bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

tarnina właściwości działanie nalewka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Krzew tarniny wykorzystywany był przez naszych przodków jako naturalny środek leczniczy. Właściwości owoców czy kwiatów pochodzących z krzewu znajdowały zastosowanie w schorzeniach układu pokarmowego. Obecnie krzew ten nie jest już tak popularny jak kiedyś, jednak warto poznać jego prozdrowotne właściwości, które mogą pomóc utrzymać organizm w dobrej kondycji.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tarnina
  • Właściwości tarniny
  • Tarnina w prewencji chorób
  • Nalewka z Tarniny

Tarnina

Śliwa tarnina (Prunus spinosa L.), nazywana też tarką, jest krzewem pochodzącym z rodziny różowatych, występujących pospolicie na obszarze całego kraju. Roślina ta znalazła bardzo szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, gdzie wykorzystywane są przede wszystkim owoce, kwiaty oraz kora krzewu. Zazwyczaj wyrasta jako krzew osiągający wysokość do 3 m. Krzewy te są silnie rozgałęzione i posiadają ciernie. Tworzą zatem bardzo gęste zarośla. Kwitnie w kwietniu i maju, ma białe drobne kwiaty, które bardzo szybko opadają. Owoce tarniny przypominają jagody, posiadają jednak pestki i przybierają ciemniejszy wręcz czarny kolor z niebieskim nalotem.

Właściwości tarniny

Wpływ na zdrowie i proces leczenia surowców uzyskiwanych z krzewów tarniny znane są od tysięcy lat, jednak krzew ten obecnie nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś. Coraz rzadziej sięgamy po sprawdzone metody naturalnego wspierania naszego organizmu w procesie leczenia. W ziołolecznictwie zastosowanie znalazły owoce, kora oraz kwiaty krzewu tarniny i co ciekawe, różnią się one oddziaływaniem na nasz organizm.

  • Owoce – popularnie nazywane też tarkami, dla jak najlepszej jakości powinny być zbierane jesienią, w październiku i listopadzie, do pierwszych przymrozków. Stanowią one bogate źródło glikozydów, antocyjanów, garbników, kwasów organicznych, pektyn, cukrów, wosków, witaminy C oraz prowitaminy A. Ze względu na dużą zawartość garbników, owoce wykazują działanie zapierające, dlatego też z powodzeniem mogą być stosowane u osób z biegunką. W dawnych czasach sok z owoców stosowany był do płukania jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych dziąseł czy gardła. Należy pamiętać o obecności trującego cyjanowodoru w pestkach, dlatego też należy starannie oddzielić je od owocu.
  • Kwiaty – znalazły zastosowanie jako surowiec zielarski, zawierają przede wszystkim flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe i sole mineralne. W odróżnieniu od owoców krzewu wykazują delikatne działanie przeczyszczające, dlatego napary z kwiatów polecane są dla osób nie mogących poradzić sobie z nawracającymi zaparciami. Wymienić tutaj możemy także działanie moczopędne, wykrztuśne oraz napotne.
  • Kora – także i ona znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Odwary z kory stosowane są w stanach zapalnych jamy ustnej ze względu na działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Takie właściwości posiadają zawarte w korze tarniny garbniki oraz olejek kamforowy.

Tarnina w prewencji chorób

Owoce tarniny, spożywane pod najróżniejszymi postaciami mogą nie tylko pomagać w procesie leczenia, ale też działać prewencyjnie, zapobiegając rozwojowi choroby, a tym samym utrzymując nasz organizm w bardzo dobrej kondycji. Garbniki zawarte w owocach tarniny wpływają korzystnie na nasz układ pokarmowy działając bakteriobójczo i przeciwzapalnie. W owocach znajdziemy też antocyjany. Odgrywają one znaczącą rolę w usuwaniu wolnych rodników powstających w czasie stresu oksydacyjnego, tym samym ograniczają sprzyjający rozwojowi chorób stan zapalny. Wykazano także znaczący wpływ zawartości antocyjanów na stan naszego układu serowo-naczyniowego. Działają one przeciwzapalnie, hamują agregację płytek krwi. Działanie antyoksydacyjne tarniny zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.

Nalewka z Tarniny

Owoce tarniny możemy wykorzystać na wiele sposobów, między innymi przygotowując z nich konfitury, syropy, soki, kompoty, galaretki, ale też wyśmienite nalewki, które są sposobem na zatrzymanie cennych właściwości i smaku owoców na dłużej.

Przepis na domową nalewkę z owoców tarniny

Składniki:

  • 1 kg owoców tarniny,
  • 0,8 kg cukru,
  • 0,2 kg miodu,
  • goździki,
  • 1 litr spirytusu 70%.

Przygotowanie:

Najlepsze owoce pochodzą z października, po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie zalewamy spirytusem i dodajemy cukier, miód i goździki. Tak przygotowaną mieszaninę należy przechowywać w ciepłym miejscu aż do wiosny. Na wiosnę uzyskana nalewka musi być przefiltrowana, a następnie rozlana do butelek. Butelki należy przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu.

rozwiń

Korzyści zdrowotne płynące z krzewu są liczne. Warto odkryć właściwości płynące z surowców tej rośliny na nowo.

Literatura:

  1. Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka
  2. Anna Mazerant: Mała księga ziół. Warszawa: Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, 1990.
  3. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Prunus+spinosa [dostęp 19.05.2017]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Czarci pazur to roślina, której…

Roślina o dość intrygującej nazwie posiada wiele aktywnych składników. Uzupełniając naszą domową apteczkę, nie powinniśmy zapomnieć o czarcim pazurze! Czytaj dalej...

Biała morwa. Roślina o cudownych…

Morwa biała to owoc bogaty w wiele witamin i składników odżywczych. Badania naukowców wykazują także jej właściwości odchudzające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.