Ziemniaki w diecie nie są wcale takie złe!

16 18 20

Ziemniaki to powszechne warzywo będące podstawą wielu tradycyjnych dań państw Europy i Ameryki. Zwykle uważane jest za warzywo tuczące i nieposiadające zbyt wielu wartości odżywczych. Naukowcy jednak podkreślają ich rolę w utrzymaniu zdrowych jelit i dużej odporności organizmu.

Ziemniaki wracają do łask

Osoby na dietach redukcyjnych w pierwszej kolejności eliminują ze swojej diety chleb i ziemniaki. W rzeczywistości ziemniaki nie dostarczają tak dużej ilości kalorii, to tylko 75 kcal na 100 g. Ponadto posiadają także wiele składników odżywczych, które mogą zostać zniszczone przy nieodpowiedniej obróbce np. smażeniu w głębokim tłuszczu.

Najlepiej ziemniaki piec w foli w piekarniku i najlepiej w łupinie. Dzięki temu zachowamy wszystkie wartości odżywcze. Dodatkowo naukowcy polecają ich spożywanie na zimno w sałatkach warzywnych. W ten sposób ziemniaki pomogą nam w utrzymaniu jelit w pełnym zdrowiu, a także wzmocnić odporność.

Jak widać ziemniaki obrosły niechlubną sławą, która odstrasza od nich osoby dbające o linię. Tak samo jest z chlebem. Czy osoby dbające o zdrową dietę muszą wykluczać zdrowe pełnoziarniste pieczywo? To nie chleb jest źródłem problemów!

Literatura:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-06/soci-stl062007.php

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Ziemniaki w diecie nie są wcale takie złe! - 2.8/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu: