bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Miód

Miód

Kalorie: 324 kcal Białko: 0.3 kcal Tłuszcze: 0 kcal Węglowodany: 79.5 kcal

Miód to naturalny produkt spożywczy wytwarzany przez owady – pszczoły, z pyłku i nektaru kwiatowego. Te produkty są przez owady gromadzone w gnieździe, na plastrach, gdzie dzięki przemianom fizycznym i chemicznym, gotowy produkt dojrzewa i może zostać zebrany przez człowieka. Wyróżnia się wiele różnych rodzajów miodu, zależnie od rośliny z jakiej on pochodzi. Podstawowy podział dotyczy miodów nektarowych, spadziowych i mieszanych. Różnią się one między sobą smakiem i kolorem. Produkt ten, w zależności od swojej zasobności w glukozę, wolniej lub szybciej podlega procesowi krystalizacji. Istnieje także miód sztuczny.

Właściwości odżywcze miodu – witaminy i minerały

Ciemniejsze miody zawierają większą ilość przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za przeciwdziałanie wolnym rodnikom w organizmie, dlatego mogą one służyć profilaktyce antynowotworowej oraz urodzie, zapobiegając procesom starzenia się skóry. Oprócz przeciwutleniaczy, w miodzie zawarte są także substancje o działaniu bakteriobójczym, takie jak inhibina oraz enzymy, m.in. amylazy, inwertaza, beta-fruktofuranozydaza, katalaza. Z tego powodu miodu używa się do leczenia ran i oparzeń. Enzymy wytwarzane są przez gruczoły ślinowe owadów.

Inne substancje działające podobnie jak antybiotyk, to lizozym i apidycyna. Najbardziej zasobne w nie są miody spadziowe. Potrafią one zwalczać gronkowce i paciorkowce. Miód wpływa na likwidację wąglika, prątków gruźlicy, a także grzybów z rodzaju Candida. Oczywiście jest on stosowany tylko pomocniczo i nie zastępuje syntetycznych lekarstw na te przypadłości.

Miód zawiera acetylocholinę, która wpływa na znaczne zwiększenie wydolności działania mięśnia sercowego. Zawiera on również potas, który przejawia działanie ochronne wobec układu krążenia. Ten pierwiastek ma również wpływ na prawidłową gospodarkę wodną i elektrolitową w organizmie.

Miód sztuczny nie jest produkowany przez pszczoły. Wytwarza go człowiek z cukrów zawartych w różnych produktach, na przykład syropie ziemniaczanym. Powstaje słodki syrop, którego skład uzupełnia się o aromaty i barwniki, by jak najbardziej przypominał oryginał. Oczywiście taki miód nie ma nic wspólnego z oryginałem. Rozpoznać go można przede wszystkim za sprawą dużo niższej ceny.

Z miodu powinny zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę. Nie można go także podawać małym dzieciom, ponieważ w swoim składzie zawierać może on niewielką ilość botuliny, z którą młody organizm nie potrafi sobie poradzić. Alergie na miód także występują, chociaż nie są to częste przypadki.

Kalorie – ile kalorii ma miód?

Kaloryczność miodu może się nieco różnić w zależności od rodzaju. Średnio 100 g miodu dostarcza 324 kcal. Znajdziemy w nim także 0,3 g białka, 79,5 g węglowodanów.

Zastosowanie miodu

Miodem można zastąpić cukier w niemal każdej formie. Nadaje się on doskonale do wypieków, na przykład ciast i ciasteczek. Deserom dodaje on wyjątkowego aromatu i smaku. Oprócz tego pozwala na słodzenie sosów i dressingów. Dodaje się go do marynat do mięsa. Jednak najlepszy jest nie podgrzewany miód. Ma on swoją temperaturę graniczną, powyżej której zaczyna tracić cenne substancje. W zależności do rodzaju jest to między 40 a 45 stopni Celsjusza.

Zdaniem wielu naukowców najzdrowszy na świecie jest miód manuka, który pochodzi z krzewów o takiej nazwie, czyli inaczej z drzewa herbacianego. Roślina ta występuje w Australii i Nowej Zelandii. Zawiera on metyloglioksal, dzięki czemu wykazuje znaczące działanie bakteriobójcze. Ten składnik pojawia się także w polskich miodach, ale w znacznie mniejszych ilościach.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (52 głosów)

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

ile kalorii ma łyżeczka cukry brązowego?

Cukier brązowy

Przepisy

Koktajl jeżynowy z bananem i płatkami owsianymi na kokosowym mleku

Batoniki musli

Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Artykuły

10 miodów, które w zdrowy sposób zaspokoją chęć na małe Conieco

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.