Zdrowy owoc nie zawsze jest słodki i smaczny!
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Lato to sezon na porzeczki czerwone i czarne. Są to owoce niezwykle zdrowe, jednak mało kto potrafi zjeść je w dużych ilościach. Mają kwaśny smak, więc świetnie nadają się, jako podstawa wielu przetworów.
Kwaśne, lecz zdrowe porzeczki
Porzeczki są owocami, których nie powinny obawiać się osoby na dietach redukcyjnych. Bez przeszkód mogą je włączyć do swojej diety, bowiem posiadają niski indeks glikemiczny i są małokaloryczne. W sezonie warto zajadać się porzeczkami, bowiem duża zawartość witaminy C, pozwoli nam wzmocnić naszą odporność i uniknąć chorób jesienią i zimą.
Owce te to także źródło innych witamin takich jak witamina A, P czy z grupy B i składników mineralnych np. żelaza, wapnia i magnezu, a także przeciwutleniaczy, dzięki którym zachowamy młody wygląd na dłużej.
Z porzeczek warto robić przetwory, bowiem w naturalnej formie raczej nie należą do najsmaczniejszych owoców lata. Zatem w sezonie przygotujmy z nich soki, które będą zimą chronić nas przed chorobami. Owoce te są także świetną podstawą aromatycznych sosów do mięs. Smakosze domowych alkoholi mogą z porzeczek stworzyć smaczne i zdrowe nalewki.