Syrop z pigwy – właściwości i działanie. Jak zrobić syrop z pigwy?
Aktualizacja: 17 lipca, 2024
Pigwa posiada duże, żółte owoce, które są twarde i cierpkie. Po przetworzeniu mogą być stosowane jako pomocniczy środek na infekcję przy przeziębieniu.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) należy do rodziny różowatych. Głównie uprawia się ją w basenie Morza Śródziemnego i Czarnego. Ze względu na jej owoce uprawiana jest także w Polsce. Dojrzewa na przełomie września-października. Owoce przypominają kształtem jabłko albo gruszkę. Ważą 100–200 g i mają cytrynowożółtą barwę. Są aromatyczne. Smakiem przypominają połączenie pomarańczy z ananasem.
W ok. 80% owoc składa się z wody. Zawiera ok. 0,4% pektyn, które wpływają regulująco na układ pokarmowy człowieka. Dodatkowo zawiera ok. 2% kwasów organicznych (m.in. kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy), do 12% cukrów (głównie fruktozy). Zawiera również makroelementy – składniki mineralne, witaminy. Dodatkowo w pigwie występują polifenole, głównie kwas chlorogenowy.
Syrop z pigwy
Dojrzałe owoce są twarde i cierpkie, dlatego są spożywane po obróbce w postaci przetworów z pigwy – konfitur, soków lub syropów. Syrop można podać jako dodatek do herbaty z miodem i cytryną lub spożyć bez rozcieńczania. Można go przygotować samodzielnie albo kupić w sklepie.
Syrop z pigwy – właściwości
Owoce pigwy wykazują działanie antybakteryjne, bakteriostatyczne (powstrzymują rozmnażanie bakterii) i przeciwgrzybicze. Mogą również działać przeciwzapalnie. Dzięki obecności dużej ilości polifenoli mają właściwości antyoksydacyjne. Chronią przed działaniem wolnych rodników.
Syrop z pigwy – działanie
Dzięki działaniom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, syrop ma zastosowanie w infekcjach, szczególnie przy przeziębieniu. Dodatkowo pomaga zwalczać stan zapalny toczący się w organizmie.
Działanie antyoksydacyjne wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz powstania nowotworów.
Syrop z pigwy dla dzieci
Syrop przeznaczony jest nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Przygotowując go samemu, należy unikać pestek, szczególnie rozdrobnionych. Zawierają one amigdalinę, która rozkłada się w organizmie człowieka do glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. Może wykazywać przez to działanie toksyczne.
Syrop z pigwy na przeziębienie
Syrop z pigwy wspomaga organizm w walce z infekcjami – bakteryjnymi i grzybiczymi, dzięki obecności witamin – szczególnie C i prowitaminy A oraz polifenoli. Wzmacnia naturalną reakcję obronną organizmu.
Syrop z pigwy na kaszel
Często przeziębieniu towarzyszy kaszel, który podrażnia błony śluzowe. Syrop z pigwy może załagodzić powstały w ten sposób stan zapalny.
Syrop z pigwy – gdzie kupić, cena
Syrop z pigwy można przyrządzić samemu albo kupić gotowy. Dostępny jest w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Łatwiej jednak go dostać w sklepie internetowym niż stacjonarnym.
Występuje w opakowaniach o pojemności od 100 do 500 ml. Cena w przeliczeniu na 1 l wynosi 40–60 zł. Im większe opakowania, tym bardziej korzystniejsza cena. Po otwarciu najlepiej przechowywać syrop w lodówce, aby się nie zepsuł i żeby ograniczyć straty substancji czynnych.
Syrop z pigwy – przepis
Składniki:
- owoce pigwy,
- cukier
Sposób przygotowania:
- Wyszorować owoce, przekroić na cztery części. Wydrążyć pestki i gniazda nasienne. Pokroić na małą kostkę.
- Dodać cukier (na 1 szklankę pokrojonych owoców 1 szklankę cukru). Odstawić na 2 dni, aby owoce puściły sok. Mieszać od czasu do czasu.
- Po dwóch dniach przelać syrop wraz z owocami do słoika. Można zapasteryzować.
Pigwa i jej przetwory nie są rozpowszechnione. Warto jednak jesienią zrobić kilka słoiczków z syropem, sokiem czy konfiturą, i wzbogacić naszą spiżarnię. Syrop z pigwy jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, które mogą okazać się przydatne szczególnie przy infekcji bakteryjnej lub grzybiczej układu oddechowego.
Czytaj więcej: Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty
Literatura:
- Wojdyło A., Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli aktywności przeciwutleniającej. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wrocław 2011.
- Mieszczakowska-Frąc M., Skład polifenolowy owoców pigwy. Przemysł spożywczy 2017, 71, 4-7.
- http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/11/Syrop-z-pigwy.html.