Żurawina nie tylko świetnie smakuje, ale także chroni przed chorobami!

16 18 20

Żurawina to nasz polski superfoods. Nic dziwnego, że zyskała takie miano, bowiem ilość jej właściwości zdrowotnych może przyprawić o zawrót głowy!

Żurawina na zdrowie!

Do porannego musli, do koktajlów a nawet jako dodatek do mięs. Zastosowań żurawiny w kuchni jest wiele. Dobrze znać je wszystkie i włączyć ją do swojej diety na stałe. Dlaczego? Powodów jest wiele!

  1. Żurawina najbardziej znana jest ze swoich właściwości ochronnych układu moczowego. Zalecana jest przy wszelkich zapaleniach pęcherza, bowiem hamuje rozwój bakterii.
  2. Stanowi także niezawodną prewencje wrzodów żołądka wywołanych bakterią Helicobacter pylori.
  3. Chroni przed miażdżycą, a także nadciśnieniem tętniczym. Dzięki dużej zawartości polifenoli wpływa na cały układ krwionośny.
  4. Żurawina zadba także o nasze zęby. Wykazano, że hamuje, a także odwraca proces powstawania płytki nazębnej – przyczyna próchnicy i zapalenia dziąseł.
  5. Dba o prawidłową florę bakteryjną jelit.
  6. Chroni przed zmianami nowotworowymi.

Nic dodać nic ująć. Żurawina zasługuje na miano polskiego superfoods. Zobacz co jeszcze znajdziesz na liście najbardziej cennych pod względem właściwości zdrowotnych produktów spożywczych.  

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Żurawina nie tylko świetnie smakuje, ale także chroni przed chorobami! - 3.7/5. Oddano 7 głosy.
Autor artykułu: