Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Pigwa posiada duże, żółte owoce, które są twarde i cierpkie. Po przetworzeniu mogą być stosowane jako pomocniczy środek na infekcję przy przeziębieniu.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) należy do rodziny różowatych. Głównie uprawia się ją w basenie Morza Śródziemnego i Czarnego. Ze względu na jej owoce uprawiana jest także w Polsce. Dojrzewa na przełomie września-października. Owoce przypominają kształtem jabłko albo gruszkę. Ważą 100–200 g i mają cytrynowożółtą barwę. Są aromatyczne. Smakiem przypominają połączenie pomarańczy z ananasem.
W ok. 80% owoc składa się z wody. Zawiera ok. 0,4% pektyn, które wpływają regulująco na układ pokarmowy człowieka. Dodatkowo zawiera ok. 2% kwasów organicznych (m.in. kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy), do 12% cukrów (głównie fruktozy). Zawiera również makroelementy – składniki mineralne, witaminy. Dodatkowo w pigwie występują polifenole, głównie kwas chlorogenowy.
Dojrzałe owoce są twarde i cierpkie, dlatego są spożywane po obróbce w postaci przetworów – konfitur, soków lub syropów. Syrop można podać jako dodatek do herbaty z miodem i cytryną lub spożyć bez rozcieńczania. Można go przygotować samodzielnie albo kupić w sklepie.
Owoce pigwy wykazują działanie antybakteryjne, bakteriostatyczne (powstrzymują rozmnażanie bakterii) i przeciwgrzybicze. Mogą również działać przeciwzapalnie. Dzięki obecności dużej ilości polifenoli mają właściwości antyoksydacyjne. Chronią przed działaniem wolnych rodników.
Dzięki działaniom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, syrop ma zastosowanie w infekcjach, szczególnie przy przeziębieniu. Dodatkowo pomaga zwalczać stan zapalny toczący się w organizmie.
Działanie antyoksydacyjne wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz powstania nowotworów.
Syrop przeznaczony jest nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Przygotowując go samemu, należy unikać pestek, szczególnie rozdrobnionych. Zawierają one amigdalinę, która rozkłada się w organizmie człowieka do glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. Może wykazywać przez to działanie toksyczne.
Syrop z pigwy wspomaga organizm w walce z infekcjami – bakteryjnymi i grzybiczymi, dzięki obecności witamin – szczególnie C i prowitaminy A oraz polifenoli. Wzmacnia naturalną reakcję obronną organizmu.
Często przeziębieniu towarzyszy kaszel, który podrażnia błony śluzowe. Syrop z pigwy może załagodzić powstały w ten sposób stan zapalny.
Syrop z pigwy można przyrządzić samemu albo kupić gotowy. Dostępny jest w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Łatwiej jednak go dostać w sklepie internetowym niż stacjonarnym.
Występuje w opakowaniach o pojemności od 100 do 500 ml. Cena w przeliczeniu na 1 l wynosi 40–60 zł. Im większe opakowania, tym bardziej korzystniejsza cena. Po otwarciu najlepiej przechowywać syrop w lodówce, aby się nie zepsuł i żeby ograniczyć straty substancji czynnych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pigwa i jej przetwory nie są rozpowszechnione. Warto jednak jesienią zrobić kilka słoiczków z syropem, sokiem czy konfiturą, i wzbogacić naszą spiżarnię. Syrop z pigwy jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, które mogą okazać się przydatne szczególnie przy infekcji bakteryjnej lub grzybiczej układu oddechowego.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!