Przepis na łososia z dietetycznymi pieczonymi frytkami z batatów
Do łososia nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega-3 wspomaga nasze serce, mózg oraz redukuje poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto znajdziemy w nim wysokiej jakości białko, witaminy A, D, B6, B12 oraz spore ilości wapnia, cynku, żelaza, magnezu oraz fosforu. Pamiętajmy jednak żeby zamiast hodowlanych wybierać ryby pochodzące z ekologicznych hodowli lub gatunki dziko żyjące. Bataty są natomiast skarbnicą karotenoidów, które wspomagają nasz wzrok. Dodatkowo poprawiają pracę jelit oraz regulują poziom glukozy we krwi
Łosoś – ok. 300 g
Cytryna – ok. 1/8 sztuki (1 łyżka soku)
Batat – 1 sztuka (250 g po obraniu)
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sałata lodowa – kilka liści (ok. 150 g)
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Dressing do sałaty:
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Musztarda 1 łyżka
Miód 1 łyżeczka
Sos do łososia:
Jogurt naturalny 2% – 3 łyżki
Cytryna – ok. 1/8 sztuki (1 łyżka soku)
Bazylia – kilka listków
Czosnek – 1 ząbek
Sól – szczypta
Pieprz czarny – szczypta
Sposób przygotowania:
Łososia podzielić na 2 porcje, nie pozbywać się skórki. Opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bataty obrać, opłukać i pokroić na frytki. Włożyć do miski, oprószyć solą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać dokładnie ręką. Frytki z batatów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (zachować odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami).
Po 10 min od włożenia frytek do piekarnika, na blasze umieścić łososia (skórką do dołu). Całość piec jeszcze przez 20 min.
Między czasie przygotować sałatę z dressingiem oraz sos do łososia.
Sałata- w miseczce wymieszać dokładnie oliwę, musztardę i miód. Wcześniej umytą sałatę pokroić w długie paski, wyłożyć na talerze i polać przygotowanym dressingiem.
Sos do łososia- w miseczce wymieszać jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną drobno bazylię. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce.
Obok sałaty ułożyć gotowe, wyciągnięte z pieca frytki oraz łososia z sosem czosnkowo-bazyliowym.