bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kuchnia norweska – charakterystyka
  • Kuchnia norweska – tradycyjne dania
  • Kuchnia norweska – przepisy

Kuchnia norweska – charakterystyka

Pewnie pomyślicie – kuchnia norweska ciężka? To pewnie jakaś pomyłka. Jak się okazuje nie do końca. Jak we wszystkich krajach północy zima jest o wiele bardziej sroga niż ta, którą możemy obserwować chociażby w Polsce. Ceniono zatem posiłki proste, które dadzą dużo sił, czyli wysokokaloryczne. Wymusiło to również na mieszkańcach stosowanie różnego rodzaju sposobów konserwacji żywności, aby móc przetrwać ten ciężki okres. Stąd, podobnie jak w Szwecji czy Dani, tradycyjna kuchnia norweska obfituje w różnego rodzaju ryby: solone, wędzone, suszone.

Dania kuchni norweskiej są proste, tak jak sposób ich przyprawiania, który zazwyczaj ogranicza się do soli i pieprzu. Dzięki temu potrawy mają smak naturalnych składników, z których zostały przyrządzone. Oprócz dań rybnych spotkać możemy również obfitość dań mięsnych, ziemniaczanych, a na przystawkę dostaniemy różnego rodzaju sery.

Norwegowie przepadają również za owocami leśnymi. Maliny, jagody, borówki, żurawina wykorzystywane są w różnego rodzaju deserach i daniach głównych.

Kuchnia norweska – tradycyjne dania

Wśród ryb najbardziej znany i rozpoznawalny jest oczywiście łosoś. Przepisy na dania z łososiem spokojnie mogłyby wypełnić dość grubą książkę kucharską. Norwegowie przyrządzają go na grillu, suszą, solą, wędzą, dodają do sałatek, podają z sosem śmietanowym. Fiskepudding to pudding rybny, w którym wykorzystuje się łososia, podawany jest jako danie główne lub można go zajadać na zimno z tradycyjnym, ciemnym chlebem. Po prostu raj dla wielbicieli tej ryby. Nie samym łososiem jednak Norwegowie żyją. Innymi popularnymi gatunkami ryb są dorsze, a także śledzie, makrele, sola. Sztokfisz – tørrfisk – to inaczej suszona na słońcu ryba, nie solona wcześniej, zazwyczaj wykorzystuje się do tego dorsza. Miasto Bergen znane jest z targu rybnego, na którym można zakupić składniki na tradycyjną zupę rybną – bergensk fiskesuppe. Norwegowie ryby podają również w formie kotlecików fiskekaker podawane z ziemniakami.  

Podstawą dań mięsnych zostaje drób, baranina, wieprzowina oraz mięso z renifera, które jest tutaj bardziej popularne niż np. w Szwecji. Mięso z renifera zazwyczaj kroi się na małe plastry i smaży bądź dusi z warzywami. Przygotowuje się z niego również pieczeń – dyrestek. Bardzo popularne są żeberka wieprzowe – svineribbe lub fårikål, czyli baranina w kapuście.

Pewnie zaskoczeniem będzie dla Was duża obecność ziemniaków na norweskim stole. Ziemniaki dobrze uprawia się w surowym klimacie Norwegii, a do tego są pożywne. Stanowią niezastąpiony dodatek do dań głównych. Podaje się je w bardzo podobny sposób jak w Polsce, a także wykorzystuje jako podstawa dla wielu klusek, pyz, knedli, podawanych z mięsem bądź na słodko. Czyli w Norwegii również można poczuć się jak w domu.

Na deser Norwegowie podają gofry. Oczywiście nie tylko, ale gofry w ich wykonaniu mają charakterystyczny wygląd, smak i stanowią dość popularną słodką przekąskę. Na początku warto zaznaczyć, że mają okrągły kształt, a nie tak jak w Polsce prostokątny. Są miękkie i puszyste i nie takie duże. Zazwyczaj podawane z dżemem, bitą śmietaną lub… serem.

Serów w Norwegii również pod dostatkiem. Znajdziemy tam zarówno owcze, kozie, jak i najbardziej znane krowie. Przysmakiem z pewnością jest Jarlsberg o łagodnym orzechowym smaku lub Gjetost kozi, słodki ser, barwiony karmelem.

Wśród alkoholi dominuje trunek wykonywany z ziemniaków o różnorodnym ziołowym smaku. Aquavita doprawiana jest zazwyczaj kolendrą, kminkiem, cynamonem, goździkami i koprem włoskim.

Kuchnia norweska – przepisy

Przepis na Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Składniki:

  • 500 gr filetów rybnych (dorsz, sola etc.)
  • cebula, grubo pokrojona
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka
  • bulion (najlepiej rybny)

Przygotowanie: rybę oraz cebulę zmielić lub zmiksować w malakserze. Dodać pozostałe składniki i posolić. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Z masy rybnej formować małe kulki i wrzucać je do wrzącego rosołu. Gotować kwadrans.

rozwiń
Przepis na Pyttipanne (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)

Składniki:

  • 300 g gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa, pokrojonego w kostkę
  • 2 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 wędzone kiełbaski pokrojone w kostkę
  • 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • łyżeczka siekanego tymianku
  • 4 jajka
  • łyżka masła

Przygotowanie: w dużym rondlu podsmażyć kilka minut boczek. Dodać kiełbasę oraz mięso i je zrumienić. Do garnka dodać ziemniaki, cebulę oraz marchew. Doprawić tymiankiem, sola oraz pieprzem. Dalej dusić na małym ogniu około pół godziny, aż warzywa będą miękkie (aby było szybciej ziemniaki i marchew wcześniej można nieco podgotować). Na maśle usmażyć jajka sadzone. Masę mięsno-ziemniaczaną rozdzielić na cztery porcje. Na każdej ułożyć jajko sadzone.

rozwiń

Literatura:

Żródło przepisów – http://www.notatnikkuchenny.pl/

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla…

Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Czytaj dalej...

Kuchnia szwedzka – charakterystyka, tradycyjne…

Kuchnia szwedzka uchodzi dziś za jedną z najzdrowszych na świecie. Dania wykonywane z lokalnych i naturalnych produktów zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Szwedzi zresztą dbają, aby każdy ich posiłek zawierał… Czytaj dalej...

Dorsz bałtycki – hodowla, połów,…

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras). Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    kuchnie świata
    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Comfort food – dania do których chętnie wracamy

    Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

    Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

    2

    Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

    10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.