5 powodów dla których warto jeść cukinię
Aktualizacja: 28 września, 2020
Cukinia to idealny element szaszłyków na grilla, sałatek, przekąsek i wielu dań głównych. Cenimy ją nie tylko ze względu na smak, ale także ochronę naszego zdrowia.
Zdrowotne właściwości cukinii
Cukinia to warzywo, które obecnie możemy kupić cały rok. Jej sezon jednak przypada na późne lato, gdy dojrzewają inne odmiany z rodziny dyniowatych. Wiele osób ceni ją za smak, który staje się podstawą wielu przekąsek czy dodatkiem do wielowarzywnych sałatek. Osoby odchudzające się najbardziej cenią ją za małą kaloryczność. 100 g cukinii dostarczam nam zaledwie 15 kcal.
To jednak nie jedyne pozytywne właściwości cukinii. To zielone warzywo chroni nas także przed chorobami i wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia.
- Cukinia zawiera substancje alkalizujące, dlatego polecana jest osobom z nadkwasotą żołądka.
- Usprawnia trawienie, dzięki zawartości witamin z grupy B i błonnika.
- Zawiera witaminę A, która chroni nasz wzrok.
- Wzmacnia naszą odporność dzięki witaminie C i karotenom o działaniu antyoksydacyjnym.
- Wpływa na procesy krwiotwórcze, bowiem zawiera także witaminę K.
Cukinia to powszechne i niezwykle popularne warzywo, bez którego wiele naszych dań nie smakowałyby tak dobrze. Szczególnie polecamy wypróbowanie lekkiej zapiekanki z cukinii z dodatkiem kurczaka, a także dietetyczną tarte z kurczakiem i cukinią na jaglanym spodzie.