Sok z pigwy ma wiele dobroczynnych właściwości. Poznajmy jego zastosowanie
Aktualizacja: 27 marca, 2024
Żyjemy w czasach, szeroko rozwiniętego przemysłu spożywczego. Producenci żywności raczą nas rozmaitymi produktami o wspaniałych walorach smakowych, zapewniając przy tym o ich jakości i cennych właściwościach. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście wykorzystywane przez nich składniki są zdrowe i pożyteczne dla nas? Bardzo łatwo można zauważyć, jak wiele cennych darów natury jest pomijane. Jednym z takich produktów, godnym polecenia jest sok z pigwy.
Pigwa uprawiana w naszych ogródkach, sadach czy miejscowych parkach jest rośliną bardzo niedocenioną. Często traktowana jest jako roślina ozdobna. Nie zdajemy sobie jednak sprawy jak drogocenne dla naszego organizmu są jej owoce. Pomimo faktu, iż nie nadają się do spożycia na surowo, ze względu na ich stosunkowo cierpki i kwaśny smak, warto dowiedzieć się jakie mają właściwości i jakim atrakcyjnym dodatkiem mogą stać się w naszej kuchni.
Owoce pigwy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych przetworów jest wspomniany sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Posiada wspaniałe walory smakowe, jest bardzo aromatyczny i łatwy w przyrządzeniu.
Sok z pigwy – właściwości
Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych wymienić można m. in. magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i łatwo o przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt żołądka i jelit, stany zapalne.
Spożywanie soku może pobudzić trawienie i przyspieszyć przemianę materii, dlatego też warto wziąć go pod uwagę podczas odchudzania. Dodatkowo sok z pigwy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, uregulować poziom glukozy, a także zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok ma również dobry wpływ na regulację pracy wątroby, pomoże ją wzmocnić i zregenerować. Nie należy także pominąć faktu, iż pigwa ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Ten drogocenny napój ma również wpływ na nasze samopoczucie. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.
Sok z pigwy –zastosowanie
Sok z pigwy można przygotować na kilka sposobów. Wszystkie są stosunkowo proste i nie wymagają zbytniej ilości czasu. Można go pić zaraz po przyrządzeniu albo zrobić go na zapas i wykorzystać w każdej chwili, na przykład podczas wizyty nieoczekiwanych gości. Warto dodać do soku nieco miodu. Taki mix przyniesie ulgę w suchym kaszlu, podczas przeziębienia, a także pobudzi apetyt. Sok z pigwy świetnie sprawdza się zarówno w lecie jak i zimie. Po rozcieńczeniu z wodą i schłodzeniu, staje się pysznym i zdrowym napojem orzeźwiającym, idealnym na upalne dni. Dolanie soku do ciepłej herbaty znakomicie nas rozgrzeje w zimowe wieczory. Sok może być również wspaniałym dodatkiem do deserów. Polanie nim sałatki owocowej lub dodanie go do różnego rodzaju koktajli, a nawet budyniu, może znacznie wzbogacić ich smak.
Wszystkie wymienione powyżej zalety, świadczą o tym jak bardzo wartościowym produktem jest sok z pigwy. Oprócz korzyści zdrowotnych posiada wspaniałe walory smakowe. Jego delikatny, kwaskowy i aromatyczny smak na pewno zadowoli nie jedno podniebienie.