Tradycyjne dania wielkanocne w wersji FIT. Przepisy na święta wielkanocne!
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Podczas wielkanocnego śniadania świętujemy wygraną Jezusa ze śmiercią, siadając do wspólnej wieczerzy, dzieląc się jajkiem i składając ciepłe życzenia w gronie najbliższych. Jakie potrawy powinny się znaleźć na tradycyjnym stole? Jak w czasie świąt nie rezygnować z diety?
Tradycyjne śniadanie wielkanocne
Na każdym stole w czasie wielkanocy powinny pojawić się m.in. jaja w różnej postaci, żurek, sałatka warzywna, pasztet i ciasto. Podczas świąt można spędzić czas z rodziną odrywając się od codziennych obowiązków. Co jednak w przypadku, kiedy właśnie zaczęliśmy dietę, a na stole aż się roi od pyszności. Poniżej kilka wskazówek jak „odchudzić” tradycyjne dania. Należy również pamiętać, że święta nie powinny być jednoznaczne z objadaniem się. Powinniśmy trzymać się zasady pięciu posiłków dziennie, spożywanych w spokoju, powoli w małych porcjach i nie rezygnować z aktywności fizycznej.
Stół wielkanocny – potrawy
Jak już wcześniej wspomniano na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, żurku, sałatek, kiełbasy oraz słodkości w formie ciast, często mazurka, sernika lub babki. Zmniejszenie kaloryczności tych potraw wcale nie jest takie trudne, wystarczy kilka zamienników. Śmietanę do zabielania można zamienić na jogurt naturalny, białe pieczywo na chleb pełnoziarnisty, kandyzowane owoce do ciast na orzechy, a majonez często dodawany do sałatek na taki o obniżonej zawartości tłuszczu (polecane jest również jego wymieszanie z jogurtem naturalnym, aby jeszcze bardziej obniżyć kalorie). Często podawany boczek warto zamienić na szynkę z indyka, a białą kiełbasę na kiełbasę drobiową (ważne abyś czytał skład kupowanego produktu i zwracał uwagę na ilość zawartego w nim mięsa). Jak widać wystarczy kilka prostych sztuczek i łatwo dostępnych zamienników, aby podawane potrawy stały się mniej kaloryczne.
Przepisy na święta wielkanocne!
Składniki:
- Jaja 5 szt.
- Łosoś wędzony 100g
- Jogurt naturalny, grecki 20g
- Szczypior
- Sól, pieprz, czerwona papryka
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo, rozkroić na pół i wydobyć żółtka, wkładając je do osobnej miski łącząc z jogurtem, kawałkami łososia i szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Gotową pastę nałożyć na białka, posypać szczypiorkiem.
Składniki:
- Jaja 5 szt
- Czerwony burak
- Chrzan
- Sól, pieprz
Wykonanie
Jaja ugotować na twardo, rozkroić na pół i wydobyć żółtka. Buraka ugotować i wymieszać z chrzanem, przyprawiając do smaku. Nałożyć na białka.
Składniki:
- Twaróg chudy 1kg
- Jaja 12 szt. (z czego 7 całych, a 5 samych białek)
- Aromat waniliowy
- Ksylitol
Wykonanie:
- Twaróg rozdrobnić do gładkiej konsystencji.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do twarogu wrzucić 7 żółtek, aromat i słodzik (wg uznania), wymieszać.
- 12 białek ubić w osobnej misce.
- Otrzymaną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 140’C na około 1,5h, w zależności od piekarnika.
Składniki:
- Jajka 4 szt
- Mąka kukurydziana 30g
- Zmielone płatki owsiane 30g
- Jogurt naturalny 150g
- Ksylitol lub inny słodzik 5 łyżek
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Kakao lub karob 2 łyżeczki
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać do nich ksylitol, następnie żółtka i razem zmiksować. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, dodając je do masy. Na końcu dodać jogurt. Do formy wlać 2/3 masy, do pozostałej części ciasta dodać kakao i/lub karob, mieszając i dodając masę na wierzch wcześniejszej porcji. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min.
Żytni zakwas na żurek
Składniki:
- Mąka żytnia razowa 1 szkl
- Woda 1l
- Czosnek 2 ząbki
- Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać resztę składników, zalewając wszystko ciepłą przegotowaną wodą.
- Słoik przykryć ściereczką i założyć na niego gumkę.
- Zakwas mieszać codziennie i ponownie przykrywać przez 5 dni.
Żurek
Składniki:
- Zakwas 0,5l
- Bulion warzywny (ugotowany z włoszczyzny) 2l
- Kiełbasa z piersi kurczaka (koniecznie czytaj skład) 200g
- Chrzan, majeranek, czosnek (do smaku)
Wykonanie:
Do ugotowanego bulionu warzywnego dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować przez około pół godziny, po czym wyjąć kiełbasę z żurku i odłożyć. Następnie dodać zakwas – na początku 1 szklankę, następnie dolewać po trochę cały czas sprawdzając czy nie jest zbyt kwaśny. Doprawić przyprawami do smaku, dodać kiełbaskę i wkroić jajko.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo 4 szt
- kukurydza 0,5 puszki
- ziemniak 1 szt
- por 1 szt
- ogórki konserwowe 5 szt
- majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki
- jogurtu naturalnego 2 łyżki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaka ugotować, pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku. Dokładnie osączyć i przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki konserwowe.
Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem i doprawiając go solą i pieprzem. Wlać do sałatki, dokładnie wymieszać.
Święta to czas wolny, spędzany w gronie najbliższych. Serwowane zazwyczaj potrawy nie muszą jednak oznaczać końca diety. Dzięki fit przepisom możesz sprawić, że tradycyjne dania będą mieć nawet o połowę mniej kalorii, a przy tym więcej składników odżywczych nie tracąc swojego smaku.
Literatura:
- „Potrawy na Wielkanoc” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”
- www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/przepisy.html