Łosoś

Kalorie: 201 kcal Białko: 40 kcal Tłuszcze: 60 kcal Węglowodany: 0 kcal

Łosoś to nazwa ryb obejmująca wiele różnych gatunków, z których wszystkie należą do rodziny łososiowatych. Występują na północy Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, a także w akwenach niemal całej Europy. Potrafią osiągnąć wagę przekraczającą 20 kg. Mięso łososia ma kolor różowawy. Należy on do ryb drapieżnych. W trakcie tarła ryby te wędrują w górę rzek. Po wylęgnięciu się, młode osobniki żyją około trzech lat w rzekach, po czym udają się do morza. Tarło dorosłych łososi najczęściej następuje tylko raz w ich życiu. Łososia uznaje się za jedną z najzdrowszych ryb. Jego spożycie w Polsce systematycznie wzrasta. Niegdyś uznawany był za rybę luksusową, ze względu na jego wysoką cenę.

Łosoś właściwości

Łosoś to bogate źródło kwasów DHA oraz EPA. To składniki istotne dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływają na prawidłowe wykształcenie się układu nerwowego u płodu. Kwas DHA przeciwdziała nietypowym zmianom anatomicznym. Wysoka zawartość kwasu omega-3, zapewnia prawidłowe działanie układu krwionośnego. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie mogą być produkowane przez organizm, dlatego dostarcza się je wraz z pożywieniem. 100 g świeżego łososia wypełnia dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Mięso tej ryby zawiera dużo manganu i miedzi, a także cynku i selenu. Pierwiastki te wpływają na wzmocnienie organizmu, zapobiegając powstawaniu nowotworów. Cynk poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci. Odgrywa również dużą rolę w ochronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Potas reguluje pracę serca, zapobiegając nadciśnieniu. Potrzebny jest on również do odpowiedniej pracy mięśni i układu nerwowego. Jod to element diety, który wpływa na pracę tarczycy. Jest ważny dla osób odchudzających się, ponieważ spala nadmiar tłuszczu.

Łosoś jest dobrym źródłem białka, które zostaje strawione nawet w 97%. Jest rybą tłustą, ale jednocześnie ma zdolność do obniżania poziomu trójglicerydów we krwi. Dlatego profilaktycznie zaleca się jego spożywanie osobom narażonym na chorobę wieńcową. 100 g łososia dzikiego dostarcza ok. 159 kcal, 20 g białka i 7 g tłuszczu. Dzięki temu spożycie porcji łososia zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Łosoś hodowlany jest bardziej otłuszczony, niż egzemplarze żyjące dziko, więc dostarcza nieco większej ilości kalorii.

Łosoś zastosowanie

Łosoś to bardzo uniwersalna ryba. Doskonale smakuje w formie pieczonej albo grillowanej. Sprawdzi się także jako element zupy rybnej. Smak mięsa jest na tyle charakterystyczny, że nie potrzebuje dużej ilości dodatków smakowych. Wystarczy sok z cytryny oraz natka pietruszki. Łososia spożywa się także w formie surowej oraz wędzonej. Najczęściej kupuje się jego dzwonka, które nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej.

Warto sprawdzić miejsce połowu łososia. Naukowcy udowodnili, że łosoś sztucznie hodowany może w swoim składzie posiadać większe ilości toksyn. Najlepszy jest łosoś łowiony w okolicach Alaski, za to uważać trzeba na łososia norweskiego. Filet z dzikiego łososia łatwo jest rozpoznać po bardziej intensywnym, czerwonawym ubarwieniu,

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł