Rozwiązanie zagadki francuskiej diety coraz bliżej!
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Jak to się dzieje, że Francuzi przy tak dużym spożyciu tłuszczów nasyconych stosunkowo mało zapadają na choroby serca? Naukowcy kolejnych poszlak szukają wśród francuskich serów!
Paradoks francuskiej diety
Francuska dieta nie należy do najbardziej dietetycznych. Obfituje w duże ilości słodkich przysmaków, smażonych potraw, które dostarczają ogromną ilość węglowodanów i tłuszczów nasyconych. Jak przy takiej diecie kobietom udaje się utrzymać piękne sylwetki? Z pewnością dużą rolę odgrywa regularność posiłków.
Naukowcy zastanawiali się również, dlaczego wśród francuzów z taką dietą mało jest osób cierpiących na choroby serca. Rozwiązania szukali już w winie, a także specyficznym stylu życia. Kolejną wskazówką okazały się francuskie sery.
Duże spożycie serów przez Francuzów jest przyczyną świetnego stanu flory bakteryjnej jelit. Wytwarza ona kwas masłowy, który wiąże się z redukcją cholesterolu. Ta nowa poszlaka może okazać się rozwiązaniem zagadki francuskiej diety!
Znając ten szczegół, warto również zadbać o obecność serów w naszej diecie. To nie tylko świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów, ale również smaczna przekąska. Przy wyborze sera, jednak czytajmy jego skład i nie dajmy się naciągnąć na produkty seropodobne.
Literatura:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505878a