Sekrety zdrowego grillowania – przyprawy
Podczas grilla na naszym stole znajdzie się z pewnością wiele dań. Aby urozmaicić ich smak, stosujemy wiele dodatków i przypraw. Do kiełbaski nie może zabraknąć musztardy i ketchupu. Jak wybrać najzdrowsze?
Przyprawy do grilla
Przyprawiając mięso na grilla możemy użyć gotowych mieszanek, bądź samodzielnie dobrać odpowiednie przyprawy. Wśród ostrych przypraw, którymi najczęściej przyprawiamy nasze dania z grilla polecamy głównie chilli lub curry. To przyprawy, które pasują do większości mięs i przyspieszają metabolizm. Dzięki temu szybciej spalimy naszą ucztę.
Oprócz ostrych przypraw, które przyspieszą nam metabolizm, polecamy także zioła ułatwiające trawienie i przeciwdziałające wzdęciom czy niestrawności. Warto więc sięgnąć po kminek, kmin rzymski, majeranek, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne, oregano, rozmaryn, czy koper włoski.
Przy wyborze musztardy i ketchupu najważniejsze jest czytanie etykiet. Warto wybrać produkt z najkrótszą listą składników. Zwróć uwagę, czy zakupiony produkt nie posiada więcej konserwantów i składników dodatkowych niż składników naturalnych. Polecamy Wam również nasz ranking ketchupów, który pomoże wybrać najlepszy jakościowo ketchup.