Pomysły na zachowanie letnich owoców
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.
Owocowe przetwory
Oczywiście najlepszym sposobem na zachowanie smaku i cennych witamin pochodzących z owoców są przetwory. Warto pomyśleć o nich już teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, a ich cena nie jest wygórowana. Najlepszą podstawą pod przetwory są świeże i słodkie owoce.
Owoce nadają się do przygotowania dżemów, marmolady, powideł i konfitury. Jakie są właściwie pomiędzy nimi różnice?
- Dżem – rozdrobnione i posłodzone owoce gotuje się, a następnie pasteryzuje w celu utrwalenia produktu.
- Marmolada – przygotowuje się ją z wieloowocowych przecierów, które następnie gotuje się bądź lekko podsmaża i pasteryzuje.
- Powidła – uzyskuje się je z przecieru, zazwyczaj śliwkowego, który najpierw się gotuje, a następnie smaży.
- Konfitury – całe owoce zazwyczaj jednego gatunku gotuje się w cukrowym roztworze. Dzięki temu owoce zachowują swój kształt a cukrowy roztwór zagęszcza się i formą przypomina galaretkę.
Jeśli jednak nie mamy czasu na domowe weki i zimą zazwyczaj wybieramy gotowe w sklepie, czytajmy przed ich wyborem dokładnie etykietę. Niestety producenci dodają często do owocowych przetworów syrop glukozowo-fruktozowy lub skrobiowy, zagęstniki takie jak: guma guar, guma ksantanowa, czy konserwanty – benzoesan sodu, kwas sorbowy. Uważajmy zatem i dokładnie czytajmy etykiety produktów.