Piwo – używka która może leczyć lub niszczyć
Piwo towarzyszy dość często zabawom i spotkaniom towarzyskim w gronie przyjaciół. Napój ten może służyć nie tylko relaksowi, ale także zdrowiu. Poznajcie właściwości lecznicze piwa!
Piwo, na zdrowie!
Piwo, jak zapewne większości wiadomo, posiada właściwości moczopędne. Dzięki nim staje się idealnym środkiem w leczeniu chorób układu moczowego, a także kamicy nerkowej. Najwięcej jednak właściwości leczniczych ma coraz bardziej popularne piwo ziołowe. Dzięki dodatku ziół zyskuje ono całkiem nowe właściwości. Do piwa najczęściej dodawane są:
- ostropest, który dzięki zawartości sylimaryny – silny przeciwutleniacz, wspiera naturalne procesy odpornościowe komórek;
- kolendra – stymuluje pracę żołądka i jelit, dlatego świetnie zwalcza niestrawność i wspomaga trawienie;
- kminek – likwiduje mdłości, a także pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Działa lekko uspokajająco;
- kwiaty czarnego bzu – zawiera dużą ilość flawonoidów, które świetnie działają w stanach chorobowych. Wykazują działania przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Piwo grzane z kwiatami czarnego bzu świetnie sprawdzi się podczas przeziębień i grypy;
- goździki – świetnie zwalczają ból,
- imbir – idealny na przeziębienia.
Jak widać piwo może stać się także lekarstwem, jednak pamiętajmy, że to nadal alkohol, który ma swoje zalety, ale także wady. W małych ilościach nie zaszkodzi, jednak może prowadzić do choroby alkoholowej, która zniszczy nie tylko życie pijącego, ale także osób z jego otoczenia. Zachowajmy umiar!