Przepis na łososia z dietetycznymi pieczonymi frytkami z batatów

16 18 20

Do łososia nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega-3 wspomaga nasze serce, mózg oraz redukuje poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto znajdziemy w nim wysokiej jakości białko, witaminy A, D, B6, B12 oraz spore ilości wapnia, cynku, żelaza, magnezu oraz fosforu. Pamiętajmy jednak żeby zamiast hodowlanych wybierać ryby pochodzące z ekologicznych hodowli lub gatunki dziko żyjące. Bataty są natomiast skarbnicą karotenoidów, które wspomagają nasz wzrok. Dodatkowo poprawiają pracę jelit oraz regulują poziom glukozy we krwi

Składniki

Łosoś – ok. 300 g

Cytryna – ok. 1/8 sztuki (1 łyżka soku)

Batat – 1 sztuka (250 g po obraniu)

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Sałata lodowa – kilka liści (ok. 150 g)

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Dressing do sałaty:

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Musztarda 1 łyżka

Miód 1 łyżeczka

Sos do łososia:

Jogurt naturalny 2% – 3 łyżki

Cytryna – ok. 1/8 sztuki (1 łyżka soku)

Bazylia – kilka listków

Czosnek – 1 ząbek

Sól – szczypta

Pieprz czarny – szczypta

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Łososia podzielić na 2 porcje, nie pozbywać się skórki. Opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, pokropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bataty obrać, opłukać i pokroić na frytki. Włożyć do miski, oprószyć solą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać dokładnie ręką. Frytki z batatów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (zachować odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami).

Po 10 min od włożenia frytek do piekarnika, na blasze umieścić łososia (skórką do dołu). Całość piec jeszcze przez 20 min.

Między czasie przygotować sałatę z dressingiem oraz sos do łososia.

Sałata- w miseczce wymieszać dokładnie oliwę, musztardę i miód. Wcześniej umytą sałatę pokroić w długie paski, wyłożyć na talerze i polać przygotowanym dressingiem.

Sos do łososia- w miseczce wymieszać jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną drobno bazylię. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce.

Obok sałaty ułożyć gotowe, wyciągnięte z pieca frytki oraz łososia z sosem czosnkowo-bazyliowym.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Oceń mnie
3.1/5. Oddano 177 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: