Meksykańska tortilla
Wszystkim wielbicielom ostrych dań polecam meksykańską tortillę. Szybka oraz prosta w przygotowaniu potrawa, która może stanowić posiłek na wynos.
Pierś z indyka, bez skóry (zmielona) 300 g
Pomidory z puszki 200 g
Kukurydza konserwowa 3 łyżki
Fasola czerwona 4 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Placek tortilla (pełnoziarnisty) – 4 sztuki
Ser Mozzarella 1 kulka (240 g)
Olej rzepakowy 1 łyżka
Papryka słodka
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmażyć mięso mielone z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory z puszki zmiksować, a następnie dodać do mięsa wraz z kukurydzą, fasolą i przyprawami. Całość dusić pod przykryciem (około 15 minut). Na placek tortilli wyłożyć farsz, a następnie całość posypać startym serem Mozzarella i zwinąć. Gotową tortille zapiekać przez 15 minut w 170 stopniach.