Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.
Kuchnia norweska – charakterystyka
Pewnie pomyślicie – kuchnia norweska ciężka? To pewnie jakaś pomyłka. Jak się okazuje nie do końca. Jak we wszystkich krajach północy zima jest o wiele bardziej sroga niż ta, którą możemy obserwować chociażby w Polsce. Ceniono zatem posiłki proste, które dadzą dużo sił, czyli wysokokaloryczne. Wymusiło to również na mieszkańcach stosowanie różnego rodzaju sposobów konserwacji żywności, aby móc przetrwać ten ciężki okres. Stąd, podobnie jak w Szwecji czy Dani, tradycyjna kuchnia norweska obfituje w różnego rodzaju ryby: solone, wędzone, suszone.
Dania kuchni norweskiej są proste, tak jak sposób ich przyprawiania, który zazwyczaj ogranicza się do soli i pieprzu. Dzięki temu potrawy mają smak naturalnych składników, z których zostały przyrządzone. Oprócz dań rybnych spotkać możemy również obfitość dań mięsnych, ziemniaczanych, a na przystawkę dostaniemy różnego rodzaju sery.
Norwegowie przepadają również za owocami leśnymi. Maliny, jagody, borówki, żurawina wykorzystywane są w różnego rodzaju deserach i daniach głównych.
Kuchnia norweska – tradycyjne dania
Wśród ryb najbardziej znany i rozpoznawalny jest oczywiście łosoś. Przepisy na dania z łososiem spokojnie mogłyby wypełnić dość grubą książkę kucharską. Norwegowie przyrządzają go na grillu, suszą, solą, wędzą, dodają do sałatek, podają z sosem śmietanowym. Fiskepudding to pudding rybny, w którym wykorzystuje się łososia, podawany jest jako danie główne lub można go zajadać na zimno z tradycyjnym, ciemnym chlebem. Po prostu raj dla wielbicieli tej ryby. Nie samym łososiem jednak Norwegowie żyją. Innymi popularnymi gatunkami ryb są dorsze, a także śledzie, makrele, sola. Sztokfisz – tørrfisk – to inaczej suszona na słońcu ryba, nie solona wcześniej, zazwyczaj wykorzystuje się do tego dorsza. Miasto Bergen znane jest z targu rybnego, na którym można zakupić składniki na tradycyjną zupę rybną – bergensk fiskesuppe. Norwegowie ryby podają również w formie kotlecików fiskekaker podawane z ziemniakami.
Podstawą dań mięsnych zostaje drób, baranina, wieprzowina oraz mięso z renifera, które jest tutaj bardziej popularne niż np. w Szwecji. Mięso z renifera zazwyczaj kroi się na małe plastry i smaży bądź dusi z warzywami. Przygotowuje się z niego również pieczeń – dyrestek. Bardzo popularne są żeberka wieprzowe – svineribbe lub fårikål, czyli baranina w kapuście.
Pewnie zaskoczeniem będzie dla Was duża obecność ziemniaków na norweskim stole. Ziemniaki dobrze uprawia się w surowym klimacie Norwegii, a do tego są pożywne. Stanowią niezastąpiony dodatek do dań głównych. Podaje się je w bardzo podobny sposób jak w Polsce, a także wykorzystuje jako podstawa dla wielu klusek, pyz, knedli, podawanych z mięsem bądź na słodko. Czyli w Norwegii również można poczuć się jak w domu.
Na deser Norwegowie podają gofry. Oczywiście nie tylko, ale gofry w ich wykonaniu mają charakterystyczny wygląd, smak i stanowią dość popularną słodką przekąskę. Na początku warto zaznaczyć, że mają okrągły kształt, a nie tak jak w Polsce prostokątny. Są miękkie i puszyste i nie takie duże. Zazwyczaj podawane z dżemem, bitą śmietaną lub… serem.
Serów w Norwegii również pod dostatkiem. Znajdziemy tam zarówno owcze, kozie, jak i najbardziej znane krowie. Przysmakiem z pewnością jest Jarlsberg o łagodnym orzechowym smaku lub Gjetost kozi, słodki ser, barwiony karmelem.
Wśród alkoholi dominuje trunek wykonywany z ziemniaków o różnorodnym ziołowym smaku. Aquavita doprawiana jest zazwyczaj kolendrą, kminkiem, cynamonem, goździkami i koprem włoskim.
Kuchnia norweska – przepisy
Składniki:
- 500 gr filetów rybnych (dorsz, sola etc.)
- cebula, grubo pokrojona
- szczypta gałki muszkatułowej
- jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka mleka
- bulion (najlepiej rybny)
Przygotowanie: rybę oraz cebulę zmielić lub zmiksować w malakserze. Dodać pozostałe składniki i posolić. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Z masy rybnej formować małe kulki i wrzucać je do wrzącego rosołu. Gotować kwadrans.
Składniki:
- 300 g gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa, pokrojonego w kostkę
- 2 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 wędzone kiełbaski pokrojone w kostkę
- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 marchewki pokrojone w kostkę
- łyżeczka siekanego tymianku
- 4 jajka
- łyżka masła
Przygotowanie: w dużym rondlu podsmażyć kilka minut boczek. Dodać kiełbasę oraz mięso i je zrumienić. Do garnka dodać ziemniaki, cebulę oraz marchew. Doprawić tymiankiem, sola oraz pieprzem. Dalej dusić na małym ogniu około pół godziny, aż warzywa będą miękkie (aby było szybciej ziemniaki i marchew wcześniej można nieco podgotować). Na maśle usmażyć jajka sadzone. Masę mięsno-ziemniaczaną rozdzielić na cztery porcje. Na każdej ułożyć jajko sadzone.
Literatura:
Żródło przepisów – http://www.notatnikkuchenny.pl/