Zielony koktajl na odchudzanie i oczyszczanie! Przepisy na zielony koktajl

16 18 20

Koktajle cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie w okresie letnim, kiedy jest  łatwiejszy dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Jednak również poza sezonem można się cieszyć ich smakiem. Stanowią nie tylko źródło witamin i składników mineralnych, ale także mogą wspomóc odchudzanie i oczyszczanie organizmu.

Zielony koktajl

Dieta człowieka powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale także substancji wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W sklepach mamy do wyboru warzywa i owoce w różnych kolorach.

Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera on także magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ma znaczenie w procesie kurczliwości mięśni, a także w prawidłowej mineralizacji kości.

Inną cenną substancją jest witamina K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Wpływa na gospodarkę wapniową, przyczynia się do wychwytywania wapnia przez kości. Jej niedobór może przyczynić się do zwapnienia naczyń tętniczych oraz kości.

Zielone warzywa zawierają także kwas foliowy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedokrwistości megaloblastycznej, rozwoju miażdżycy, wad cewy nerwowej oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Szczególnie kobiety w ciąży powinny dbać o jego prawidłowy poziom we krwi.

Zielone warzywa nie są głównym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA), ale dostarczają pewne jego ilości. Nie jest on wytwarzany w organizmie, dlatego należy dostarczać go razem z dietą. Stanowi prekursor kwasów tłuszczowych omega-3, które działają m.in. przeciwzapalnie, antyagregacyjnie i hipotensyjnie.

Jeżeli do przygotowania koktajlu użyje się zblendowanych warzyw lub owoców zamiast soku, to dodatkowo napój będzie także źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Warzywa i owoce, które nadadzą zielony kolor koktajlom to m.in. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, ogórek, seler naciowy, winogrono, kiwi, awokado i limonka. Najlepiej korzystać ze świeżych, ewentualnie mrożonych składników. Do napoju można dodać również inne rośliny.

Zielone koktajle na odchudzanie

W przypadku koktajli mających wspomóc proces odchudzania, oprócz zielonych warzyw i owoców, istotne rośliny:

  • będące źródłem błonnika pokarmowego – nasiona chia, błonnik witalny, zielony jęczmień,
  • zwiększające metabolizm – matcha, yerba mate, guarana,
  • działające przeciwzapalnie – cynamon, kurkuma, imbir, spirulina.

Zielony koktajl na oczyszczanie

W celu oczyszczenia organizmu warto wzbogacić koktajle o substancje mające działanie:

  • antyoksydacyjne – chlorella, młody jęczmień, acerola, zielona herbata, matcha,
  • wiążące toksyny w jelitach  – nasiona chia, błonnik witalny, zielony jęczmień, nasiona lnu,
  • moczopędne – pomidor, ogórek, karczoch, seler, winogrona, pietruszka, żurawina.

Ważne jest, aby koktajle przyrządzać zawsze ze świeżych składników. Najlepiej wypijać je zaraz po przygotowaniu, ponieważ pod wpływem tlenu i światła substancje w nich zawarte ulegają utlenianiu.

Zielony koktajl – przepis 

Koktajl odchudzający 1

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka owsianych otrębów,
  • łodyga selera naciowego,
  • plasterek imbiru,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendować.[2]

rozwiń
Koktajl odchudzający 2

Składniki:

  • 1 mango,
  • ½ ogórka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 1 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka matcha,
  • 1 łyżeczka chia.

Sposób przygotowania:

 

  • Obrać i usunąć pestkę z mango. Obrać ogórka, imbir i cytrynę. 
  • Zblendować wszystkie składniki razem.[3]

rozwiń
Koktajl odchudzający 3

Składniki:

  • ogórek zielony,
  • garść pietruszki,
  • 2 garści szpinaku,
  • ½ obranej limonki,
  • 2 obrane kiwi,
  • 3 cm imbiru.

Sposób przygotowania:

Obrać imbir i kiwi. Zblendować wszystkie składniki razem.[4]

rozwiń
Koktajl oczyszczający 1

Składniki:

  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • sok z ½ cytryny,
  • ½ jabłka,
  • ½ ogórka,
  • 50 ml soku z aloesu,
  • ½ łyżeczki spiruliny,
  • 150  ml wody mineralnej,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Usunąć z jabłka niejadalne części, a następnie zblendować razem wszystkie składniki.[5]

rozwiń
Koktajl oczyszczający 2

Składniki:

  • 2 plastry ananasa,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego, zielonego jęczmienia,
  • garść szpinaku,
  • 1 banan,
  • ½ szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Obrać banana. Zmiksować wszystkie składniki razem.[6]

rozwiń
Koktajl oczyszczający 3

Składniki:

  • 500 ml napoju roślinnego,
  • ½ pęczek kolendry,
  • ½ pęczek pietruszki,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka chlorelli,
  • ½ jabłka
  • sok z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

Imbir obrać, a z jabłka usunąć niejadalne części. Zblendować wszystkie składniki razem.[7]

rozwiń

Zielone koktajle to doskonałe źródło witaminy K, folianów, chlorofilu, magnezu, a także błonnika. Mogą wspomagać proces odchudzania oraz oczyszczania organizmu. Stanowią nie tylko źródło witamin, ale również mogą być dobrą alternatywą dla osób, które nie mają czasu zjeść spokojnie posiłku. Warto wzbogacać swoją dietę o różnokolorowe warzywa i owoce pod każdą postacią.

Literatura:

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2017.
  2. http://www.smakolykialergika.pl/2014/12/koktajl-odchudzajacy.html#, [data dostępu: 03.10.2018r.].
  3. https://surojadek.com/koktajl-odchudzajacy/, [data dostępu: 03.10.2018r.].
  4. http://ronic.pl/odchudzajacy-koktajl-z-imbirem/, [data dostępu: 03.10.2018r.].
  5. https://zawsze-glodna.blogspot.com/2017/01/zielony-koktajl-oczyszczajacy.html, [data dostępu: 03.10.2018r.].
  6. http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/01/koktajle-fit-na-7-dni-slimming-cocktail.html, [data dostępu: 03.10.2018r.].
  7. https://kliknijwzdrowie.pl/smog-sila-chlorelli-w-walce-ze-smogiem/, [data dostępu: 03.10.2018r.]

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano 6 dni temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone