Sulforafan – działanie. Sulforafan a helicobacter pylori

16 18 20

Sulforafan jest jednym ze związków powstających w warzywach krzyżowych. Zalicza się on do tiocyjanianów, a warzywem najbardziej bogatym w ten związek jest brokuł. Sulforafan jest związkiem siarkoorganicznym – jego zapach ulatniający się podczas gotowania warzyw krzyżowych uznawany jest za niezbyt przyjemny, a samej roślinie służy do odstraszania szkodników.

Sulforafan

Najlepiej poznanym izotiocyjanianem roślin krzyżowych jest sulforafan. Jest on produktem hydrolizy glukorafaniny obecnej właśnie w warzywach takich jak brokuły, kalafiory, brukselki. Związek ten został dokładnie poznany, a niektóre badania dostarczają dowodów na pozytywny wpływ na zdrowie człowieka przy znikomej toksyczności. Obecna wiedza na temat działania sulforafanu zdobyta została w eksperymentach na liniach komórkowych oraz w badaniach na zwierzętach, natomiast z udziałem ludzi jedyne rzetelne informacje dotyczą wpływu interwencji żywieniowych polegających na włączeniu do diety większej ilości warzyw krzyżowych. Wiedza na temat samego sulforafanu i jego wpływu na zdrowie człowieka wymaga dalszych badań [1].

Sulforafan – działanie

Ten związek chemiczny zyskał popularność jako suplement diety wykazujący działanie prozdrowotne. Sulforafan obecny w m.in. brokułach wykazuje działanie redukujące stres oksydacyjny i odgrywające rolę w regulacji gospodarki glukozowej i lipidowej, jednak większą skuteczność wykazuje on we współpracy z innymi obecnymi w warzywach krzyżowych związkami chemicznymi [2]. Suplementy diety mogą mieć tutaj jednak pewną wyższość nad świeżymi i gotowanymi warzywami, ponieważ sproszkowane w kapsułkach związki chemiczne pochodzenia naturalnego wykazują dużo wyższą stabilność – nie poddaje się ich gotowaniu, a także ekspozycji na tlen, światło i inne czynniki mogące wpłynąć na ilość i przyswajalność.

Sulforafan a helicobacter pylori

Popularnym zastosowaniem sulforafanu jest zastosowanie terapeutyczne w zakażeniu helicobacter pylori. Jest to bakteria zaliczana do pałeczek, która może „zagnieździć” się w komórkach nabłonkowych żołądka, skąd może dalej rozprzestrzeniać się w jego świetle. Sulforafan może działać bakteriobójczo – nawet wobec niektórych szczepów odpornych na antybiotyki, a także wykazywać działanie obniżające stany zapalne i nieżyt żołądka występujące na skutek zakażenia. Ponadto sulforafan może wykazywać działanie przeciwnowotworowe w osłabionych zakażeniem komórkach żołądka, m.in. poprzez poprawę stanu śluzówki. Związek ten jednak nie hamuje wytwarzania ureazy, która jest istotna z punktu widzenia wirulencji i zdolności do uszkadzania tkanek gospodarza [3–5].

Sulforafan jest związkiem chemicznym o wysokim potencjale prozdrowotnym. Zarówno spożywanie go razem z dietą – z warzywami krzyżowymi, jak i w postaci suplementu diety może mieć swoje korzyści. Z pewnością warto w pierwszej kolejności zadbać o różnorodność diety, jednak w niektórych przypadkach, jak np. w zakażeniu helicobacter pylori lepsze efekty może przynieść suplementacja.

Literatura:

[1] de Figueiredo S.M., Binda N.S., i wsp.: The antioxidant properties of organosulfur compounds (sulforaphane). Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2015;9(1):24-39.

[2] Conzatti A., Fróes F.C., i wsp.: Clinical and molecular evidence of the consumption of broccoli, glucoraphanin and sulforaphane in humans. Nutr Hosp. 2014 Nov 30;31(2):559-69.

[3] Chang YW1, Jang JY1, i wsp.: The Effects of Broccoli Sprout Extract Containing Sulforaphane on Lipid Peroxidation and Helicobacter pylori Infection in the Gastric Mucosa. Gut Liver. 2015 Jul;9(4):486-93.

[4] Fahey J.W., Haristoy X., i wsp.: Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002 May 28;99(11):7610-5.

[5] Fahey J.W., Stephenson K.K., Wade K.L., Talalay P.: Urease from Helicobacter pylori is inactivated by sulforaphane and other isothiocyanates. Biochem Biophys Res Commun. 2013 May 24;435(1):1-7.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sulforafan – działanie. Sulforafan a helicobacter pylori - 4.5/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.

Opinie

  • Szymon Gałczyński 19.07.2021, 11:26

    Sulforafan nie jest naturalnym ludzkim pokarmem jak wiele związków roślinnych, które nie towarzyszyły ewolucji człowieka (ale towarzyszą innym zwierzętom potrafiącym to rozkładać w czasie rzucia). Powoduje zablokowanie przyswajania jodu. Podobnie inne substancje z tej rodziny. Może to prowadzić do hipertyroidyzmu. Uważajcie, bo może zaszkodzić waszej tarczycy i zaburzyć równowagę hormonalną.
    Uważajcie na wszystkie niezwierzece i obce organizmowi człowieka antyoksydanty roślinne i inne naturalne ale tylko dla broniących się przed zwierzętami roślin chemikalia w nich zawarte.

    Odpowiedz
  • Staszek 12.10.2021, 11:49

    Brałem Sulforafan 4 razy dziennie przez 2 miesiące plus do tego raz dziennie szałwię parzoną pod przykrywką przez 10 minut. Nadmieniam że wcześnie brałem antybiotyk. Po antybiotyku i plus jakieś 2 leki do antybiotyku Hlicobacter wyniósł 1,35. Po 2 miesiącach brania sulforafanu wynik wynosi 0,86. Nawiasem pisząc o kuracji dowiedziałem się na form o
    Helicobater.

    Odpowiedz
    • Tomek 12.11.2021, 9:17

      Jaki wynik we krwi?

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone