Poznaj smaki dziecka i zachęć je do jedzenia warzyw
Dzieci często odmawiają nam zjedzenia warzyw, co pozostaje nie małym problemem. Warzywa są najzdrowszym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Co zatem zrobić, aby przekonać dziecko do jedzenia warzyw?
Dzieci vs warzywa
Zanim zaczniemy na siłę karmić nasze pociechy, warto znać parę faktów na temat odczuwania smaku. Najbardziej wybredne i ostrożne w próbowaniu nowych potraw są dzieci między 18 a 24 miesiącem życia. Wówczas same sięgają często po nowe potrawy. Mechanizm adaptacyjny człowieka chroni go od niedobrego pożywienia i tak smak kwaśny ostrzega nas przed zepsutym produktem, a gorzki przed zatrutym. Mając tak zarysowaną podstawę teoretyczną warto „posłodzić” odrzucane przez dziecko warzywa np. przez obecność słodkich owoców.
Drugą bardzo ważną kwestią jest fakt, że na odczuwany smak wpływa także zapach, konsystencja i temperatura. Na zapach warzyw w bardzo prosty sposób możemy zadziałać przez dodanie aromatycznych przypraw np. ziół. Pamiętajmy, aby omijać ostre przyprawy, które mogą podrażnić żołądek malucha. Najgorszym grzechem rodzica jest przegotowywanie warzyw. Nie dość, że tracą one wartości odżywcze, to jeszcze ich smak i wygląd nie zachęca do spróbowania. Jeśli dziecko nie chce jeść całych, chrupiących warzyw, warto podać je w postaci soku czy zblendować je na warzywny mus. Pamiętajmy także o temperaturze, być może to właśnie wystudzona zupka tak bardzo zniechęca dziecko do warzyw.
Warto zadbać także o specjalną miseczkę, z której dziecko z chęcią będzie jadło. Śmieszne postaci, kolorowe brzegi czy dziwne kształty – coś co zaciekawi dziecko. Pamiętajmy to właśnie od rodziców zależą przyszłe nawyki żywieniowe dzieci. Kształtując ich smak, pomagamy im wybierać to co zdrowe i pożywne!