bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszone śliwki – wartości odżywcze, działanie, rodzaje oraz przechowywanie

Suszone śliwki – wartości odżywcze, działanie, rodzaje oraz przechowywanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Śliwka to jeden z najczęściej spotykanych drzew w polskich sadach. Owoce śliwy wykorzystywane są do robienia przetworów, ciast, kompotów oraz wielu innych potraw. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. Jakie zdrowotne właściwości ma ten słodki owoc?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suszone śliwki – wartości odżywcze
  • Suszone śliwki – działanie
  • Suszone śliwki – rodzaje      
  • Suszone śliwki – jak przechowywać?

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Suszone śliwki coraz częściej stają się przekąską zastępującą słodycze czy słone przekąski. Regularne ich spożywanie może wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Owoc ten ma wyjątkowe działanie przeciwutleniające, a to za sprawą wielu składników dobroczynnych, które zawiera. Znajdziemy w nim trzy witaminy antyoksydacyjne: A, C oraz E. Dodatkowo suszona śliwka jest bogata w związki polifenolowe (kwasy fenolowe, flawanole, flawonole, antocyjany), co czyni ją niemalże bombą przeciwutleniającą dla naszego organizmu. Oprócz tego zawiera błonnik pokarmowy w ilości 11,3 g/100 g produktu, usprawniający pracę naszych jelit oraz będący idealnym produktem dla osób zmagających się z zaparciami. W suszonej śliwce znajdziemy także składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń oraz magnez. Dzięki zawartości tak wielu różnych składników prozdrowotnych suszona śliwka korzystnie oddziałuje na szereg funkcji naszego organizmu, między innymi: obniża  ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, zmniejsza zachorowalność na nowotwory, reguluje wypróżnienia oraz przyczynia się do utraty masy ciała.

Suszone śliwki – działanie

Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w czasie którego wybrana ilość osób przez 6 tygodni regularnie spożywała suszone śliwki. Po jego zakończeniu stwierdzono istotne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 10 % oraz cholesterolu frakcji LDL o 15 %. Suszona śliwka powinna więc stanowić codzienny element jadłospisu osób z zaburzeniami lipidowymi oraz zagrożonymi incydentami wieńcowymi (nadciśnienie tętnicze, otyłość, miażdżyca).

Suszone śliwki – rodzaje      

Śliwki należą do rodzaju Prunus sp. liczącego ponad 200 gatunków tego owocu. Ze względu na rejon pochodzenia wyróżnić można: śliwki amerykańskie, wschodnie (japońskie) oraz europejskie. Spośród wielu gatunków najliczniejszą i najczęściej uprawianą jest śliwa domowa. Do jej podgatunków zaliczyć można śliwy okrągłe, węgierki, mirabelki oraz śliwy jajowate. Drzewa śliwy domowej kwitną wiosną, natomiast owocują latem i jesienią, zależnie od odmiany.

W sklepach na półkach z bakaliami najczęściej spotykana jest kalifornijska śliwka suszona. Bardzo często konserwowana jest dwutlenkiem siarki, dlatego zanim ją spożyjemy, należy zalać suszony owoc wrzątkiem, aby unieaktywnić substancję konserwującą, a następnie osuszyć. Tak przygotowaną śliwkę wykorzystać można do przygotowania wielu potraw, zarówno na słodko jak i słono: sosy do mięs, bigos, ciasto czy też nalewka ze śliwek (śliwowica). Równie dobrze smakuje jako przekąska.

Suszone śliwki – jak przechowywać?

Suszone śliwki przechowujemy w lnianej lub papierowej torebce w suchym i ciepłym miejscu.

Zarówno świeże jak i suszone śliwki od lat wykorzystywane są w polskiej kuchni. Suszona śliwka razem z innymi bakaliami może stanowić idealną przekąskę zastępującą słodycze. Poznaj przepisy na pyszne i niskokaloryczne przekąski. Zawartość bardzo dużej ilości przeciwutleniaczy oraz błonnika skłania wręcz do spożywania jej regularnie.

Literatura:

1. A. Michalska, G. Łysiak, Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 6, (97), 29-38.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

10 najlepszych dodatków do porannej…

Przedstawiamy Wam najlepszy sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, którą z pewnością wielu z Was kojarzy z dzieciństwa, również dobrze i dziś może spełniać swoje funkcje. Czytaj dalej...
słodycze

Dieta i słodycze – smakołyki…

Kiedy stosujemy dietę niestety nie możemy pozwolić sobie na słodycze, które zawierają jedynie puste kalorie. Ale istnieje pewna alternatywa, którą możemy wykorzystać. Czytaj dalej...

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które…

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przechowywanie żywności superfoods zdrowe przekąski

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    16

    10 przepisów na pyszne pasty do chleba

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.