Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Koktajle cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie w okresie letnim, kiedy jest łatwiejszy dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Jednak również poza sezonem można się cieszyć ich smakiem. Stanowią nie tylko źródło witamin i składników mineralnych, ale także mogą wspomóc odchudzanie i oczyszczanie organizmu.
Dieta człowieka powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale także substancji wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W sklepach mamy do wyboru warzywa i owoce w różnych kolorach.
Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera on także magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ma znaczenie w procesie kurczliwości mięśni, a także w prawidłowej mineralizacji kości.
Inną cenną substancją jest witamina K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Wpływa na gospodarkę wapniową, przyczynia się do wychwytywania wapnia przez kości. Jej niedobór może przyczynić się do zwapnienia naczyń tętniczych oraz kości.
Zielone warzywa zawierają także kwas foliowy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedokrwistości megaloblastycznej, rozwoju miażdżycy, wad cewy nerwowej oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Szczególnie kobiety w ciąży powinny dbać o jego prawidłowy poziom we krwi.
Zielone warzywa nie są głównym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA), ale dostarczają pewne jego ilości. Nie jest on wytwarzany w organizmie, dlatego należy dostarczać go razem z dietą. Stanowi prekursor kwasów tłuszczowych omega-3, które działają m.in. przeciwzapalnie, antyagregacyjnie i hipotensyjnie.
Jeżeli do przygotowania koktajlu użyje się zblendowanych warzyw lub owoców zamiast soku, to dodatkowo napój będzie także źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Warzywa i owoce, które nadadzą zielony kolor koktajlom to m.in. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, ogórek, seler naciowy, winogrono, kiwi, awokado i limonka. Najlepiej korzystać ze świeżych, ewentualnie mrożonych składników. Do napoju można dodać również inne rośliny.
W przypadku koktajli mających wspomóc proces odchudzania, oprócz zielonych warzyw i owoców, istotne rośliny:
Zielony koktajl na oczyszczanie
W celu oczyszczenia organizmu warto wzbogacić koktajle o substancje mające działanie:
Ważne jest, aby koktajle przyrządzać zawsze ze świeżych składników. Najlepiej wypijać je zaraz po przygotowaniu, ponieważ pod wpływem tlenu i światła substancje w nich zawarte ulegają utlenianiu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.[2]
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrać imbir i kiwi. Zblendować wszystkie składniki razem.[4]
Składniki:
Sposób przygotowania:
Usunąć z jabłka niejadalne części, a następnie zblendować razem wszystkie składniki.[5]
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrać banana. Zmiksować wszystkie składniki razem.[6]
Składniki:
Sposób przygotowania:
Imbir obrać, a z jabłka usunąć niejadalne części. Zblendować wszystkie składniki razem.[7]
Zielone koktajle to doskonałe źródło witaminy K, folianów, chlorofilu, magnezu, a także błonnika. Mogą wspomagać proces odchudzania oraz oczyszczania organizmu. Stanowią nie tylko źródło witamin, ale również mogą być dobrą alternatywą dla osób, które nie mają czasu zjeść spokojnie posiłku. Warto wzbogacać swoją dietę o różnokolorowe warzywa i owoce pod każdą postacią.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!