Witamina B2
Witamina B2, czyli ryboflawina jest połączeniem rybitolu i flawiny. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a nie rozpuszczalnych w tłuszczach. W środowisku kwaśnym jest trwała, natomiast w zasadowym łatwo ulega zniszczeniu, dlatego też po dodaniu sody podczas gotowania rozkłada się. Sama obróbka termiczna nie wpływa na jej zawartość. Światło oraz promienie nadfioletowe powodują degradację witaminy B2, stąd przechowywanie żywności będącej jej źródłem w przezroczystych pojemnikach lub na słońcu skutkować może znacznym jej ubytkiem. Ponadto ryboflawina jest składnikiem ważnych koenzymów biorących udział w procesach metabolicznych.
Istotną funkcją witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji. Uczestniczy także w przemianach aminokwasów i lipidów, reguluje wydzielanie kortyzolu, wzmaga działanie insuliny (zapobieganie cukrzycy), uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów oraz hemoglobiny. Ponadto warunkuje prawidłowe działanie układu nerwowego poprzez wpływ na wytwarzanie neuroprzekaźników, między innymi serotoniny i dopaminy. Witamina B2 odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, bierze udział w adaptacji oka do zmiany natężenia światła. Powoduje szybsze zabliźnianie się ran.
Źródła pokarmowe bogate w witaminę B2: