Śliwki skutecznym sposobem na prewencje nowotworu!

Badania potwierdzają pozytywne działanie suszonych śliwek na układ pokarmowy człowieka. Ich właściwości mogą skutecznie przeciwdziałać występowaniu nowotworu jelita grubego!
Cenne właściwości śliwek
Śliwki są powszechnie uprawianym w Polsce owocem. Obecnie istnieje aż 32 gatunki śliwy. Stanowią prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozwalają przeciwdziałać miażdżycy, a także poprawiają trawienie. Dobrą wiadomością szczególnie dla Pań, jest fakt, że zawarte w śliwkach przeciwutleniacze bardzo dobrze chronią przed starzeniem się skóry.
Śliwki stanowią również podstawę wielu tradycyjnych dań polskich. W czasie Wigilii bardzo popularny jest kompot z suszonych śliwek. Jak pokazują najnowsze badania, danie to ma również wiele pozytywnych właściwości leczniczych.
Grupa naukowców z University of North Carolina przeprowadziła badania na szczurach. Ich wyniki okazały się bardzo obiecujące. Układ pokarmowy szczurów karmionych suszonymi śliwkami posiadał lepszą florę bakteryjną. Suszone śliwki zatrzymują bowiem pozytywne dla przewodu pokarmowego bakterie, tym samym usprawniając jego działanie. Może być to znaczący mechanizm dla zmniejszenie ryzyka nowotworu jelita grubego.
Przy wyborze suszonych śliwek, warto wziąć pod uwagę sposób ich suszenia i konserwacji. Użyte w tym procesie związki siarki, mogą niekorzystnie wpływać na skład owoców, a tym samym niwelować ich pozytywne działanie.
Suszone śliwki posiadają dużą ilość pektyn (rodzaj błonnika). Jak wykazano błonnik, również jest skutecznym sposobem na walkę z nowotworem jelita grubego. Warto wiedzieć, że nie tylko śliwki są jego dobrym źródłem.
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !