bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wiosenne infekcje – domowe sposoby na wirusa i bakterie

Wiosenne infekcje – domowe sposoby na wirusa i bakterie

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Infekcje dopadają nas nie tylko jesienią i zimą, dzieje się to również wiosną, kiedy temperatury na zewnątrz pozornie rosną, a osłabiony po zimie układ odpornościowy wciąż nie jest przygotowany na atak obcych patogenów. W tej sytuacji z pomocą nadchodzą domowe kuracje, które szczególnie sprzyjają poprawie odporności i samopoczucia. W ich skład wchodzi odpowiednio dobrana dieta i bogactwo naturalnego pożywienia dostarczającego wszystkich niezbędnych składników.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wiosenne infekcje – odpowiednia dieta
  • Sposoby na bakterie – infekcja
  • Sposoby na wirusa – infekcja

Wiosenne infekcje – odpowiednia dieta

Odporność naszego organizmu odzwierciedla przede wszystkim stan odżywienia i jakość dostarczanych substancji odżywczych. Wszystkie komórki, tkanki oraz najmniejsze struktury w ciele tworzone są przez dostarczane makroskładniki, wspierające wszystkie mechanizmy i biorące udział w każdym procesie tworzenia. Jeśli ilość i jakość dostarczanych substancji odżywczych w pożywieniu jest zbyt niska, będzie to oddziaływało przede wszystkim na mechanizmy obronne, które potrzebują pokładów energii i zasobów, szczególnie podczas walki z infekcjami.

By układ odpornościowy mógł sprawnie funkcjonować, przede wszystkim niezbędne są kompletne źródła aminokwasów, czyli pełnowartościowe białka pochodzące z pewnych źródeł. Możemy znaleźć je w jajach, mięsie, rybach czy nabiale, pilnujmy jednak, by wiadome nam było skąd pochodzą i jakiej są jakości. Aminokwasy przede wszystkim budują komórki w naszym ciele, służą regeneracji i odbudowie. Najważniejszym z nich jest L-glutamina oraz te wchodzące w skład grupy egzogennych BCAA, czyli izoleucyna, walina, oraz leucyna. Spożycie białka na poziomie 0,7–1,2 g /kg masy ciała u osób nietrenujących powinno pozwolić w pełni odtwarzać procesy regeneracji. W czasie choroby można nieco zwiekszyć spożycie protein nawet do 1,5–1,7g/kg. Osoby ćwiczące mogą spożywać je w granicach 1,2–2g/kg choć jest to kwestia mocno indywidualna, uzależniona od rodzaju wysiłku i możliwości regeneracyjnych organizmu oraz wielu innych czynników.

Drugą ważną grupą makroskładników, niezbędną dla prawidłowej pracy i odbudowy układu odpornościowego są tłuszcze. Przede wszystkim tłuszcze nasycone, które budują komórki układu, lecz także jedno i wielonienasycone wspomagające procesy regeneracji, utleniania i oczyszczania układu krwionośnego. Należy pamiętać o źródłach zdrowych tłuszczów, takich jak: (nasycone) tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, masło, jaja, olej kokosowy, nabiał (od czasu do czasu), kokos; (jednonienasycone) tłuste mięsa, awokado, jaja, oliwa z oliwek, orzechy, oleje z orzechów oraz (wielonienasycone) ryby, olej lniany budwigowy, suplementy omega-3 oraz tran.

Nie tylko same makroskładniki są ważne, ale również  ich ładunek odżywczy. Poprzez ładunek odżywczy rozumieć należy ilość minerałów, witamin i innych wartości, które zawiera dany produkt. Przykładowo, lepszym wyborem będzie jajo od kury z wolnego wybiegu, niż z chowu ściółkowego, tak samo mleko prawdziwe wiejskie, niż pasteryzowane i do tego 0% tłuszczu, bez którego witaminy i składniki mineralne się nie wchłaniają. Lepszym wyborem będzie sałatka z jajkiem, niż z serkiem wiejskim. Tak samo wybierać należy warzywa i owoce. Te dojrzewające w słońcu, od lokalnych sprzedawców, bliższe naszemu klimatowi, będą lepsze, niż te sprowadzane z daleka. Warzywa surowe przed obróbką, zachowają więcej wartości niż te, po obróbce termicznej.

Sposoby na bakterie – infekcja

Najpierw należy określić typ infekcji. Jeśli podejrzewamy infekcję bakteryjną, objawami mogą być:

  • gorączka powyżej 38/38,5 stopni;
  • zaczerwienienie, rozdrażenienie, uczucie gorąca;
  • biegunki;
  • gęsty katar o specyficznym zapachu, często zielonkawego żółtego koloru z domieszką ropy;
  • przekrwione śluzówki, ból i ucisk w głowie;
  • gwałtowny rozwój choroby i nasilenie objawów;
  • kaszel z odkrztuszaniem gęstej wydzieliny, również podobnego koloru jak katar.

Infekcja bakteryjna przebiega gwałtownie, dlatego objawy mogą narastać bardzo szybko.

Z naturalnych substancji wspomagających skupić należy się przede wszystkim na tych, które mają działanie przeciwbakteryjne – najlepiej na tych podstawowych i najłatwiej dostępnych. Są to m.in: czosnek, cebula, miód, imbir, olej kokosowy, tymianek, nagietek, kora dębu, woda utleniona, srebro koloidalne, chrzan, pyłek pszczeli, kurkumina, oregano.

Przykładowymi kuracjami, jakie można stosować są m.in. wszelkiego rodzaju rozgrzewające napoje: miód z imbirem i cytryną, zielona herbata z miodem, napary z tymianku, płukanki z kory dębu czy nalewki z propolisu i pyłku pszczelego. Warto stosować je na co dzień w umiarkowanych ilościach a w momencie, gdy dopada nas infekcja, zastosować dawkę uderzeniową.

Przy infekcji bakteryjnej warto zadbać też o odpowiedni odpoczynek, wysokie nawodnienie organizmu i odpowiednie dawki antyutleniaczy, które wspomogą usuwanie toksyn i ochronę komórek przed patogenami. Można zakupić witaminę C w postaci kwasu L-askorbinowego, popijać sok z dzikiej róży, spożywać aronię czy wypijać sok z cytryny. Witamina C jest jednak bardzo wrażliwa na temperaturę. Inne przeciwutlenicze znajdziemy również we wspomnianej już wcześniej kurkumie (substancja : kurkumina) czy orzechach, awokado oraz mięsie.

Wspomaganie ziołami również może przynieść pożądane efekty. W tym przypadku należy wybierać te o działaniu napotnym i rozgrzewającym, jak: kwiat lipy, morwa biała czy liść brzozy.

Dodatkowym atutem będzie spożywanie odpowiednich porcji owoców i warzyw w postaci lekko przegotowanej, by nie obciążać dodatkowo układu pokarmowego oraz zadbać o dostateczne ilości pełnowartościowego białka.

Sposoby na wirusa – infekcja

Infekcja wirusowa objawia się trochę inaczej niż bakteryjna, jednak długotrwale nieleczona może się w nią przerodzić, pozostawiając osłabiony organizm jako podkładkę dla rozwoju innych patogenów.

Pierwszymi objawami są zazwyczaj:

  • osłabienie, dreszcze, uczucie zimna;
  • dezorientacja, niechęć do aktywności, zmęczenie;
  • lekko podwyższona lub wręcz przeciwnie – temperatura ciała;
  • fale gorąca przeplatane z uczuciem zimna;
  • wodnisty katar, bóle i zawroty głowy;
  • suchy, męczący kaszel;
  • często nasilenie objawów przy intensywnym wysiłku oraz wieczorem przed pójściem spać;
  • lekka aktywność zazwyczaj poprawia samopoczucie;
  • powolny rozwój choroby, nawracające objawy.

W chwili zauważenia pierwszych objawów należy pozwolić organizmowi na odpoczynek i wspomóc jego mechanizmy obronne w celu niedopuszczenia do rozwoju kolonii patogenów.

Podczas infekcji wirusowych najlepszym rozwiązaniem będzie kilkudniowy wypoczynek w domu oraz wspomaganie się produktami podnoszącymi odporność i przeciwwirusowymi takimi jak: olej kokosowy, pyłek pszczeli, cytryna, kwas L-askorbinowy, L-glutamina, aloes,  miód, imbir, prebiotyki (kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszonki), herbata z kombuchy, cynk, selen, soki z jeżówki, sok z czarnego bzu czy korzeń lukrecji (uwaga podnosi ciśnienie krwi).

W profilaktyce i zwalczaniu infekcji wirusowych ważne jest zapewnienie odpowiedniego środowiska do odpoczynku i odpowiedniej regeneracji, a także wprowadzenie pełnowartościowego żywienia. Równie ważne jak podczas ataku bakterii jest nawadnianie organizmu (tym razem ciepłymi napojami) i wspomaganie procesu usuwania toksyn i martwych patogenów (antyoksydanty).

Nie należy zbyt szybko powracać do intensywnych wysiłków, gdyż infekcja może nawracać, lub co gorsza sprzyjać zasiedleniu się i namnażaniu bakterii. Można dodatkowo wspomóc się probiotykami zakupionymi w aptece i łączyć je z naturalnymi prebiotykami, jak kiszonki czy kombucha.

Zarówno infekcja wirusowa, jak i bakteryjna wymaga odpowiedniego wsparcia dla atakowanego organizmu, jednak połączenie odpowiednich metod i środków działania wraz z wypoczynkiem, pomoże powrócić do zdrowia i odbudować o wiele mocniejszą odporność.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Zofia Mikoś
Zofia Mikoś , Dietetyk i instruktor kulturystyki. Interesuje się ziołolecznictwem i promocją zdrowia
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Grzyb herbaciany Kombucha – właściwości…

Czy możliwe jest znalezienie jednego specyfiku, który oczyści organizm, ureguluje trawienie, wspomoże odchudzanie i odżywi organizm? Oczywiście, że tak, poznajcie herbacianego grzyba – Kombuche. Czytaj dalej...

Tłuszcze z rodziny omega-3 i…

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...
odporność

7 sposobów na wzmocnienie odporności…

Dbając o zdrową, pełnowartościową dietę swojego malucha rodzic może poprawić sprawność nie tylko intelektualną, ale i fizyczną dziecka. Wysoka odporność gwarantuje niższą podatność na infekcje, choroby i przeziębienia, dzięki czemu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odporność i infekcje

    odporność
    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Syrop z kwiatu czarnego bzu – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga syrop z kwiatu czarnego bzu?

    pelargonia afrykańska właściwości działanie

    Pelargonia afrykańska – jakie są jej właściwości lecznicze? Pelargonia afrykańska dla dzieci

    woda z imbirem właściwości działanie przepis
    2

    Woda z imbirem – przepis. Co daje picie wody z imbirem na czczo?

    dieta przeciwzapalna jadłospis przepisy

    Dieta przeciwzapalna – jadłospis, przepisy. Produkty przeciwzapalne

    właściwości lecznicze imbiru

    Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.