Cytryna
Spośród owoców cytrusowych cytryna jest jednym z tych, których nie jemy pełnymi garściami. Jest kwaśna i cierpka, dlatego zjedzenie jej w całości to zadanie tylko dla odważnych. Ma natomiast mnóstwo właściwości istotnych dla naszego zdrowia, warto więc dodawać ją do posiłków i napojów jak najczęściej.
Właściwości zdrowotne cytryny doceniali, między innymi, marynarze, którzy przed wiekami spędzali długie miesiące na morskich podróżach. Z powodu żywności ubogiej w witaminy borykali się ze szkorbutem, czyli bolesną chorobą jamy ustnej. Spożywanie cytryn łagodziło dolegliwości, choć jeszcze wtedy nie wiedzieli, co było tego powodem. Dziś wiemy, że to witamina C.
Cytryna – właściwości
Cytryna zawiera potężną dawkę witaminy C, która jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem. Sok z jednej średniej cytryny jest w stanie pokryć aż połowę dobowego zapotrzebowania naszego organizmu na tę witaminę. Oprócz witaminy C, cytryna zawiera również niewielkie ilości ryboflawiny, tiaminy, witaminy B6 oraz pierwiastków, takich jak: żelazo, miedź, potas, wapń, fosfor czy magnez.
Regularne spożywanie cytryny może przynieść sporo korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim, wzmacnia ona układ immunologiczny i wspomaga organizm w walce z atakującymi go drobnoustrojami. Jest polecana szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Spożywanie bogatej w witaminę C cytryny razem z produktami bogatymi w żelazo pozwala na zwiększenie wchłaniania tego pierwiastka z pożywienia. Cytryna to też doskonała broń przeciw nadmiarowi wolnych rodników, które mogą być odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, łącznie z nowotworami. Silnie przeciwutleniająca witamina C niweluje nadmiar wolnych rodników i przywraca równowagę w organizmie. Sok z cytryny ma też silne właściwości alkalizujące. Choć jest wyjątkowo kwaśny, równie wyjątkowo odkwasza organizm.
Cytryna ma także niebagatelny wpływ na wygląd zewnętrzny, przede wszystkim kondycję skóry. Bogaty w witaminy sok z cytryny wyraźnie poprawia koloryt i elastyczność cery, wzmacnia skórę. Zawarta w cytrynie witamina C jest niezbędnym składnikiem do produkcji kolagenu, odpowiadającego za stan skóry. Sok z cytryny jest więc doskonałym, naturalnym eliksirem młodości i urody.
Cytryna – zastosowanie
Doskonałym sposobem na wykorzystanie pozytywnych właściwości cytryny, jest codzienne picie soku z niej wyciśniętego. Szklanka letniej wody z sokiem z cytryny o poranku dostarczy energii, odżywi i pobudzi metabolizm. Cytrynę można też dodawać do wielu potraw w celu wzmocnienia smaku czy wydobycia głęboko ukrytego aromatu. Sok z cytryny doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami, mięsem, owocami morza czy rybami. Świetnie sprawdza się w sosach i dressingach.