Żurawina nie tylko świetnie smakuje, ale także chroni przed chorobami!
🕣 < 1 min czytania
Żurawina to nasz polski superfoods. Nic dziwnego, że zyskała takie miano, bowiem ilość jej właściwości zdrowotnych może przyprawić o zawrót głowy!
Żurawina na zdrowie!
Do porannego musli, do koktajlów a nawet jako dodatek do mięs. Zastosowań żurawiny w kuchni jest wiele. Dobrze znać je wszystkie i włączyć ją do swojej diety na stałe. Dlaczego? Powodów jest wiele!
- Żurawina najbardziej znana jest ze swoich właściwości ochronnych układu moczowego. Zalecana jest przy wszelkich zapaleniach pęcherza, bowiem hamuje rozwój bakterii.
- Stanowi także niezawodną prewencje wrzodów żołądka wywołanych bakterią Helicobacter pylori.
- Chroni przed miażdżycą, a także nadciśnieniem tętniczym. Dzięki dużej zawartości polifenoli wpływa na cały układ krwionośny.
- Żurawina zadba także o nasze zęby. Wykazano, że hamuje, a także odwraca proces powstawania płytki nazębnej – przyczyna próchnicy i zapalenia dziąseł.
- Dba o prawidłową florę bakteryjną jelit.
- Chroni przed zmianami nowotworowymi.
Nic dodać nic ująć. Żurawina zasługuje na miano polskiego superfoods. Zobacz co jeszcze znajdziesz na liście najbardziej cennych pod względem właściwości zdrowotnych produktów spożywczych.