bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

żurawina uprawa właściwości działanie w ciąży
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Żurawina
  • Uprawa żurawiny
  • Właściwości żurawiny
  • Działanie żurawiny
  • Żurawina w ciąży
  • Żurawina – przepisy

Żurawina

Żurawina (Oxycoccus quadripelatus Gilibert) należy do rodziny wrzosowatych, czasem zaliczana jest też do rodzaju borówka (Vaccinium). W Polsce występują dwa gatunki – północnoamerykańska i błotna. Oba z nich dostarczają jadalnych owoców służących do wyrobu różnych przetworów.

Morfologicznie żurawina posiada płożące się krzewinki o długich, nitkowatych pędach. Liście są skrętoległe, sztywne i krótkoogonkowe. Rośliny z tej sekcji wyróżniają się 4-krotnymi kwiatami wyrastającymi na nitkowatych szypułkach wznoszących się z końców pędów, skupionych po kilka. Owocem jest wielonasienna jagoda.

Uprawa żurawiny

Żurawina jest gatunkiem niełatwym w uprawie, jeśli jednak roślinie zapewnimy odpowiednie warunki do wzrostu, z pewnością odwdzięczy się bogatym plonem. W Polsce uprawia się żurawinę błotną i wielkoowocową – ta druga (jak wskazuje nazwa) wytwarza znacznie większe owoce i jest chętniej uprawiana. Naturalnym środowiskiem żurawiny są bagna i torfowiska, dlatego uprawa powinna zapewniać jej podobne warunki glebowe. Kwaśne (pH 3–4), przepuszczalne i dość wilgotne podłoże to gleba, na której żurawina będzie rosnąć najlepiej. Żurawinę najlepiej sadzić w dość nasłonecznionym miejscu, a na zimę chronić przed przymrozkami. Krzewinki sadzić można jesienią lub wiosną. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Roślina plonuje zwykle od trzeciego roku uprawy.

Właściwości żurawiny

Owoc żurawiny jest bogatym źródłem związków odżywczych. Zawiera m.in. kwas askorbinowy (do 0,3%), cukry (2,6%), kwasy organiczne (2,4%), w tym jabłkowy, chinowy, cytrynowy, benzoesowy i galusowy. Istotnymi składnikami są również goryczki, garbniki, antocyjany, flawonoidy i arbutyna (największa ilość w niedojrzałych owocach).

Czytaj takze: „Jagody goji, czy żurawina? Porównanie.”

Działanie żurawiny

Zarówno wywar z owoców, jak i sok żurawinowy wykazują działanie wzmacniające, lekko ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego, napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Zawarte w żurawinie kwasy fenolowe odpowiadają za jej przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne właściwości. Wyciągi z żurawiny mają działanie moczopędne i oczyszczające oraz zakwaszają mocz, przez co zmniejszają ryzyko infekcji bakteryjnych układu moczowego. Dzięki właściwościom antyseptycznym pomagają zapobiegać stanom zapalnym dróg moczowych i przyśpieszają ich leczenie. Napar z owoców żurawiny okazuje się być czasem bardziej skuteczny niż „sklepowe” środki na zapalenie pęcherza. Żurawina jest też częstym składnikiem tych leków ziołowych, stosowanych wspomagająco przy infekcjach dróg moczowych. Owoce żurawiny działają też przeciwpróchniczo i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób dziąseł, przyzębia i śluzówki.

Zawarte w żurawinie związki przeciwutleniające wspierają również układ krwionośny, ograniczając utlenianie cholesterolu LDL oraz ograniczenie powstawania zakrzepów. Kwas chinowy obecny w żurawinie chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych (zakwaszając mocz). Jednak w tym przypadku zaleca się dużą ostrożność z uwagi na fakt, iż w żurawinie występują również szczawiany, które w dużej ilości wykazują tendencję do krystalizacji i tworzenia kamieni nerkowych oraz rozwoju dny moczanowej. Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfaryna), gdyż substancje obecne w żurawinie mogą zmieniać metabolizm tego środka przez organizm.

Żurawina w ciąży

Żurawina jest całkowicie bezpieczna w ciąży. Co więcej nierzadko stosuje się ją w przypadku częstych w tym okresie infekcji układu moczowego. Żurawina będzie też pomagała wspierać odporność przyszłej mamy i dostarczała jej ważnych witamin. Pomoże również zahamować rozwój żylaków i pajączków, które często pojawiają się na skutek dość szybkiego przybierania na wadze w ciąży. Niweluje zaparcia, z którymi borykają się ciężarne. Stanowi też świetną przekąskę, po którą bez obaw sięgać mogą kobiety w ciąży.

Żurawina – przepisy

Przepis na sos żurawinowy do mięs

Składniki:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 80 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku

Przygotowanie: żurawinę opłucz i umieść w garnku o grubym dnie. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na większe kawałki i dodaj do garnka. Owoce zasyp cukrem i zalej winem. Dorzuć przełamaną laskę cynamonu (lub szczyptę cynamonu) i goździki. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy sos zgęstnieje zestaw garnek z ognia. Pamiętaj o tym, że żurawina jest bogata w pektynę i sos jeszcze zgęstnieje po ostygnięciu.

rozwiń
Przepis na sałatkę z fetą i żurawiną

Składniki:

  • liście sałaty lub mix sałat
  • 2 garście szpinaku
  • 3 garście orzechów włoskich
  • feta pokrojona w kostkę
  • pół kubka żurawiny
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie: umytą i wysuszoną sałatę oraz szpinak porwij na mniejsze kawałki. Dodaj fetę, żurawinę, orzechy. Delikatnie połącz i wymieszaj z resztą składników.

rozwiń

 

Literatura:

  • Różański H. Towaroznawstwo żywności funkcjonalnej i suplementów diety, cz. III (prezentacja) http://luskiewnik.strefa.pl/wyklady/Towaroznawstwo_zywnosci_funkcjonalnej_i_suplementow_diety_III.pdf
  • http://www.zajadam.pl/sosy/sos-zurawinowy
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    ciąża i poród owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.