Efekty głodówki. Wychodzenie z głodówki
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Głodówka to nadal temat kontrowersyjny. Dla jednych jest to sposób na zdrowie, dla innych metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Polega na całkowitym poście, uwzględniając jedynie wodę. Zanim jednak postanowisz ją zastosować powinieneś skonsultować się ze specjalistą, który określi za i przeciw takiej metody.
Efekty głodówki
Efekty głodówki można podzielić na pozytywne, do których należą m.in. poprawa stanu układu sercowo-naczyniowego i łagodzenie stresu oksydacyjnego oraz negatywne, takie jak: bóle głowy, rozdrażnienie, zmęczenie, zmniejszona intensywność pracy mózgu oraz spadek masy ciała (przez „spalanie” własnych mięśni). Podstawową wadą jest jednak to, iż głodówka osłabia cały organizm, zmniejszając odporność. Niedostateczna podaż makro i mikroskładników prowadzi do niedożywienia, co może mieć poważne konsekwencje zwiększające ryzyko chorób. Głodówka spowalnia również metabolizm, co oznacza, że utracone kilogramy po jej zakończeniu wrócą w dwa razy większej ilości.
Badania wykazały, że otyłe osoby w trakcie intensywnego programu redukcji masy ciała rozwinęły cukrzycę insulinozależną, u innych doszło do nagłej śmierci z powodu arytmii komorowych. Okazuje się więc, że głodówka może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne i doprowadzić nawet do śmierci.
Wychodzenie z głodówki
Jeśli jednak zdecydowałeś się na podjęcie postu, należy pamiętać, aby odpowiednio z niego wyjść. Podstawową sprawą jest czas wychodzenia z głodówki i obejmuje to tyle czasu, ile trwała sama głodówka.
W pierwszych dniach po jej zakończeniu należy unikać m.in. soli, gdyż organizm może zareagować wysokim ciśnieniem oraz obrzękami; tłuszczu oraz produktów wysokobiałkowych takich jak: mleko, sery, jaja, warzywa strączkowe, aby nie obciążać układu pokarmowego.
Posiłki nie powinny być obfite, spożywane powoli, w związku z tym, że żołądek bezpośrednio po głodówce będzie nadal obkurczony. Nie przestrzegając tej reguły można doprowadzić do bólów brzucha, a nawet do niedrożności jelit.
Według Liliann Kristinn Elmborg autorki książki ” Skuteczne kuracje oczyszczające” po okresie całkowitego postu należy przejść na dietę 6-dniową, obejmującą wyłącznie soki oraz warzywa. W ciągu kolejnych dni należy powoli wprowadzać inne produkty spożywcze, które nie obciążają systemu trawiennego, eliminując potrawy tłuste i ciężkostrawne.
Przez pierwsze 3 dni pije się soki z marchwi, pomidorów, winogron i pomarańczy, nie zapominając również o piciu wody. W 4–6 dniu do diety należy włączyć warzywa (gotowane lub surowe): marchew, ziemniaki, czerwone buraki, korzeń pietruszki, pasternaki, brokuły, kukurydzę, kalarepę i topinambur.
Teorii na ten temat jest jednak wiele i każda obejmuje nieco inne sposoby. Najważniejsze jest jednak to, aby od razu nie obciążać żołądka. Po zakończeniu etapu wyjścia powinno się stosować ogólne zalecenia zdrowej zbilansowanej diety, według piramidy żywienia. Posiłki powinny być częste, ale małe objętościowo, stosując techniki kulinarne takie jak gotowanie czy pieczenie. Ostatni posiłek spożywać 3h przed snem, warzywa powinny się znaleźć w jadłospisie 5 razy dziennie, a owoce minimum raz. Należy pilnować różnorodności posiłków, zapewniając organizmowi odpowiednią dawkę składników mineralnych.
Przeczytaj też:
- Głodówka to dobry czy zły sposób na odchudzanie?
- Głodówka 1- i 3-dniowa – efekty. Ile można schudnąć na głodówce?
- ADMF, czyli zasadność i efekty stosowania diety zwanej modyfikowaną głodówką
- Największa wada krótkotrwałych głodówek
Dieta jest jednym z czynników zapobiegających chorobom. Całkowite zrezygnowanie z pokarmów może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Przy utracie masy ciała lepiej sprawdzi się zdrowa, zbilansowana dieta, która spowoduje zdecydowanie lepsze i długoterminowe rezultaty. Jeśli natomiast zdecydujesz się na głodówkę najpierw powinieneś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który ustali najlepsze rozwiązanie. Warto także zapoznać się z postem wodnym!
Literatura:
[1] Johnstone AM, Fasting – the ultimate diet?, Obes Rev. 2007 May;8(3):211-22, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17444963
[2] Muhlia-Almazán A, Sánchez-Paz A, García-Carreño F, Peregrino-Uriarte AB, Yepiz-Plascencia G., Starvation and diet composition affect mRNA levels of the high density-lipoprotein-beta glucan binding protein in the shrimp Litopenaeus vannamei, Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2005 Oct;142(2):209-16.[dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16111908
[3] Fisler JS., Cardiac effects of starvation and semistarvation diets: safety and mechanisms of action, Am J Clin Nutr. 1992 Jul;56(1 Suppl):230S-234S, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1535477
[4] Johnstone A, Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend?, Int J Obes (Lond). 2015 May;39(5):727-33. doi: 10.1038/ijo.2014.214. Epub 2014 Dec 26, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
[5] Dulloo AG1, Jacquet J, Montani JP, Schutz Y., How dieting makes the lean fatter: from a perspective of body composition autoregulation through adipostats and proteinstats awaiting discovery, Obes Rev. 2015 Feb;16 Suppl 1:25-35. doi: 10.1111/obr.12253, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25614201