklepach. Jednak w tej kwestii musimy być ostrożni. Obniżki cenowe zawsze mają swój powód. Wielokrotnie jest to krótka data ważności, a nawet jej przekroczenie. Stosunkowo częściej przeceniane są produkty słabej jakości, które zalegają w sklepie.
Szybki i tani obiad – przepisy
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 duże opakowania serków topionych
- 1 por duży (część biała)
- 4 kostki wołowe
- 3 jajka
- sucha bułka
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie: bułkę zamoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. Mięso, 3 jaja i bułkę wyrobić w misce i zrobić małe kulki. Pora drobno posiekać i zeszklić na oleju (ok. 4 łyżki), uduszony por ugotować w 2 l wody, następnie dodać kostki rosołowej, w 1 l zimnej wody zmiksować serki wlać do rosołu i zagotować. Na gotującą się zupę wrzucać kluseczki jak wypłyną na wierzch wyłączyć doprawić do smaku.
Możemy je stworzyć z produktów jakie mamy pod ręką. Może to być szynka, kiełbasa i dowolne warzywa, np. papryka, pomidory czy groszek. Oto podstawowy przepis.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 100 g wędliny
- 1 cebula
- puszka zielonego groszku
- 200 g pieczarek
- olej
- sól, pieprz
- papryka słodka, tymianek
Przygotowanie: Należy pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki i wędlinę. Następnie dodać ryż, chwilkę podsmażyć i zalać wodą, gotować do miękkości, przyprawić.
Jest bardzo dobrym posiłkiem w okresie lata, wtedy warzywa są najsmaczniejsze, tanie i posiadają dużo witamin.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 papryki
- 5 pomidorów
- 400 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- Sól, pieprz
- Papryka ostra i słodka
Przygotowanie: Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę, a następnie przesmażyć. Dodać do nich pokrojoną cukinię, paprykę i pomidory wszystko dusić do miękkości. Przyprawić i gotowe.
Składniki:
- 8 gotowych naleśników
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 2 ogórki kiszone
- 1 papryczka chili
- Papryka ostra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz
- Se żółty
Przygotowanie: Ogórki kiszone, papryczkę chili pokroić w kostkę i dodać do ryżu oraz fasolki czerwonej. Wszystko razem wymieszać. Całość doprawić papryką ostrą, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Naleśniki wypełnić farszem zwinąć w ruloniki, a końce włożyć do środka. Następnie ułożyć je w na blasze i posypać serem żółtym. Piec około 5 min w temp 1000C. Można podawać z różnymi sosami według gustu.
Składniki:
- 500 g ryżu
- 4 duże jabłka
- 50 g masła
- Cukier
- Cynamon
- rodzynki
Przygotowanie: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na tarce. Masło roztopić, polać nim ugotowany ryż i dodać jabłka posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 3–4 ogórki kiszone
- 3 łyżki mąki
- olej
- sól , pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane, odcedzić, dodać do nich skrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę, doprawić. Cebulę na gulasz również pokroić w kostkę i podsmażyć. Wieprzowinę pokroić dodać do cebuli i podsmażyć. Pokroić paprykę, marchewkę, ogórki kiszone i pieczarki. Po kolei dodawać do mięsa. Jeśli wszystko będzie miękkie, dodać mąkę i przyprawić. W między czasie można smażyć placki ziemniaczane. Podawać placki z mięsem i polane sosem.
Kolejny przepis, który możemy zrobić tanio i szybko to po prostu kotlety mielone podawane z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- około 10 średnich obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 sucha bułka
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować. Mięso mielone włożyć do miski, suchą bułkę zamoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i włożyć do mięsa. Następnie do miski wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż uzyskamy złocisty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, na krótsze kawałki, a cebulę w kostkę i dodać do kapusty. Wlać około 3 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Poznaj także inne przepisy na obiad na cały tydzień!
Te kilka pomysłów na szybki i tani obiad można wykorzystywać w swojej kuchni. Na pewno będą smakowały naszej rodzinie, a my zaoszczędzimy kilka złotych. Wybierając się na zakupy trzeba wybierać odpowiednie produkty, ale także można wykorzystać to co mamy w domu np. do risotta resztę papryki, która nam została czy otwarty groszek w puszce.