Sól niebezpieczna przyprawa, którą coraz trudniej uniknąć
Sól kuchenna nadaje smak naszym potrawom. Zawarty w niej sód jest także niezbędnym elementem naszej gospodarki elektrolitowej. Niestety jej nadmiar ma poważne konsekwencje dla zdrowia.
Skutki nadmiernego spożycia soli
Według WHO dzienna dawka spożycia soli nie powinna przekraczać 5 g. Nie wydaje się być to problemem, w końcu posolimy może trochę mniej ziemniaki przy gotowaniu i zmieścimy się w wyznaczonej normie. Niestety w rzeczywistości nie jest to takie proste.
Sól znajduje się nie tylko w naszej domowej solniczce i coraz częściej spożywamy ją całkowicie nieświadomie. Sól oprócz nadawania walorów smakowych naszym potrawom, jest także dobrym konserwantem. Ta właściwość jest wykorzystywana przez producentów żywności. W ten sposób w wielu gotowych i przetworzonych produktach spożywczych znajdziemy ogromne ilości soli, które powodują, że nasza dzienna norma spożycia soli wzrasta nawet 5-krotnie.
Sól znajdziemy w prawie wszystkich produktach wysoko przetworzonych, ale także w serach twarogowych czy topionych, wędlinach, rybach, pieczywie, czy płatkach kukurydzianych. Jak widać sól możemy odnaleźć w wielu produktach spożywanych przez nas na co dzień.
Niestety nadmiar soli może przyczynić się do zachorowania na nadciśnienie tętnicze, a w konsekwencji do zawału bądź udaru mózgu. Dbajmy zatem o nasze serce i jeszcze uważniej trzymajmy się normy dziennego spożycia soli oraz czytajmy etykiety kupowanych przez nas produktów.