bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 27 października, 2020

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje witamin oraz składników mineralnych. Tym razem chciałabym skupić się na jednej z ważniejszych dla naszego organizmu – witaminie D.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina D
  • Rola witaminy D w organizmie
  • Niedobory witaminy D
  • Zapotrzebowanie na witaminę D oraz jej najlepsze źródła pokarmowe

Witamina D

Z chemicznego punktu widzenia, witamina D (występująca też pod nazwą cholekalcyferol, lub ergokalcyferol) jest steroidem –  lipidowym związkiem chemicznym wytwarzanym z cholesterolu. Występuje w dwóch formach, różniących się od siebie pobocznym łańcuchem. Została odkryta i wyizolowana w 1918 roku. Wraz z witaminami A, K i E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Cechą, która wyróżnia ją od innych jest fakt, że dorośli ludzie (pomijając kobiety w ciąży) mogą ją syntezować w skórze z występujących tam prowitamin. Na jej produkcję mają wpływ czynniki takie jak pora roku, zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, stosowanie kremów z filtrem oraz proces starzenia się skóry. Dostateczna ekspozycja skóry na słońce stanowi warunek prawidłowej syntezy witaminy D i powstanie jej aktywnej formy. Co ciekawe, 30 minut na słońcu to czas wystarczający, aby nasza skóra mogła prawidłowo przeprowadzać procesy syntezy. Jest to cecha wyjątkowa, niespotykana u żadnej innej witaminy.

Rola witaminy D w organizmie

Najważniejsze działanie witaminy D w organizmie polega na jej wpływie na układ kostny. Dzięki niej nasze kości są odpowiednio zmineralizowane, z czym wiąże się zmniejszenie podatności na urazy. Witamina D działa również mobilizująco na układ immunologiczny, dzięki jej odpowiedniej podaży możemy uniknąć próchnicy. W sytuacji, gdy nasze zęby są atakowane przez bakterie, witamina D mobilizuje wydzielanie białek obronnych chroniących nasze zęby przed psuciem.

Cholekalcyferol wpływa również na stan i poprawne funkcjonowanie naszych neuronów i mięśni. Dzięki swojej charakterystycznej łańcuchowej budowie, witamina D jest swoistego rodzaju środkiem przeciwbakteryjnym. Odpowiednia jej podaż jest ważna u osób starających się o dziecko. U mężczyzn zwiększa bowiem spermatogenezę, a u kobiet sprzyja rozrodczości.

Niedobory witaminy D

Sytuacje, w których występują niedobory witaminy D są dość powszechne. Podstawową przyczyną niedostatecznej ilości tego składnika jest zbyt mała podaż w codziennej diecie. Również stosowanie diet alternatywnych, np. wegetarianizmu zwiększa ryzyko niedoboru. Inną przyczyną braku witaminy D w organizmie są zaburzenia w krążeniu wątrobowo-jelitowym, w tym wypadku witamina obecna w pożywieniu nie ma dostatecznej ilości czasu, aby zostać wchłonięta ze światła jelita cienkiego i zostaje wydalona wraz z kałem.

Często zdarza się również, że niedobory witaminy powstają u ludzi starszych – tutaj przyczyną jest postępujące zniedołężnienie. Ludzie starsi mają zaburzoną gospodarkę cieplną organizmu, jest im zawsze zimno – nawet w ciepłe dni ubierają odzież, która nie odsłania wystarczającej ilości skóry na działanie promieni słonecznych, dlatego synteza nie może być przeprowadzona.

Następstwem niedoboru witaminy D w organizmie jest zaburzenie gospodarki wapniowo-fosforanowej w osoczu krwi oraz wzrost fosfatazy alkalicznej. Skutkiem tych zaburzeń jest deminaralizacja kości – polega ona na nadmiernym „wypłukiwaniu” związków wapnia i fosforu z tkanki kostnej. Stają się one bardziej miękkie, podatne na zniekształcenia oraz złamania. U dzieci ten proces nazywamy krzywicą, o której już wspominałam w artykule o wapniu. Niedobory te powodują zniekształcenia tkanki kostnej, deformację stawów. Cechą charakterystyczną w krzywicy u dzieci jest zdeformowanie kształtu kości kończyn. Nogi są wygięte i często nieproporcjonalnie krótkie w stosunku do reszty ciała.

Aby nie dopuścić do niedoboru, witaminę D suplementuje się już noworodkom karmionym piersią (od 3 miesiąca życia). Mleko kobiece zawiera bardzo małe ilości tego składnika. Skutki niedoborów o tym samym mechanizmie działania u dorosłych nazywamy osteomalacją z tym, że tutaj dodatkowymi objawami choroby jest ból kości i stawów oraz osłabienie siły i napięcia mięśniowego.

Podczas stosowania suplementów witaminy D, należy skorzystać z porady lekarza. Jak już wspomniałam, jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej nadmiary są magazynowane w organizmie. Cholekalcyferol w zbyt dużej ilości ma działanie toksyczne. Zaleca się ostrożność w jego stosowaniu.

Nadmiar witaminy D jest przez organizm manifestowany objawami, które są niespecyficzne – możemy zaliczyć do nich: biegunkę, utratę łaknienia, bóle głowy i brzucha a także wielomocz. Ważne jest też, aby zwrócić uwagę, że hiperwiatminoza witaminy D powstaje tylko w wyniku stosowania preparatów farmakologicznych bogatych w ten składnik! Długotrwałe przebywanie na słońcu nigdy nie doprowadzi do stanu nadmiernej produkcji cholekalcyferolu. Należy więc korzystać ze słońca i cieszyć się czasem spędzonym na świeżym powietrzu ile tylko się da.

Dowiedz się jak uzupełnić niedobory witaminy D!

Zapotrzebowanie na witaminę D oraz jej najlepsze źródła pokarmowe

Ogólnie zapotrzebowanie na witaminę D jest bardzo zmienne, zależne od naszej płci, wieku, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia. Dla dorosłego człowieka jest to zazwyczaj około 10 mikrogramów – jest to bardzo mało, ale mimo wszystko ciężko jest zbilansować kompletną dietę pod kątem tego składnika, bez codziennego spożywania ryb i produktów rybnych. Warto wspomnieć, że zdrowy człowiek, spędzający dużo czasu na słońcu może pokryć zapotrzebowanie dzięki endogennej syntezie z prowitaminy D nawet w 90%.

Niestety witamina D występuje w niewielu grupach produktów spożywczych. Wiedza na temat źródeł cholekalcyferolu w diecie większości populacji kończy się na wymienieniu produktów mlecznych i ryb. Spośród ryb szczególnie bogate w ten składnik są ryby morskie takie jak: węgorz, śledź, sardynka, makrela, halibut, szprotki i wiele innych. Ryby warto również jeść ze względu na cenne kwasy omega. 

Kolejną grupą produktów są mleko, przetwory mleczne i jajka, w porównaniu do ryb zawierają mniej tego składnika, jednak ze względu na powszechne ich użycie stanowią dość dobre źródło tej witaminy. Warto zwracać uwagę na stosowane przez nas masło i margaryny, wiele z nich jest fortyfikowane (wzbogacane) cholekalcyferolem, dzieje się tak, aby zapobiec ogólnym niedoborom występującym w populacji.

WażneMało kto wie, że zawartość witaminy D w grzybach i drożdzach jest stosunkowo wysoka – porównywalna wręcz do ilości tego składnika w rybach o białym mięsie (dorsz, halibut).

Wielu z nas w przeszłości było zmuszanych do wypijania dziennej dawki tranu przez rodziców. Tran jest najbogatszym ze źródeł witaminy D występującym w naturze. Jeśli chcemy zapewnić zdrowie sobie i naszym dzieciom, należy im regularnie podawać tran. W obecnych czasach jest on dostępny w formie atrakcyjnych dla młodego człowieka kapsułek. Należy jednak pamiętać, aby w seriach przyjmowania tranu – robić sobie przerwy. Jest tam również bardzo dużo witaminy A, która kumuluje się w naszej wątrobie doprowadzając do zatrucia organizmu.

Zawartość witaminy D w wybranych produktach spożywczych (na 100 g produktu)

tran 330 ug
węgorz wędzony 116ug
węgorz 84ug
sardynka 26ug
makrela 12ug
łosoś 10,5ug
borowik 7,6ug
kurka 6.5ug
pieczarki 3,7ug
jajo całe 3,5ug
masło 1,8ug
mleko 2% tłuszczu 0.043ug

Teraz już wiecie czym jest witamina D i za co jest odpowiedzialna. Ma wszechstronne działanie i bardzo ważne jest, aby zapewnić sobie jej odpowiednią ilość dostarczając ją razem z pożywieniem. Warto więc wyrobić sobie nawyki żywieniowe, które nie pozwolą nam dopuścić do powstawania jej niedoborów. Młodzi ludzie szczególnie powinni mieć to na uwadze – nasz układ kostny rozwija się do 25 roku życia. Pamiętajmy więc o rybie, grzybach i produktach mlecznych na co dzień, a także korzystaniu ze słonecznych dni!

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Klaudia Niemira
Klaudia Niemira , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Główne specjalizacje to cukrzyca, choroby dietozależne i redukcja masy ciała.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dzieci, nastolatki, dorośli i seniorzy…

Witaminy są niezbędnym składnikiem każdej diety. Warunkują bowiem prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na różne grupy witamin zmienia się wraz z wiekiem. Czytaj dalej...

Suplementy dla kobiet w ciąży…

Wielokrotnie zdarza się, że nie możemy odpowiedzieć na zbyt duże zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminy i minerały bez odpowiednich suplementów diety. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży i karmiących piersią.… Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Witaminy – odchudzają i wzmacniają…

Spełniają funkcje regulujące, decydują o rozwoju, stanie zdrowia oraz wydolności fizycznej organizmu. Jakie jeszcze funkcje pełnią witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy > witamina D

    witamina D
    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witamina d czy można przedawkować witaminę d?
    witamina

    W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

    niedobór witaminy d skutki objawy
    witamina D

    Niedobór witaminy D – objawy, skutki

    witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

    witamina d3 działanie źródła zapotrzebowanie
    witamina D

    Witamina D3 – działanie, norma, niedobór. Naturalna witamina D3

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.