bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta młodości – zasady, zalecane produkty

Dieta młodości – zasady, zalecane produkty

🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Świadome podejście do codziennej diety pozwoli nie tylko zadbać o  zdrowie, ale dosłownie przedłużyć młodość naszemu organizmowi. Aby zachować młody wygląd, nie musisz stosować wymyślnych diet i drogich kosmetyków. Dieta anty-aging to nic innego jak zdrowe i mądre odżywianie się. Im wcześniej wdrożysz poniższe zasady w życie tym dłużej będziesz cieszyć się skórą bez oznak starzenia i dobrym samopoczuciem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta młodości
  • Dieta młodości – zasady
  • Dieta młodości – produkty zalecane         

Dieta młodości

Dieta anti-aging, zwana również dietą młodości, dietą przeciwstarzeniową, jak sama nazwa wskazuje ma na celu opóźnienie nieuniknionego procesu starzenia się organizmu i tym samym przedłużenie życia o około 30%.

Najprostsza dieta młodości to stopniowa zamiana produktów przetworzonych chemicznie na te naturalne oraz ograniczenie spożywania dań typu fast food czy kalorycznych słodyczy.

WażneW diecie przeciwstarzeniowej, jak w każdej innej diecie najważniejszy jest jej skład. Założeniem omawianej diety jest maksymalizacja gęstości odżywczej posiłków, co oznacza, że każda kaloria powinna pochodzić z niezbędnego składnika odżywczego.

Starzenie się organizmu bardzo ściśle powiązane jest z aktywnością wolnych rodników, a odpowiednio skomponowana dieta ma za zadanie ich neutralizowanie. W diecie anty-aging duży nacisk kładzie się na antyoksydanty, dzięki którym jak twierdzą naukowcy można zminimalizować skutki w ponad 80 chorobach związanych ze starzeniem się!  Przeciwutleniacze odbudowują bowiem zniszczone komórki regenerując wszystkie organy naszego organizmu.

W diecie młodości nie tylko ważny jest dobór odpowiednich produktów żywnościowych, ale również sposób ich przyrządzania. Naukowcy udowadniają, że gotowanie na parze, pieczenie i duszenie potraw może pomóc Ci zachować młodzieńczy wygląd.

Dieta młodości – zasady

Podstawowe zasady, których powinniśmy się trzymać stosując dietę przeciwstarzeniową to:

1. Antyoksydanty przede wszystkim!

Antyoksydanty to związki należące do substancji biologicznie aktywnych. Odpowiedzialne są za neutralizowanie aktywności wolnych rodników powstałych w wyniku takich procesów jak np. smażenie, wędzenie czy nieprawidłowe przechowywanie.

Do przeciwutleniaczy należą m.in. witaminy (A,C, E), składniki mineralne (wapń, selen), karotenoidy, związki polifenolowe, chlorofiliny, glutation, indole, fityniany, tiocyjaniany, izomery kwasu linolowego czy produkty reakcji Maillarda (melanoidy). Związki te charakteryzuje wysoka aktywność przeciwutleniająca, a co za tym idzie działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Zalecane są w profilaktyce miażdżycy. Ponadto uważa się także, że polifenole roślinne przeciwdziałają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy wywołanych stresem, lekami i alkoholem.

2. Dieta ubogoentergetyczna

W danych źródłowych dieta anti-aging opisywana jest jako dieta ubogoenegetyczna, gdzie restrykcja kaloryczna sięga od 30% do 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy czym zawartość składników odżywczych nie może ulegać zmniejszeniu. Zakłada się bowiem, iż ograniczenie dostarczanych do organizmu kalorii o 30% powoduje przedłużenie życia, a także pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, cukrzycę i miażdżycę.

3. Rezygnacja z żywności przetworzonej, cukru i słodyczy

Unikać należy jedzenia typu fast food, słodkich napoi gazowanych, słodyczy, dań  typu instant i innych wysoko przetworzonych produktów. Cukier rafinowany a także syrop glukozowo-fruktozowy znacznie przyspiesza procesy starzenia organizmu. Szybki wzrost cukru we krwi powoduje zmiany struktury komórek, które z kolei wywołują stan zapalny w organizmie. Zapalenie nasila zmiany skórne oraz wpływa na pogłębienie zmarszczek. Ponadto cukier spowalnia produkcję kolagenu i elastyn. Jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku, można stosować zamienniki cukru w postaci miodu, stewii czy ksylitolu.

4. Unikanie tłuszczów typu trans i utwardzanych na rzecz zdrowych tłuszczów

Należy podkreślić, że w diecie anty-aging nie unikamy tłuszczów, gdyż zapewniają komórkom elastyczność i przepuszczalność składników odżywczych oraz umożliwiają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Są one również niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej, mocnych włosów, paznokci i zdrowego wyglądu skóry. Eliminując wszelkie tłuszcze z diety blokujemy przyswajanie witamin A, D, E, K. W rezultacie zamiast się odmładzać i upiększać, zmierzamy w kierunku degeneracji organizmu. Pamiętajmy jednak, że do prawidłowej regeneracji starych i budowy nowych komórek niezbędne są zdrowe tłuszcze. Uważajmy jednak na  tłuszcze TRANS, które prowadzą do utraty zdrowia i młodego wyglądu

5. Spożywanie warzyw i owoców, stosowanie przypraw

Im więcej posiłków zawiera w swoim składzie warzywa i owoce tym lepiej. Warzywa zielone są bogate w chlorofil i kwas foliowy, a także magnez, wapń, potas. Detoksykują organizm i wspomagają proces odchudzania. Warzywa pomarańczowe i żółte zawierają dużo beta karotenu i witaminy C. Są korzystne dla urody oraz chronią przed nowotworami. Warzywa koloru czerwonego są bogate w przeciwutleniacze. Wzmacniają serce i układ krążenia a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Warzywa fioletowe wspierają działanie układu trawienia i zawierają przeciwutleniacze. Warzywa koloru białego zawierają naturalne antybiotyki, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Przyprawy mające zbawienny wpływ na nasz organizm to m.in. imbir, kurkuma, czosnek, bazylia, chili i oregano.

6. Wzbogacanie dietę w białko

Białko jako podstawowy budulec naszego organizmu, odpowiada m.in. za prawidłową odbudowę komórek. Ponadto warunkuje właściwą pracę mózgu i  utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Niezbędne dla prawidłowego przyswojenia białka są: błonnik oraz kwasy omega 3, 6 i 9. Białko w diecie = mniej zmarszczek. Należy jednak pamiętać, że spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego zakwasza organizm.

7. Błonnik w diecie

Błonnik reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje poziom glukozy we krwi. Znajdziemy go w warzywach, owocach oraz zbożach.

 8. Woda

Odpowiedni poziom wody w organizmie to podstawa dobrego samopoczucia. Jak wiemy woda pełni szereg ważnych funkcji. Jest ona niezbędnym elementem procesu trawienia i przemiany materii, transportuje wszystkie składniki po całym organizmie, reguluje temperaturę ciała, a także usuwa z organizmu toksyny. Odpowiednie nawilżenie jest warunkiem dobrego wyglądu. Skóra staje się miękka, zyskuje młody i promienny wygląd.

9. Ograniczamy toksyny w naszym otoczeniu

Nie jedzmy spalonych lub przypalonych pokarmów. Istotny jest odpowiedni dobór produktów, dlatego uważnie czytajmy etykiety i starajmy się wybierać te, w których najmniej jest konserwantów, sztucznych barwników czy emulgatorów. Uważajmy na metale ciężkie, bakterie, pleśnie, alkohol i dym papierosowy.

10. Aktywność fizyczna

Nie od dziś wiadomo, że korzyści wynikające z uprawiania sportu są niezliczone. Są to m. in:

  • zmniejszenie ryzyka otyłości,
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie profilu lipidowego, w tym cholesterolu,
  • zmniejszone ryzyko zachorowania na raka,
  • zapobieganie rozwojowi nadciśnienia tętniczego,
  • wzmocnienie mięśni i kości,
  • zapewnienie zdrowia umysłowego i lepszego samopoczucia.

Dieta młodości – produkty zalecane         

Najbogatszym źródłem antyoksydantów są  oczywiście owoce i warzywa, najlepiej uprawiane w sposób naturalny. Produkowane na masową skalę niestety bardzo często

tracą większość najcenniejszych składników odżywczych, a tym samym swoją dobroczynną moc. Nie sposób wymienić wszystkich zdrowych i cennych roślin, jednak na większą uwagę zasługują maliny, grejpfruty, owoce acai, goji, noni, borówka amerykańskie, brokuły, zieloną herbata, marchew, cebulę, czosnek.

Źródłem pełnowartościowego  białka jest przede wszystkim mięso (wołowina, kurczak, ryby, indyk) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, sery i fermentowane przetwory mleczne. Pełnowartościowe  białka roślinne znajdziemy m. in. w takich roślinach jak: quinoa, amarantus, konopie, quora oraz rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, bób, groszek, cieciorka, soczewica, fasola azuki).  Szukając odpowiedniego białka, największą uwagę należy poświęcić jego pochodzeniu. Wybierajmy mięso z małych hodowli, gdzie pasze wolne są od GMO, antybiotyków i innych toksycznych substancji, które wraz z mięsem przedostają się do naszego organizmu.

Z kolei dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, ale również i białka są ryby, np. makrela, łosoś, pstrąg, śledź, sardynka, halibut. Odpowiednie tłuszcze zapewnią nam również orzechy: włoskie, makadamia, laskowe, migdały, a także sezam, pestki dyni, awokado, siemię lniane, ziarna konopi i słonecznika, orzechy kokosowe oraz tłoczone na zimno oleje, w tym oliwa z oliwek, nazywana płynnym złotem.

Z napoi zaleca się przede wszystkim herbatę zieloną, kakao, mleko sojowe, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, wodę mineralną niegazowaną.

Starajmy się wdrożyć powyższe punkty do codziennej diety. Dobrze jest dodać do nich również dbałość o sen i relaks, unikanie używek i stresu. Pamiętajmy, że długość naszego życia zależy w głównej mierze od naszego nastawienia i sposobu myślenia. Inspiracją dla Was mogą być również mieszkańcy niebieskich stref, którzy w pełnym zdrowiu dożywają nawet 100 lat. Dłużej żyją także ludzie optymistycznie nastawieni do życia, ciekawi świata oraz aktywni umysłowo i fizycznie.

Literatura:

Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Michalak
Paulina Michalak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zmarszczki

Domowe sposoby na zmarszczki. Sprawdź…

U wielu osób zmarszczki pojawiają się coraz wcześniej, czasami już w wieku 30 lat. Warto wiedzieć jak powstają i co nasila ich występowanie, aby móc przeciwdziałać szybkiemu starzeniu się skóry.… Czytaj dalej...

Kolagen – właściwości, rodzaje, źródła…

W jakich produktach znajdziemy naturalny kolagen, który pozwoli nam cieszyć się jędrną i gładką skórą, a także zdrowymi stawami przez długi czas? Czytaj dalej...
Antyoksydanty

Przeciwutleniacze w żywności. Ich źródło,…

Słyszeliśmy na pewno o przeciwutleniaczach. Jednak czy wiemy gdzie możemy je znaleźć, jak działają oraz czy wszystkie są dla nas dobre? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    uroda Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Kobieta z maseczką pielęgnacyjną na twarzy.
    uroda

    Kosmetyki do cery trądzikowej dla nastolatków

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.