Post Daniela – jadłospis, przepisy, opinie. Ile można schudnąć na poście?
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Post Daniela, określany jako „kontrolowana głodówka”, według autorki dr Ewy Dąbrowskiej umożliwia spalanie nagromadzonej tkanki tłuszczowej oraz usunięcie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Zakłada, że stosowanie tej diety przywraca wewnętrzną równowagę organizmu. Na czym polega post Daniela i czy warto go stosować?
Post Daniela
Dieta Daniela nazywana inaczej postem Daniela, według autorki jest dietą oczyszczającą, odchudzającą oraz leczniczą. Uważa, że prowadzi do poprawy samopoczucia, nastroju oraz zmniejszenia objawów przeziębienia.
Według niej przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu, dlatego zaleca ją u pacjentów z hipercholesterolemią. Należy jednak zaznaczyć, że post ten zaliczany jest do diet niedoborowych, ponieważ bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Nazwa pochodzi od młodzieńca – Daniela, który część swojego życia spędził na dworze Nabuchodonozora II. Spożywał tylko jarzyny i pił wodę, natomiast unikał mięsa, wina oraz innych królewskich pokarmów. Należy zaznaczyć, że dieta warzywno-owocowa przeciwwskazana jest przede wszystkim u kobiet w ciąży, karmiących, nastolatków w okresie dojrzewania i intensywnego wzrostu oraz u osób chorujących na nadczynność tarczycy, cukrzycę typu I oraz zaawansowaną niewydolność serca i wątroby. Post ten nie powinien trwać dłużej niż 40 dni, najczęściej wprowadza się go na okres 2-6 tygodni.
Post Daniela – jadłospis
W diecie Daniela dozwolone są wyłącznie niskokaloryczne owoce i warzywa, które w swoim składzie zawierają śladową ilość białek i węglowodanów. Należą do nich:
- cytryny, jabłka, grejpfruty, kiwi,
- seler, rzodkiewka, pietruszka, marchew, kapusta, por, buraki, sałata, czosnek, pomidory, cukinia, dynia, warzywa kiszone, kalafior,
- dodatki do posiłków: majeranek, chrzan, kminek, natka pietruszki, koperek,
- napoje: woda mineralna niegazowana, słaba herbata oraz rozwodnione soki.
Natomiast z diety należy wykluczyć rośliny strączkowe, ziemniaki, mięso, mleko, chleb, zboża, a także kawę, mocną herbatę i alkohol. W jadłospisie nie powinny również pojawić się słodycze oraz wysokokaloryczne owoce tj. banany, winogrona. Dozwolone techniki kulinarne to gotowanie na parze oraz pieczenie w piekarniku. Konieczne jest całkowite wyeliminowanie potraw smażonych.
Przykładowy jadłospis:
- śniadanie: sok z marchwi, ½ grejpfrut, surówka z selera, marchwi, jabłka z octem jabłkowym
- obiad: zupa pomidorowa (bez makaronu, ryżu, tłuszczu), jabłko, kalafior w ziołach, surówka z dyni, czarnych porzeczek, sałaty zielonej, cebuli, buraczki czerwone faszerowane
- kolacja: sok warzywny (seler, papryka, marchew), bigos ze świeżej kapusty, surówka z brokułu, ogórka kiszonego, białej rzodkiewki.
Post Daniela – przepisy
Przyszedł czas na małą dawkę przepisów. Jest wiele prostych przepisów z wykorzystaniem dozwolonych warzyw i owoców, które można stosować podczas postu.Oto niektóre z nich:
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- łyżeczka cukru,
- główka czosnku,
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania: buraki kroimy w plasterki, zalewamy zimną wodą i wrzucamy główkę czosnku. Dodajemy cukier i odstawiamy zakwas na 4 dni.
Składniki:
- 2 buraki,
- 1 jabłko,
- woda mineralna niegazowana
Sposób przygotowania: buraki i owoce obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy wody i wszystko razem
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 marchewka,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- chrzan (korzeń około 10cm),
- sól, pieprz, kminek, natka pietruszki
Sposób przygotowania: warzywa obieramy, przenosimy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Warzywa gotujemy do miękkości i blendujemy na krem.
Składniki:
- 6 marchewek,
- 3 cebule,
- pietruszka,
- por,
- średnia seler,
- ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania: warzywa obieramy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele angielskie i wszystko blendujemy.
Składniki:
- 2 selery duże,
- 3 pietruszki,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz, majeranek, kminek,
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: warzywa myjemy, obieramy. Gotujemy do miękkości, a następnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy i starty czosnek. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Post Daniela – ile można schudnąć?
Post Daniela prowadzi do redukcji masy ciała oraz detoksykacji organizmu człowieka. Dzienna dawka energetyczna posiłków nie powinna przekraczać 600 kcal. Dieta ta przyczynia się do utraty około 3–4 kg w ciągu tygodnia. Musimy jednak pamiętać, że jest to kwestia indywidualna i najlepiej skonsultować ją wcześniej ze specjalistą.
Post Daniela – opinie
Eksperci twierdzą, że post Daniela stosowany nie dłużej niż 7 dni nie prowadzi do powstania niedoborów w organizmie. Przyczynić może się jednak do poprawy stanu naszego zdrowia. Jednak dieta ta trwa około 40 dni. Jeżeli przez ten okres osoba odchudzająca się nie podejmie żadnej suplementacji witamin oraz składników mineralnych m.in. wapnia, żelaza, witamin z grupy B, może doprowadzić do wystąpienia licznych niedoborów w organizmie. Z kolei innym zagrożeniem jest nadmiar w diecie błonnika pokarmowego, który może wywołać biegunki. Osoby, które zdecydują się na stosowanie tej diety, powinny stosunkowo wcześniej przygotować do niej swój organizm. Aby uzyskać zamierzony efekt, na kilka dni przed wprowadzeniem postu należy zrezygnować ze spożycia mięsa oraz ciężkich pokarmów. W przeciwnym razie skutki będą odwrotne od zamierzonych.
Na pewno każdy z nas marzy o szczupłej i zdrowej sylwetce. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie metody na utratę masy ciała są dobre dla naszego organizmu. Odpowiednia podaż w diecie białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych jest niezwykle ważna. To dzięki nim organizm jest zdolny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.
Literatura:
1.K. Dajka: „Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej”. Wydawnictwo WAM. 2017.
Od 8 lat co roku prowadzę Post Daniela przez 2 tygodnie na zorganizowanych wczasach. Posty zapewniły mi, że przeziębiam się rzadko. Nie mam nadwagi ale chudnę każdorazowo 5 kg. Później trochę przybywam na wadze. W tym roku jednak czuję się po poście gorzej. Już po 8 dniach odczuwałam pieczenie śluzówki jamy ustnej i gardła, chyba po kiszonkach, trzy dni po zakończeniu postu przeziębiłam się i dostałam opryszczkę, czuję się osłabiona. Nie miałam przeciwskazań do tej diety. Ale zastanawiam się czy ponawiać tylko krótkie 1-dniowe posty.
Działa zajefajnie. Jako facet lubiący zjeść dobrze (co nie jest dziwne) i dużo ( co stanowi pewien problem) musiałem w końcu coś zrobić że swoją nadwagą. Nie poscilem 40 dni tylko 4 tygodnie, ale efekty to była rewelacja. Schudłem 11 kg, czułem się WSPANIALE. Rok po pierwszym poście robię drugi z bardziej ambitnym celem wagowym tak, żebym nie był za wysoki do swojego BMI ?
Potwierdzam pozytywna opinię. Przeszły mi na parę miesięcy wszystkie dolegliwości zdrowotne. Właśnie powtarzam dietę.
Dieta ta oparta na warzywach w różnych postaciach w oczywisty sposób zapewnia dostęp do niezbędnych witamin i minerałów. Jednocześnie odcinając dostęp do tłuszczy i skrobi uruchamia w organizmie procesy zdrowieniowe, polegające na spożywaniu własnego zalegającego tłuszczu oraz skancerowanych tkanek. Pozbywanie sie zalegającego tłuszczu już samo w sobie jest procesem zdrowieniowym, ponieważ tłuszcz uwalnia toksyczne substancje do krwi,a także szkodliwe hormony. Tak więc post Daniela jest bardo pożyteczny. Byłem niedawno w Gołubiu Kaszubskim w ośrodku prowadzącym żywienie oparte na diecie dr Ewy Dąbrowskiej i czuję się znacznie, znacznie lepiej niż wcześniej. Chciałbym post Daniela uskuteczniać przynajmniej 1 dzień w tygodniu, a najlepiej dwa dni.
Post Daniela działa cuda. Schudłam kilkanaście kilo, ale najważniejsze że nie mam bólów stawów.
Wspaniałe samopoczucie i odmłodzenie, naprawdę.
Męczące jest przygotowanie jedzenia w czasie postu.
Zakwas buraczany, soki, koktajle- to wszystko trzeba przynieść i przygotować. Ale warto.
Po trzymiesięcznej przerwie robię powtórkę 42 dni.
Jak dla mnie ta dieta kompletnie nie ma sensu. Można porównać ją do głodówki, a to nie jest zdrowe dla organizmu. Lepiej wprowadzić zbilansowane i niskokaloryczne posiłki, dodatkowo regularnie ćwiczyć. U mnie takie działania w zupełności się sprawdziły, bo w ciągu dwóch miesięcy pozbyłam się około 15 kg nadwagi.
To jest post a nie dieta i można tym wyleczyć mnóstwo dolegliwości. Można o tym przeczytac na różnych forach internetowych.
Wspaniałe pomaga przy dnie moczanowej.
Jako dieta niewskazana bo trwa tylko 40 dni.
Jesli jest sie otylym od 1 stopnia wzwyz to mozna w przypadku mezczyzn z 2500 rekomendowanych kcal na dobe obnizyc do 2000 na okres 3 miesiecy, ale po tym okresie zwiekszyc do 2500. Dla kobiet 2000 kcal obnizyc do 1500-1700 rowniez do maksymalnie 3 miesiecy.
Jednakze kalorie nie sa az tak istotne, jakby to sie moglo wydawac. Sam jestem tego przykladem, kiedy 13 lat temu (mialem wtedy 22 lata) w pol roku schudlem 22kilogramy po prostu wprowadzajac zasade surowek w kazdym posilku, w tym namaczanych platkow owsianych i orzechow przez ok. 10-12 godzin, dodawaniu do tego sezonowych owocow i cynamonu, itd.
Radze trzymac sie nizszych indeksow glikemicznych nieprzekraczajacych 60 pkt na 100 (glukoza). Ziemniaczki bez skorki w kazdej formie to ok. 90/100, zas w skorkach to juz ok. 30% mniej. Zastapic ziemniaki kasza 'al dente’. Tluszcze do smazenia, pieczenia zamienic na kokosowy. Chyba, ze gotujesz zupe, to dodajesz oliwe dopiero jak nalejesz zupe do talerza i odczekasz kilka minut, zeby obnizyc temperature. Jako dressingi oliwa z oliwek, olej lniany. Sosy mozna jesc tluste, ale zageszczac nie maka a mielonym siemieniem lnianym, serwowac z kasza i surowka (moga byc kiszonki), woda 1.5-2l dziennie z dodatkiem soli klodawskiej albo himalajaskiej, zeby uzupelnic mineraly. Zamienic wszystkie wedliny, kielbasy, parowki, boczki, pasztety na roslinne substytuty np. pasztet miesny na slonecznikowy albo pieczarkowy, humus. Z nabialu (jak juz musisz) tylko sfermentowany t.j. twarog odtluszczony z dodatkiem oleju lnianego, kefir, maslanka, jogurt naturalny (nie grecki, bo dodaja mleko w proszku do zageszczania i inne smieci), jaja ( jajecznica z 3-5 zoltek z dodatkiem np. kalafiora, cebuli, brokula- bez chleba) ewentualnie jajecznica z sama cebula i tlustym serem zoltym, jako dodatek nie chleb) surowka z kapusty pekinskiej, papryki, pomidorow, kiszonego ogorka z pasta budwig-sam jogurt wystarczy, do tego czosnek albo szczypiorek albo swiezy koper. Mozna od czasu do czasu schrupac cos slodkiego z tym, ze… lepiej wybrac marcepan, sezamki, gorzka czekolade albo upiec ciasto z malej ilosci pelnoziarnistej maki, dobrego oleju, mleka roslinnego, zmiksowanych daktyli albo dobrej jakosci miodu. Uzywac owocow zamiast lukru, czekolady, toffee, karmelu, kremow, budyniow, bitej smietany. Super sa orzechy wloskie… Super np. sa kulku z cieciorki zmieszane z daktylami (lub miodem), migdalami (na surowo) Mozna je wysuszyc w piekarniku w temp. 45-50 stopni maksymalnie albo suszarkach do owocow. To niestety jest czasochlonne…
P.s. Moja nadwaga byla sktkiem ubocznym brania 10 miesiecy lekow, spowodowala chorobe Crohna-Lesniowskiego, problemy skorne. Wage nadal mam 75 + – 1 kg (zalezne od nawodnienia organizmu) na moj wzrost 180 cm. BMI ok. 22.5-23. Waga wiec jak w liceum a jestem dwa razy starszy. Jest to efekt trwaly…
to nie jest dieta tylko post i nie odchudzaniu służy ale samoleczeniu