Produkty zakazane i polecane na kolację
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Przysłowie mówi, aby śniadanie jeść jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak. Jest w tym zawarta pewna wizja tego, jak powinna się rozkładać kaloryczność posiłków w ciągu dnia. Kolacja ma pomóc utrzymać poziom glukozy we krwi aż do momentu snu.
Kolacja – najlepsza pora
Kolację powinno się spożywać 3 godziny przed snem. Średnia długość trawienia posiłku to 2–3 godziny, zatem zjedzony posiłek bezpośrednio lub krótko przed porą spania nie zdąży się strawić i zostanie on odłożony w naszym ciele w formie dodatkowych kilogramów. W ostatnim posiłku ważny jest także rodzaj spożywanych pokarmów. Na talerzu nie mogą się znaleźć przede wszystkim węglowodany proste, gdyż bardzo szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi i tak samo gwałtownie, dzięki wydzielonej insulinie, zostaje ona obniżona poniżej granicy tak, że za jakiś czas znowu będziemy głodni. O tym jak komponować dietetyczną kolacją przeczytasz tutaj.
Kolacja – produkty zalecane i zakazane
Na kolację zaleca się spożywanie posiłków zawierających węglowodany złożone oraz błonnik. Zarówno pierwszy, jak i drugi składnik znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu czy kaszy np. gryczanej. Węglowodany złożone znajdujące się w nich będą bardzo powoli uwalniały do krwi glukozę, tak, że nasz głód zostanie zahamowany na długi czas. Obok węglowodanów złożonych warto dołożyć również tłuszcz np. olej oraz białko np. jogurt naturalny. Błonnik znajdujący się w kaszy czy ryżu wiąże cząsteczki tłuszczu, co sprawia, że posiłek jest jeszcze wolniej trawiony, dzięki temu czujemy się długo nasyceni. Dodatkowo warto do takiego posiłku spożywać różnego rodzaju warzywa. Ważne, aby to nie był ziemniak czy marchew, które mają wysoki indeks glikemiczny i łatwo podnoszą cukier we krwi. Może to być cukinia, pomidor, cebula, rzodkiewka, sałata czy też ogórek.
Czego nie należy spożywać na kolację:
- węglowodanów prostych (białe pieczywo, słodycze, miód, owoce, fast foody),
- produktów ciężkostrawnych (rośliny strączkowe, smażone produkty, tłuste np. frytki, pączki),
- pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniak, marchew, słodkie owoce, biały ryż, bagietki, białe pieczywo, słodkie napoje),
- herbatę, czy wodę należy spożywać min. pół godziny po posiłku, aby nie zaburzać trawienia.
Posiłek tak skomponowany dostarcza wystarczającej ilości energii i dodatkowo sprawia, że nie będziemy podjadali przed snem. Informacji o tym co zjeść na kolację szukaj tutaj.
Przykładowa kolacja:
pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej,
1 ogórek,
pomidor,
zioła prowansalskie,
olej rzepakowy,
cytryna,
sól.
Dobrze przygotowana kolacja to taka, po której czujemy się syci do samego snu, nie czujemy dyskomfortu, a jednocześnie smacznie kończymy dzień. O wpływie kolacji na nasz organizm przeczytasz w tym artykule. Wystarczy posłużyć się kilkoma wskazówkami, jakie produkty należy spożywać na ostatni posiłek i wdrożyć je w życie.