Zdrowe zamienniki tradycyjnych potraw wielkanocnych
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Żurek z białą kiełbasą zabielany śmietaną, jajka i sałatki suto zaprawiane majonezem oraz babki i mazurki obfite w cukier to nieodłączne elementy tradycyjnego świątecznego jadłospisu. Większość wielkanocnych potraw zawiera duże ilości tłuszczu i cukrów prostych, które nie sprzyjają utrzymywaniu szczupłej sylwetki. Przyciasna sukienka, niedopinający się guzik koszuli…kto z nas tego nie doświadczył?
Być może jeszcze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale w święta nie musisz tyć, a także nie musisz rezygnować ze smaku tradycyjnych potraw. Wystarczy, że dokonasz drobnych zmian w przepisach, które sprawią, że wielkanocne menu będzie znacznie zdrowsze i lżejsze.
Lekkie dania wielkanocne
- Żurek. W tradycyjnym przepisie oprócz warzyw i zakwasu znajdziemy również kiełbasę i śmietanę. Zrezygnuj z dodatku mięsa, a smak zupy wzbogać dodatkową ilością przypraw (czosnek, majeranek, chrzan). Do zabielania zupy użyj mieszanki jogurtu ze śmietaną, a zamiast kromek białego pieczywa podaj razowy chleb na zakwasie.
- Jajka z majonezem. Popisz się kreatywnością! Jajka z majonezem już dawno wszystkim się przejadły. Koniecznie wypróbuj jajek faszerowanych awokado, łososiem lub pieczarkami. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie świąt bez jajek z majonezem to zmieszaj go w proporcji 1:1 z jogurtem naturalnym.
- Mięso i wędliny. W przeciwieństwie do świąt Bożego narodzenia, gdzie króluje karp i inne ryby na wielkanocnym stole dominują szynki, kiełbasy i pasztety. Mięso choć stanowi doskonałe źródło białka, może też zawierać duże ilości tłuszczu. Robiąc zakupy wybierajmy więc mięso drobiowe i jego przetwory, schab, chudą cielęcinę i polędwicę. Ważny jest również sposób przygotowania potraw. Zamiast smażenia wybierzmy pieczenie, grillowanie lub gotowanie.
- Sałatki. Niezmiennie od lat na polskich stołach króluje sałatka jarzynowa, która wręcz pływa w majonezie. Zamiast zużywać cały słoik Kieleckiego zmieszaj go w proporcji 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym. Sałatka nie straci na smaku, a zdecydowanie ubędzie jej kalorii. Wybierając sałatki na wielkanocny stół zrezygnuj z tych, które zawierają makaron, ryż lub ser – to dodatkowe kalorie, których i tak w święta masz pod dostatkiem. Postaw na kolorowe, warzywne sałatki z dodatkiem lekkich sosów np. winegret.
- Ciasta. Przygotowanie zdrowszej wersji tradycyjnych wypieków jest łatwiejsze niż ci się wydaje! Zamiast cukru użyj ksylitolu, czyli cukru brzozowego o niskim IG i mniejszej kaloryczności niż tradycyjny cukier. Mąkę pszenną zastąp mąką orkiszową lub wymieszają ją w proporcji 1:1 z mąką pełnoziarnistą. ¼ tłuszczu (masła, margaryny, oleju) zastąp jogurtem naturalnym, a mleczną czekoladę wymień na gorzką.
Jak widzisz, święta wcale nie muszą kończyć się przybraniem na wadze. Wprowadźmy do tradycyjnych potraw odrobinę świeżości i lekkości, zastąpmy niektóre składniki ich zdrowszymi odpowiednikami, a nasze żołądki nam za to podziękują. Przecież święta powinny być czasem miło spędzonym z rodziną, a nie wyzwaniem dla naszego układu trawiennego.