bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tradycyjne dania wielkanocne w wersji FIT. Przepisy na święta wielkanocne!

Tradycyjne dania wielkanocne w wersji FIT. Przepisy na święta wielkanocne!

święta wielkanocne przepisy na dani tradycyjne i fit
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Podczas wielkanocnego śniadania świętujemy wygraną Jezusa ze śmiercią, siadając do wspólnej wieczerzy, dzieląc się jajkiem i składając ciepłe życzenia w gronie najbliższych. Jakie potrawy powinny się znaleźć na tradycyjnym stole? Jak w czasie świąt nie rezygnować z diety?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tradycyjne śniadanie wielkanocne  
  • Stół wielkanocny – potrawy  
  • Przepisy na święta wielkanocne!  

Tradycyjne śniadanie wielkanocne  

Na każdym stole w czasie wielkanocy powinny pojawić się m.in. jaja w różnej postaci, żurek, sałatka warzywna, pasztet i ciasto. Podczas świąt można spędzić czas z rodziną odrywając się od codziennych obowiązków. Co jednak w przypadku, kiedy właśnie zaczęliśmy dietę, a na stole aż się roi od pyszności. Poniżej kilka wskazówek jak „odchudzić” tradycyjne dania. Należy również pamiętać, że święta nie powinny być jednoznaczne z objadaniem się. Powinniśmy trzymać się zasady pięciu posiłków dziennie, spożywanych w spokoju, powoli w małych porcjach i nie rezygnować z aktywności fizycznej.

Stół wielkanocny – potrawy  

Jak już wcześniej wspomniano na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, żurku, sałatek, kiełbasy oraz słodkości w formie ciast, często mazurka, sernika lub babki. Zmniejszenie kaloryczności tych potraw wcale nie jest takie trudne, wystarczy kilka zamienników. Śmietanę do zabielania można zamienić na jogurt naturalny, białe pieczywo na chleb pełnoziarnisty, kandyzowane owoce do ciast na orzechy, a majonez często dodawany do sałatek na taki o obniżonej zawartości tłuszczu (polecane jest również jego wymieszanie z jogurtem naturalnym, aby jeszcze bardziej obniżyć kalorie). Często podawany boczek warto zamienić na szynkę z indyka, a białą kiełbasę na kiełbasę drobiową (ważne abyś czytał skład kupowanego produktu i zwracał uwagę na ilość zawartego w nim mięsa). Jak widać wystarczy kilka prostych sztuczek i łatwo dostępnych zamienników, aby podawane potrawy stały się mniej kaloryczne.

Przepisy na święta wielkanocne!  

Przepis na jaja faszerowane łososiem

Składniki:

  • Jaja 5 szt.
  • Łosoś wędzony 100g
  • Jogurt naturalny, grecki 20g
  • Szczypior
  • Sól, pieprz, czerwona papryka

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo, rozkroić na pół i wydobyć żółtka, wkładając je do osobnej miski łącząc z jogurtem, kawałkami łososia i szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Gotową pastę nałożyć na białka, posypać szczypiorkiem.

rozwiń
Przepis na jaja z buraczkami i chrzanem

Składniki:

  • Jaja 5 szt
  • Czerwony burak
  • Chrzan
  • Sól, pieprz

Wykonanie

Jaja ugotować na twardo, rozkroić na pół i wydobyć żółtka. Buraka ugotować i wymieszać z chrzanem, przyprawiając do smaku. Nałożyć na białka.

rozwiń
Przepis na fit sernik

Składniki:

  • Twaróg chudy 1kg
  • Jaja 12 szt. (z czego 7 całych, a 5 samych białek)
  • Aromat waniliowy
  • Ksylitol

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrobnić do gładkiej konsystencji.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Do twarogu wrzucić 7 żółtek, aromat i słodzik (wg uznania), wymieszać.
  4. 12 białek ubić w osobnej misce.
  5. Otrzymaną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 140’C na około 1,5h, w zależności od piekarnika.
rozwiń
Przepis na fit babkę

Składniki:

  • Jajka 4 szt
  • Mąka kukurydziana 30g
  • Zmielone płatki owsiane 30g
  • Jogurt naturalny 150g
  • Ksylitol lub inny słodzik 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Kakao lub karob 2 łyżeczki

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać do nich ksylitol, następnie żółtka i razem zmiksować. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, dodając je do masy. Na końcu dodać jogurt. Do formy wlać 2/3 masy, do pozostałej części ciasta dodać kakao i/lub karob, mieszając i dodając masę na wierzch wcześniejszej porcji. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min.

rozwiń
Przepis na fit żurek

Żytni zakwas na żurek

Składniki:

  • Mąka żytnia razowa 1 szkl
  • Woda 1l
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać resztę składników, zalewając wszystko ciepłą przegotowaną wodą.
  2. Słoik przykryć ściereczką i założyć na niego gumkę.
  3. Zakwas mieszać codziennie i ponownie przykrywać przez 5 dni.

Żurek

Składniki:

  • Zakwas 0,5l
  • Bulion warzywny (ugotowany z włoszczyzny) 2l
  • Kiełbasa z piersi kurczaka (koniecznie czytaj skład) 200g
  • Chrzan, majeranek, czosnek (do smaku)

Wykonanie:

Do ugotowanego bulionu warzywnego dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować przez około pół godziny, po czym wyjąć kiełbasę z żurku i odłożyć. Następnie dodać zakwas – na początku 1 szklankę, następnie dolewać po trochę cały czas sprawdzając czy nie jest zbyt kwaśny. Doprawić przyprawami do smaku, dodać kiełbaskę i wkroić jajko.

rozwiń
Przepis na sałatkę z jajek i kukurydzy

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo 4 szt
  • kukurydza 0,5 puszki
  • ziemniak 1 szt
  • por 1 szt
  • ogórki konserwowe 5 szt
  • majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki
  • jogurtu naturalnego 2 łyżki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaka ugotować, pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku. Dokładnie osączyć i przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki konserwowe.

Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem i doprawiając go solą i pieprzem. Wlać do sałatki, dokładnie wymieszać.

rozwiń

Święta to czas wolny, spędzany w gronie najbliższych. Serwowane zazwyczaj potrawy nie muszą jednak oznaczać końca diety. Dzięki fit przepisom możesz sprawić, że tradycyjne dania będą mieć nawet o połowę mniej kalorii, a przy tym więcej składników odżywczych nie tracąc swojego smaku.

Literatura:

  • „Potrawy na Wielkanoc” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” 
  • www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/przepisy.html
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak nie przytyć podczas Wielkanocy

Nieodłącznym elementem polskich świąt jest suto zastawiony stół. Tyle pyszności w jednym miejscu, jak im nie ulec? Świętuj z rozsądkiem i zachowaj swoją sylwetkę! Czytaj dalej...

Dietetyczna Wielkanoc – praktyczne porady…

Ledwo odeszliśmy od wigilijnego stołu, a już zaczynamy szykować wielkanocne śniadanie. Nadchodzą kolejne święta, a wraz z nimi dylemat – jak przeżyć je dobrze i smacznie, nie przerywając jednocześnie prowadzenia… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie > przygotowywanie żywności

    przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.